Απεκλεισαν το Τελωνειο των Κηπων οι εργαζομενοι της ΕΝΚΛΩ

Σε αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού Κήπων Έβρου, προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης στις δέκα περίπου, εργαζόμενοι στις μονάδες της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», από Ροδόπη, Έβρο, από Νάουσα, από Θεσσαλονίκη ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και την επαναλειτουργία των εργοστασίων του ομίλου.
Συγκεκριμένα πέντε λεωφορεία εργαζόμενοι από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Τελωνείο των Κήπων και το απέκλεισαν γιατί σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους η κινητοποίηση ήταν το ύστατο μέσο αντίδρασης, έπειτα από τη διαφαινόμενη άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και επαναλειτουργίας εργοστασίων του ομίλου.

Οι εργαζόμενοι, που έχουν στο πλευρό τους συναδέλφους τους από τα εργοστάσια, Κόπλαν Πέλλας, Δούδος Θεσσαλονίκης και Ναούσης, προειδοποίησαν ότι θα κρατήσουν κλειστό το τελωνείο Κήπων, έως ότου λάβουν υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμόδιους. Εν τούτοις, στις 2:30 επέτρεψαν την διέλευση οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι ένταση υπήρξε κάποια στιγμή μεταξύ εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ και τουριστικών πρακτόρων της πόλης μας οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για αθέμιτο ανταγωνισμό εφόσον οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ροδόπης δωρεάν. Από την πλευρά των εργαζομένων χαρακτηρίσθηκε η ενέργεια αυτή ως απαράδεκτη, εφόσον όπως τόνισαν οι ίδιοι βρίσκονται σε όρια οικονομικής εξαθλίωσης.

Στήριξη των εργαζομένων από φορείς

Τον αγώνα των εργαζομένων στήριξε με την παρουσία του στους Κήπους ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Χαρίτου και ο Απόστολος Κουτάβας αντιπροσωπεύοντας την «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία». Σε δήλωσή του ο κ. Χαρίτος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των δυόμισι τελευταίων ετών για «συμπαιγνία με τις Τράπεζες» ώστε «να κρατούν την ΕΝΚΛΩ στην εντατική «διασωληνωμένη» στα μηχανήματα. Φαίνεται πως σήμερα κυβέρνηση και τραπεζίτες αποφάσισαν να την αποσυνδέσουν και να την οδηγήσουν στο «θάνατο». Οι τραπεζίτες γιατί θέλουν να εκποιήσουν την περιουσία της και ιδιαίτερα τα Κλωστήρια που είναι σύγχρονα, η δε κυβέρνηση για να αποδεσμευτεί από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια.

Ότι κι αν επικαλείται η κυβέρνηση δείχνοντας μια τους τραπεζίτες και μια την Ε.Ε. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις». Τη στιγμή που ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας είναι σε άνθηση και οι τιμές των προϊόντων της σε άνοδο, όταν τα 2 Κλωστήρια σε Ροδόπη και Νάουσα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη είναι εγκληματικό να οδηγούνται αυτή τη στιγμή σε κλείσιμο». Τέλος ο κ. Χαρίτου ανέφερε ως μόνη λύση «να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την στήριξη της πολιτείας, την ολική διαχείριση της επαναλειτουργίας και ανάπτυξης των Κλωστηρίων».

Στο πλευρό των εργαζομένων επίσης βρέθηκε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας αλλά και περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφερειακής Αναγέννησης» της οποίας ο επικεφαλής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων και κάλεσε την κυβέρνηση και τους ασκούντες «κάθε μορφή κεντρικής και αυτοδιοικητικής εξουσίας να παύσουν τις κροκοδείλιες συμπόνιες και να δώσουν τις ξεκάθαρες λύσεις – απαντήσεις, που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και τις οφείλει η Πολιτεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.