Απεργιακη κινητοποιηση 15ης Δεκεμβρη

Στη σκιά ενός ακόμη αντεργατικού και αντικοινωνικού νομοσχεδίου –που μάλιστα έχει ήδη ψηφιστεί από χθες- γίνεται η φετινή… εθιμοτυπική προ των εορτών απεργία, με την όποια αγωνιστική διάθεση να μην μπορεί να ανακόψει τη χιονοστιβάδα των μέτρων.

Βέβαια, η απεργία του φετινού Δεκέμβρη διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, αφού οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι μικροεπαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα. Η εντεινόμενη δυσχέρεια αντιμετώπισης ακόμη και των βασικών αναγκών χωρίς καμία διαφαινόμενη ελπίδα αλλαγής του σκηνικού, έχει φέρει σε αδιέξοδο τους πάντες. Οι συνεχείς και «άσφαιρες» κινητοποιήσεις αφαιμάσσουν ακόμη περισσότερο τα συρρικνωμένα εισοδήματα, αλλά και καταδεικνύουν το ατελέσφορο αυτής της πρακτικής…

Πάντως, σήμερα αναμένεται να παραλύσουν ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια, με αιχμή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές μισθών στις Δ.Ε.Κ.Ο. Η καυτή απεργιακή εβδομάδα άρχισε προχθές με την εξάωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, συνεχίστηκε χθες (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου) με παναττική στάση εργασίας από Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ., κορυφώνεται σήμερα με την πανελλαδική απεργία, ενώ οι… «μετασεισμικές δονήσεις» θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο. Από προχθές έκλεισαν τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς οι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αντιδρώντας στην απόφαση περικοπής των αποδοχών κατά 10%, αλλά και την πώληση του 35% του ενεργητικού (καταστήματα, συνεταιριστικές επιχειρήσεις κ.ά.). Από χθες μπήκαν στον «χορό» με 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, καθώς το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει εξίσωση των συνθηκών εργασίας όλων των τραπεζών. Χθες επίσης, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας διοργάνωσαν στην Αττική τρίωρη στάση εργασίας κατά του νομοσχεδίου ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων. Στις κινητοποιήσεις μετείχε και ο Ο.Σ.Ε. με τρεις στάσεις εργασίας, καθώς και οι εργαζόμενοι σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Λιμενικό Σώμα, που σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση: «Τα όνειρά μας για σύγχρονες υπηρεσίες ασφαλείας κατακρημνίζονται καθημερινά και η οργή των ένστολων συναντάται πλέον στον δρόμο με την αγανάκτηση και τον θυμό εκατομμυρίων συμπολιτών μας».

Σήμερα είναι η κορυφαία απεργιακή ημέρα με την απονέκρωση όλων των τομέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συνεπεία των κινητοποιήσεων Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με τη συμμετοχή της Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α., των επίγειων και εναέριων μέσων μεταφοράς, των τραπεζικών υπαλλήλων και των δημοσιογράφων. Για αύριο έχει προγραμματιστεί νέα 24ωρη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στον Ο.Σ.Ε., ενώ την Παρασκευή ξεκινά η νέα (48ωρη) απεργία των δημοσιογράφων.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ξάνθη και που αποτυπώνεται εύγλωττα μέσα από τα λεγόμενα των εκπροσώπων φορέων με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Α. Μπεμπεκίδης, «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του»

Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελο Μπεμπεκίδη, δήλωσε ότι «οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα από την Α.Τ.Ε. και συνεχίζονται όλη αυτή τη βδομάδα», προσθέτοντας ότι «κορυφώνονται σήμερα με συμμετοχή όλων των εργαζομένων απ’ όλους τους κλάδους και τα πάντα θα κλείσουν».
Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ξ. απηύθυνε κάλεσμα μέσω των Μ.Μ.Ε. για συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση (10.00) στον χώρο μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης, λέγοντας: «Μέσα σ’ αυτό το κακοχείμωνο και τα χιόνια, εμείς νοιώθουμε απεργιακό καύσωνα και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Και να διαδηλώσουμε ενάντια σ’ αυτό το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που είναι ένα απαράδεκτο, κακό νομοσχέδιο που φορτώνει ξανά τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και καταργεί και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Κι όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί συνέχεια να πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι και να σηκώνουν τα οικονομικά και θεσμικά βάρη, ενώ οι εργοδότες και οι έχοντες και κατέχοντες να μένουν απ’ έξω».

