Απαρχη νεων αγωνων η απεργιακη κινητοποιηση

Σε καλά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 5ης Μάη στο Νομό Ροδόπης, όπως σημαντική ήταν και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Εργατικό Κέντρο από το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και την Αυτόνομη Παρέμβαση όσο και στην πλατεία στην συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ.

 

Στον ιδιωτικό τομέα η συμμετοχή άγγιξε το 95% ενώ στο δημόσιο κυμάνθηκε στο 30%. Ενδεικτικά, στο δημόσιο οι δάσκαλοι είχαν συμμετοχή 26%, οι καθηγητές 11%, ενώ μικρή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από τους 204 εργαζόμενους απήργησαν 27. Στον ιδιωτικό τομέα μεγάλη ήταν η συμμετοχή σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Παντελή Μαγαλιό, όπου μεγάλα εργοστάσια στα οποία ενεργοποιούνται λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, στα μικρά με προσωπικό δέκα άτομα προσήλθαν περίπου τρεις εργαζόμενοι, ενώ δούλεψαν κανονικά οι βιομηχανίες συνεχούς πυράς που δεν μπορούν να σβήσουν τις μηχανές. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης το ΠΑΜΕ περιφρούρησε την είσοδο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Παντελής Μαγαλιός: «Η απεργία απαρχή νέων σκληρότερων κινητοποιήσεων»

Μήνυμα για απαρχή νέων σκληρότερων κινητοποιήσεων χαρακτήρισε την απεργιακή κινητοποίηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παντελής Μαγαλιός. «Δόθηκε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και σε αυτούς που έφεραν την κρίση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη χώρα σε αυτό το χάλι ότι οι αγώνες θα συνεχισθούν σκληρότεροι. Οι αγώνες θα συνεχισθούν εάν επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα τα μέτρα που μαθαίνουμε ότι θα παρθούν στο δημόσιο. Οι κυβερνώντες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες κινήσεις και ακόμη μεγαλύτερες, γιατί θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Το καλό που έχον να κάνουν είναι να αποσύρουν και από το δημόσιο τομέα τα μέτρα, να φτιάξουν μια δημόσια κοινωνική ασφάλιση και οι εργασιακές σχέσεις να πάνε προς το καλύτερο».

Γιώργος Ιωαννίδης: «Η κοινωνία είναι ανάστατη και θα υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις»

«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου όπου εμείς από κομπάρσοι γίναμε πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνιστές που είναι οι πολιτικοί έχουν μείνει στο περιθώριο, βάζοντας εμάς στην αρένα με τα λιοντάρια. Αυτό που συμβαίνει ούτε η πιο νοσηρή φαντασία δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί, να οδηγηθούμε κατευθείαν στο ΔΝΤ τη στιγμή που υποτίθεται ότι η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Οι πολιτικοί μας είναι οι μεγαλύτεροι ψεύτες και έχουν διαχρονικά πει τα μεγαλύτερα ψέματα. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε με τραγικό τρόπο για την ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλο και για την ζημιά που θα επέλθει η χώρα μας δεν θα ορθοποδήσει τα επόμενα πενήντα χρόνια. Είναι ψεύδη αυτό που λένε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση σε τρία χρόνια, κοροϊδεύουν το λαό ασύστολα. Ο λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες γιατί είναι σίγουρος ότι οι θυσίες του δεν θα πιάσουν τόπο. Ζητάμε να μην προχωρήσουν σε συμφωνία και να μη δεχτούν τη βοήθεια ούτε της ΕΕ. Η χώρα βουλιάζει καθημερινά, πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να δουλέψουμε όλοι για τη χώρα. Το θράσος των βουλευτών έχει ξεχειλίσει. Σύνταξη για τους εργαζόμενους στα εξήντα πέντε όταν αυτοί με δύο θητείες παίρνουν σύνταξη και μάλιστα παχυλή. Ογδόντα δις αναμένουν αναδρομικά σε περίοδο κρίσης και το θράσος τους έχει ξεπεράσει τα όρια. Πρέπει ευθαρσώς να μας πουν την πραγματική κατάσταση της χώρας, το χρέος και να αρθεί το πακέτο των μέτρων που πλήττουν την ελληνική κοινωνία. Η κοινωνία είναι ανάστατη και θα υπάρξουν κοινωνικές αναταράξεις», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ιωαννίδης.

Τάκης Χαρίτος: «Σήμερα είναι μόνο η αρχή»

«Ο κ. Παπανδρέου πυροδότησε μια βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της κοινωνίας που δυστυχώς άλλοι την προγραμμάτισαν και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την κοινωνία με θύματα πολλά, ανάμεσα στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Σήμερα καμώνονται ότι τα κάνουν για τη σωτηρία της Ελλάδας. Δεν κοροϊδεύουν κανέναν γιατί δεν έχει καμία σχέση το χρέος της χώρας με τα άδικα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, τα οποία αν ωφελούν κάποιους είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, τους επιχειρηματικούς ομίλους που το δικό τους μοντέλο καταρρέει σήμερα και με πάταγο μάλιστα σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει μπει σε έναν δρόμο αποθεραπείας, όπως λένε, γιατί δυστυχώς ο ασθενής βρίσκεται σε λάθος χέρια, με λάθος διάγνωση και τα φάρμακα που του χορηγούν θα δυσκολέψουν την κατάστασή του, δηλαδή θα χρεοκοπήσουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους και με μαθηματικό τρόπο, σε λόγια χρόνια θα χρεοκοπήσουν και την Ελλάδα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, αρκεί να το πιστέψουν οι εργαζόμενοι που έχουν μπροστά τους μια αμήχανη φοβισμένη κυβέρνηση. Σήμερα είναι μόνο η αρχή».

Κώστας Σταύρου: «Με τη σφραγίδα της νεολαίας και της εργατικής τάξης»

Ο Κώστας Σταύρου, από την Αριστερή Ενότητα Κομοτηνής στο Τμήμα Φιλολογίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κήρυξε τον πόλεμο απέναντι στον κόσμο της εργασίας, απέναντι σε όσους πληρώνουν τόσα χρόνια και όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του καλεί να κάνουν θυσίες στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κοινωνικοποιήσει τη ζημιά εις βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα θα κρίνουν την έκβαση του κινήματος και θα είναι με τη σφραγίδα της νεολαίας και της εργατικής τάξης και όχι του ΔΝΤ που η κυβέρνηση επέλεξε να το εμπλέξει χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι αυτή τη στιγμή καλούνται να πουν ένα τεράστιο ΟΧΙ απέναντι σε αυτά τα μέτρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.