Απεργιακες κινητοποιησεις με «παραφωνιες» στην Κομοτηνη

Παρόλο που πραγματοποιήθηκε μια ενιαία συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, έκλεισε με αντιπαραθέσεις

Κοινή συνισταμένη  η αντίθεση στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά, αλλά και να αναδείξουν την αντίθεσή τους στις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, θέλησαν σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 6 Μαΐου, καλώντας, ο καθένας από την πλευρά του, σε απεργιακή κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία.

Παρόλο που όπως φαινόταν, τουλάχιστον από τις δηλώσεις των συμμετεχόντων, ο στόχος είναι κοινός, τελικά φάνηκε πως μάλλον το μέτωπο δεν ήταν ενιαίο, όταν και επικράτησε ένταση κατά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης. Συγκεκριμένα η ΕΝΙΔΥΚ, που είχε κάνει ένα από τα καλέσματα για συγκέντρωση και είχε ηγηθεί της σύντομης πορείας που προηγήθηκε, δεν επέτρεψε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι πριν την ολοκλήρωση της δικής του διαδικασίας, αποχωρώντας στη συνέχεια αφήνοντας αιχμές για τη στάση του κόμματος όταν ήταν στην κυβέρνηση στα εργασιακά.

Στη συνέχεια κατατέθηκε στεφάνι και από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Χαρίτου και άλλα μέλη του κόμματος.

Έρχονται ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά

«Σήμερα γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά, μέρα αγώνα και μνήμης για τις θυσίες που έχουν κάνει χιλιάδες αγωνιστές της εργατικής τάξης» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, ώστε να καθιερωθεί το οκτάωρο και μια σειρά από εργατικά δικαιώματα ως τις μέρες μας.

Η φετινή Πρωτομαγιά, τόνισε, βρίσκει τους εργαζόμενους πάνω από ένα χρόνο μέσα στην πανδημία, με την κυβέρνηση να μην έχει πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ, προστασίας των εργαζομένων στους μεγάλους χώρους δουλειάς και του λαϊκού εισοδήματος.

Αντίθετα ετοιμάζεται να φέρει ένα νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» όπως τις χαρακτήρισε, χτυπώντας το οκτάωρο 102 χρόνια μετά την καθιέρωσή του, αλλά και την συνδικαλιστική δράση και μια σειρά από άλλα εργασιακά δικαιώματα. Για αυτό και κάλεσε όλους να γιορτάσουν την εργατική Πρωτομαγιά με το σύνθημα «Οι νεκροί μας τα κέρδη τους» και να βαδίσουν στον δρόμο της ανατροπής.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα εργασιακά δικαιώματα

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους μια εχθρική κυβέρνηση, που έχει βάλει στο στόχαστρο τα εργασιακά δικαιώματα και τους εργάτες, σημείωσε η κ Δήμητρα Λιουλιάκη, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης.

Κατάργηση οκταώρου, πενθήμερης εργασίας, συλλογικών συμβάσεων, μείωση του συνδικαλιστικού δικαιώματος, είναι μερικά από τα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν, για αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν πρωταγωνιστές, και όχι θεατές, και η κυβέρνηση να καταλάβει ότι ο εργάτης δεν είναι υποχείριο κανενός.

«Ζούμε γιατί θέλουμε να είμαστε με την οικογένειά μας, δεν θα μας δώσει την ξεκούραση και το οκτάωρο όποτε αυτός θέλει, αλλά όποτε πρέπει, όποτε έχουμε ανάγκη να δούμε τα παιδιά μας» ανέφερε, για αυτό και έδωσαν το παρών για να διατυμπανίσουν ότι θα δίνουν πάντα το παρών.

Πέρα αυτών, ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι και η ενίσχυση του Νοσοκομείου Κομοτηνής, η στελέχωσή του με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, επίσπευση των τεστ, εμβολιασμοί παντού και άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια και μείωση των μαθητών ανά τάξη.

Χάνονται τα κεκτημένα ετών

Αυτή την ημέρα τιμάται όχι μόνο η εργατική πρωτομαγιά, αλλά παράλληλα δίνεται ένα μήνυμα απέναντι στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στα εργασιακά, με τους εργαζόμενους να χάνουν και να ξεχνούν κεκτημένα χρόνων, ανέφερε η Συντονίστρια της ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου έρχεται σε μια περίοδο καραντίνας, τόνισε, όταν δεν μπορεί να γίνει κανονική δημόσια διαβούλευση, αλλά και να ενημερωθεί ο κόσμος της εργασίας.

Για αυτό και έδωσαν το παρών, για να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, που ήταν γνωστοί ως η γενιά των 700 ευρώ, έγιναν η γενιά του κατώτατου μισθού και αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό ή δούλεψαν με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

«Αυτή η γενιά, που σήμερα θα μετονομαστεί σε γενιά AstraZeneca, γιατί είναι αυτοί που μπήκαν ξανά για να σηκώσουν το φορτίο του εμβολιασμού, γιατί θέλουν να βγούμε μια ώρα γρηγορότερα από την κρίση της πανδημίας» σημείωσε δεν γνώρισαν ποτέ τα δικαιώματα μπαίνοντας στην εργασία, πρέπει να είναι όλοι παρόντες, όχι με συγχαρητήρια από τα μπαλκόνια αλλά αξιοπρέπεια στην εργασία.

Ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου που τόνισε πως οι εργαζόμενοι και η νέα γενιά αυτήν την περίοδο εν μέσω πανδημίας δέχονται ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα από τις πιο επιθετικές δυνάμεις του κεφαλαίου. Θέλουν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας δεκαετίες πίσω, εκεί που δεν υπήρχε ωράριο εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα.

«Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ με το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή. Αφού ανέτρεψε τις κατακτήσεις των εργαζομένων επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται σήμερα να δώσει την χαριστική βολή και να σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα» ανέφερε.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, θέλει να νομιμοποιήσει και με τη βούλα το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με τα 10ωρα εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις απολύσεις, την καταπάτηση των δικαιωμάτων κα.

«Ας γνωρίζουν ότι δε μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας με τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία στο περιθώριο, με τους εργαζόμενους εξουθενωμένους οικονομικά» ανέφερε.

Κάλεσε λοιπόν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου, και τους εργαζόμενους ενωμένους να αποκρούσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, να διεκδικήσουν την αλλαγή πολιτικής, να διεκδικήσουν μία άλλη πορεία για την χώρα σε δημοκρατική κατεύθυνση. «Το ρολόι της ιστορίας δε θα γυρίσει πίσω» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.