Όσον αφορά την αγωνιστική διάθεση από πλευράς εργαζομένων και τη θέληση που προ καιρού εξέφραζε το Ε.Κ.Ξ. για «νέκρωση όλου του νομού Ξάνθης» με τη σημερινή απεργία, ο κ. Μπεμπεκίδης λέει: «Πιστεύω πως υπάρχει διάθεση, ενώ η απεργία έχει προαναγγελθεί από τη Γ.Σ.Ε.Ε. εδώ και δύο μήνες. Ενημερώσαμε γραπτώς όλα τα σωματεία μας, τους παραγωγικούς φορείς όλου του νομού και στείλαμε προσκλήσεις παντού γιατί τις συνέπειες τις πληρώνουμε όλοι. Από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και από το νέο έτος θα είμαστε και πάλι στους δρόμους».

Σ. Τσιακίρογλου «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κλείσουμε τα καταστήματά μας»

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης (Ο.Ε.Β.Ε.Ξ.), εκφράζει τη συμπαράστασή της στη σημερινή απεργία, πλην όμως η ίδια δεν προχωρά σε συμμετοχή και κλείσιμο των καταστημάτων. «Εμείς ως ομοσπονδία συμπαραστεκόμαστε στην απεργία, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κλείσουμε τα καταστήματά μας» λέει ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Ξ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, αιτιολογώντας: «Είναι οι μέρες τέτοιες, αλλά και δεν υπάρχει και κεντρική απόφαση από το δικό μας όργανο».
Ο κ. Τσιακίρογλου λέει ότι «εμείς συμπαραστεκόμαστε στο Ε.Κ.Ξ. και θεωρούμε ότι πορεία εργαζομένων και εργοδοτών στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι κοινή. Οι μισθοί πρέπει να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και απλώς αν θέλει η κυβέρνηση να μειώσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, πρέπει να μειώσει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Κατ’ αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε και πολίτες αλλά και αγορά οικονομικά πιο εύρωστους». Τέλος, ο κ. Τσιακίρογλου σχολιάζει ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση έχει υπογράψει και καλεί τους βουλευτές να επικυρώσουν –άσχετα αν συμφωνούν ή διαφωνούν- την υπογραφή της πριν από καιρό».

Δ. Γαλανόπουλος, «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει διάθεση συμμετοχής από μέρους μας»

Μουδιασμένα υποδέχονται τις σημερινές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του προέδρου του συλλόγου της Ξάνθης Δημήτρη Γαλανόπουλου: «Στη σημερινή απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., αλλά δεν γνωρίζω το βαθμό συμμετοχής, δεδομένου ότι εμείς είχαμε ήδη μια πενθήμερη απεργία και με καθολική συμμετοχή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ομοσπονδίας μας».
Ο κ. Γαλανόπουλος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει διάθεση συμμετοχής αφού, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε συνέχεια να απεργούμε…». Ωστόσο προσθέτει: «Από την άλλη, εκτιμώ ότι θα υπάρχει συμμετοχή και οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα πρωτοφανή μέτρα της κυβέρνησης».

Α. Παπαϊωάννου, «Υπάρχει μεγάλη οργή που αυτή τη φορά νομίζω ότι θα εκφραστεί»

Η γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος Ξάνθης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αριάνα Παπαϊωάννου κάνει λόγο για «κάλεσμα σε πανεργατικό πανυπαλληλικό ξεσηκωμό ώστε να παγώσουν όλα», λέγοντας ότι αυτό «είναι ένα πρώτο μήνυμα» και προσθέτοντας: «Το κακό είναι ότι το νομοσχέδιο θα έχει ήδη ψηφιστεί. Έχουμε πει ότι το βαρέλι έχει πάτο, αλλά έχει… κι άλλο πάτο και αυτό φαίνεται, το διαπιστώνουμε κάθε μέρα. Ό,τι βγαίνουν και διαψεύδουν τη μια μέρα, βγαίνουν την επόμενη και το προωθούν! Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε κανένα, έχουμε εμπιστοσύνη μόνο στους αγώνες που θα δώσουμε και στη δική μας πίεση».
Η κ. Παπαϊωάννου σημειώνει πως «τα μηνύματα δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις» και δηλώνει: «Υπάρχει μεγάλη οργή που αυτή τη φορά νομίζω ότι θα εκφραστεί. Δεν ξέρω τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά εμείς έχουμε επισκεφτεί όλους τους χώρους εργασίας, δικαστήρια, νομαρχία, δήμο και νοσοκομείο, έχουμε πάει παντού. Και όλοι οι συνάδελφοι είναι θετικοί στο να αντιδράσουν, αλλά με δεδομένη και την οικονομική συγκυρία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.