Αντιστροφη μετρηση για την πτωχευση της ΕΝ.ΚΛΩ.

Το τελευταίο επεισόδιο ενός πολύκροτου σίριαλ, που διήρκησε περί τα 3,5 χρόνια και αφορά στην υπόθεση διάσωσης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, θα γραφτεί σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, με την οριστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί της αίτησης πτώχευσης, που είχε καταθέσει η αυστριακή εταιρεία Lenzing. Η εκδίκαση της αίτησης έγινε την Τέταρτη, παράλληλα με το δικαστήριο που αφορούσε τον πλειστηριασμό του εργοστασίου της Μαρώνειας. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό. Στην εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης, όμως, στην παρέμβασή τους οι εργαζόμενοι τάχτηκαν υπέρ της αποδοχής της από το δικαστήριο, στάση η οποία κρίνεται καθοριστική για το περιεχόμενο της απόφασης που θα εκδοθεί. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν, οι εργαζόμενοι είχαν καταφέρει να αναβάλουν κατ’ επανάληψη την εκδίκαση της συγκεκριμένης αίτηση πτώχευσης, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες για τη διάσωση της επιχείρησης. Τα περιθώρια άρχισαν να στενεύουν ασφυκτικά τους τελευταίους μήνες, ενώ η επιχείρηση απειλείται με κατακερματισμό από ενδεχόμενους αποσπασματικούς πλειστηριασμούς σε επιμέρους μονάδες της. Από την άλλη μεριά, πολιτεία και τράπεζες, έχουν αποδείξει ουσιαστικά ότι δεν προτίθενται να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης της ΕΝ.ΚΛΩ., κάτι που επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από το «ναυάγιο» της εξαγοράς της επιχείρησης από Αμερικανούς επενδυτές πριν από λίγους μήνες.

Στόχος η διασφάλιση των δεδουλευμένων

Με τη στάση τους να συνηγορήσουν στην κήρυξη πτώχευσης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, οι εργαζόμενοι αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στο να διασφαλίσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα δεδουλευμένα, που τους οφείλονται, και επιπλέον να απεμπλακούν από την «ομηρία», στην οποία βρίσκονται εδώ και τριάμισι χρόνια. Να σημειωθεί ότι αν η περιουσία της επιχείρησης κατακερματιστεί από αποσπασματικούς πλειστηριασμούς, το αντίτιμο που θα αποφέρουν αυτοί θα είναι πολύ μικρότερο από ότι αν εκποιηθούν ολοκληρωμένες οι μονάδες.

Συνεχίζεται η πίεση προς τις τράπεζες

Πάντως, ακόμα και σε αυτή την ύστατη στιγμή, προτού εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την αίτηση πτώχευσης, παραμένει η δυνατότητα στις πιστώτριες τράπεζες να αλλάξουν την τροπή των εξελίξεων για την ΕΝ.ΚΛΩ. Τα σωματεία εργαζομένων εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία, για να παρέμβει με τη σειρά της προς τις τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση και να «αναστήσουν» το όνειρο της επαναλειτουργίας της επιχείρησης. Αμφίβολο, πάντως, αν η συγκεκριμένη προσπάθεια μπορεί να καρποφορήσει μέσα στις λίγες μέρες, που απομένουν, λαμβάνοντας κανείς υπ’ όψιν του την αδιαφορία και αδιαλλαξία, που επιδείχτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.