Αντιστροφη μετρηση για την υποβολη των φορολογικων δηλωσεων

Εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου η προθεσμία

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η προθεσμία λήγει την επόμενη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία περίπου 900.000 δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί στο taxis.

Οι λογιστές ζητούν ειδικά για εφέτος που η κρίση του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τα πάντα, να δοθεί μία τελευταία παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα είχε καμία επίπτωση στην εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Αν δεν συμβεί αυτό θεωρείται πολύ πιθανό μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων που είναι σε εκκρεμότητα η υποβολή της δήλωσής τους να μην προλάβουν έως την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου να εκπληρώσουν τη φορολογική υποχρέωσή τους και να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι πληρώνοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία με την ροή υποβολής των δηλώσεων όπου προκύπτει ότι σε καθημερινή βάση το τελευταίο δεκαήμερο υποβάλλονται τις εργάσιμες ημέρες περίπου 75.000 δηλώσεις. Κατά συνέπεια αν δεν αυξηθεί ο όγκος των δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε μέρα τότε χιλιάδες θα είναι αυτές που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο

Με πέντε στοιχειοθετημένες προτάσεις, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με το θέμα του χρόνου και των διαδικασιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Με επιστολή του, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, δεδομένου και ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι «δύσκολες περιπτώσεις δηλώσεων».

Επίσης, λόγω προβλημάτων και έλλειψης διευκρινίσεων – οδηγιών, καθίσταται αδύνατη η υποβολή ειδικών περιπτώσεων φορολογικών δηλώσεων.
«Για να σταματήσει το φαινόμενο των συνεχών παρατάσεων, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια με την υποβολή των δηλώσεων, πιστεύουμε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα αυστηρό χρονικό διάστημα με ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι προτάσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ καταθέτει τις εξής προτάσεις:

• τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης (3%) με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου,
• τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 για τους κατοίκους και επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών,
• την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του,
• την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας σε ένα πλαίσιο απλών και κατανοητών διατάξεων για όλα τα καθ’ ύλη φορολογικά αντικείμενα, ώστε να μην απαιτείται η περαιτέρω ερμηνεία τους μέσω εγκυκλίων και οδηγιών.
• την άμεση έκδοση της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για
• την εφαρμογή του άρθρου 93 του Ν.4764/2020 (ΦΕΚ 256/23-12-2020/τεύχος Α) που προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που ασθενούν από κορωνοϊό COVID-19 και των εντολέων – πελατών τους.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ υπενθυμίζει με την επιστολή του ότι, σε συνθήκες δύσκολες, οι λογιστές – φοροτεχνικοί, για να φέρουν εις πέρας την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εργάσθηκαν πέραν των ανθρώπινων ορίων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.