Απειλη «λουκετου» για το ΤΕΕ-Θρακης
Από την ψήφιση του λεγόμενου μνημονίου 3, στα τέλη του περασμένου έτους, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν γύρω από τη λειτουργία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κάθε άλλο παρά ευοίωνο για τη βιωσιμότητά του κρινόταν. Ήδη από τότε αρκετές φωνές, ανάμεσα τους και αυτή του προέδρου του περιφερειακού τμήματος Θράκης, κ. Νίκου Παπαθανασίου, προειδοποιούσαν για ζητήματα κατάλυσης της λειτουργίας του ΤΕΕ και υποβάθμισης του παραγωγικού του έργου. Λίγους μήνες αργότερα, οι δυσοίωνες προβλέψεις έρχονται να επιβεβαιωθούν και η «οριστική παύση των λειτουργιών του ΤΕΕ-Θράκης, τίθεται ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος, που θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα. Στη συνεδρίαση, εξαιτίας της κρισιμότητας του θέματος, κλήθηκαν και θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Χρήστος Σπίρτζης, και ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΤΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος. Αμφότεροι θα κληθούν να εξετάσουν τα περιθώρια επιβίωσης του Περιφερειακού Τμήματος της Θράκης, αξιολογώντας τις δυνατότητες του κεντρικού φορέα και τη δυνατότητα παρεμβάσεώς του στην κεντρική εξουσία.
Νίκος Παπαθανασίου «Άνευ περιεχομένου η συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΕ Θράκης μόνο για έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων για τους συναδέλφους»
«Θεωρώ άνευ περιεχομένου να συνεχίσει να λειτουργεί το ΤΕΕ Θράκης μόνο για τις τρέχουσες υπηρεσιακές υποχρεώσεις, δηλαδή να εκδίδει πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για τους συναδέλφους», υπογράμμισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Νίκος Παπαθανασίου. «Το παραγωγικό έργο για το οποίο θεσπίστηκε το ΤΕΕ», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να παραχθεί χωρίς στοιχειώδη οικονομική υποστήριξη». «Επομένως δεν μπορεί να συνεχισθεί η κατάσταση». «Θα πρέπει να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα», συνέχεισε ο ίδιος για να δούμε αν θα μπορέσει να συνεχισθεί η λειτουργία του. Πρέπει επιτέλους να γίνει σαφές το αν η πολιτεία επιθυμεί την ύπαρξή του ως τεχνικού συμβούλου της και αν θα αναζητήσει άλλες μορφές».
«Με τον ανασχηματισμό άλλαξαν τα πρόσωπα με τα οποία συζητούμε και άρα ξεκινάμε με καθυστέρηση έξι μηνών»
Κινήσεις και παρεμβάσεις, προς την κατεύθυνση του να τεθεί προ των ευθυνών της η πολιτεία, για να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης του θεσμού, επιχειρήθηκαν ήδη κατά τους προηγούμενους μήνες. «Προτάσεις υπάρχουν και έχουν κατατεθεί», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανασίου, δεν έκρυψε όμως τον προβληματισμό του για το κατά πόσον θα επηρεάσει την τύχη τους ο πρόσφατος ανασχηματισμός, που έγινε στην κυβέρνηση. «Με τον ανασχηματισμό άλλαξαν τα πρόσωπα με τα οποία συζητούμε και άρα ξεκινάμε με καθυστέρηση έξι μηνών», παρατήρησε. «Το οικονομικό έτος έχει φθάσει στο μέσο και όλα είναι επί μηδενικής βάσεως», προσέθεσε, «και εκτιμώ ότι όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν να συζητώνται από την αρχή».
Τα παραπάνω, όπως και άλλες προεκτάσεις των ζητημάτων, που εξαρτούν άμεσα την επιβίωση του ΤΕΕ-Θράκης, θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση. Η οριστική απόφαση για την αναστολή ή μη της λειτουργίας του θα γίνει γνωστή την Παρασκευή.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
