Αντιδρουν οι κτηνοτροφοι για το «Καλαθι του Πασχα»

Σάκης Κοσουτζής: «Να καταλάβουν οι πολιτικοί ότι η κτηνοτροφία είναι η σπονδυλική στήλη της χώρας• αν εμείς πάθουμε δισκοπάθεια θα “πέσουν” όλοι»

Την αντίθεσή τους για την προσθήκη του αρνιού και του κατσικιού στο καλάθι του Πάσχα, που τέθηκε σε εφαρμογή, και συμπιέζει όπως καταγγέλλουν ακόμα περισσότερο τις τιμές και άρα το κέρδος τους, σε εποχές που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας.

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν επίσης την απουσία διαβουλεύσεων με τον αρμόδιο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για «ασφυκτική» κατάσταση στον χώρο του πρωτογενή τομέα.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Σάκης Κοσουτζής «αν υπήρχε ακόμα ένα Πάσχα κοντά, τον Σεπτέμβριο δεν θα υπήρχε κτηνοτροφία».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο «τραγικά» αυξημένο κοστολόγιο παραγωγής, που βάζει εμπόδια στους κτηνοτρόφους ακόμα και στην αγορά των ζωοτροφών, τονίζοντας πως μόνο οι αυξήσεις στο ρεύμα αγγίζουν το 350%.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολιτικοί, πως η κτηνοτροφία θέλει πλάτη και στήριγμα. Είναι η σπονδυλική στήλη της Ελλάδας» ανέφερε για να καταγγείλει οργανωμένα «παιχνίδια» από πλευράς της πολιτείας που θα οδηγήσουν στην πλήρη καταστροφή της.

Καμία διαβούλευση από πλευράς του Υπουργείου για το Καλάθι του Πάσχα

Ερωτηθείς ως προς το καλάθι του Πάσχα και την ένταξη του αρνιού και του κατσικιού σε αυτό ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν υπήρξε πρότερη ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου. «Ξυπνήσαμε και είδαμε έναν τοίχο μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως «αν δεν μας θέλουν να μας το πουν ξεκάθαρα. Δεν αντέχουν άλλο οι οικογένειες στον πρωτογενή τομέα να χρεώνονται, να έρχονται οι διαταγές πληρωμής, η ΔΕΗ να μας κόβει το ρεύμα, να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις προσωπικές υποχρεώσεις, να  στερούμε τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας».

Το κόστος παραγωγής σύμφωνα με τον κ.Κοσουτζή ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 9 με 10 ευρώ ανάλογα την περιοχή, για να εξηγήσει πως οι κτηνοτρόφοι δεν ζητούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος αλλά να μπορούν έστω να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Άλλωστε όπως τόνισε «πρώτα απ’ όλα θα σεβαστούμε τον καταναλωτή» για να καλέσει έπειτα άπαντες να προτιμήσουν για τις αγορές τους τα τοπικά καταστήματα αλλά και τα τοπικά προϊόντα.

Μείωση 35% στη ελληνική κτηνοτροφία αναμένεται φέτος

Η ελληνική κτηνοτροφία βαίνει μειούμενη χρόνο με τον χρόνο, με τον κ.Κοσουτζή να κάνει λόγο για 35-40% μείωση του ζωικού κεφαλαίου μόνο την φετινή χρονιά. «Η κτηνοτροφία βρίσκεται σε ακραία κατάσταση» προειδοποίησε για να τονίσει πως «αν σήμερα υπάρχουν δέκα κοπάδια στον νομό Ροδόπης οσονούπω θα μείνουν δύο».

Οι αρμόδιοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης γνωρίζουν πολύ καλά την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς έχουν γίνει πολλές φορές αποδέκτες των πάγιων αιτημάτων των κτηνοτρόφων, που συνοψίζονται στην ανάγκη στήριξης. Στήριξη ούτως ώστε να μην χαθούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αλλά και οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι, γεγονός που κατ’ επέκταση ζημιώνει όπως τόνισε και το ίδιο το κράτος, που χάνει φορολογικά έσοδα. Και στήριξη όμως ουσιαστική και όχι τα «ψίχουλα» που όπως εξήγησε ο ίδιος δίνονται παραθέτοντας το παράδειγμα του de-minimis στο πλαίσιο του οποίου οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έλαβαν 2,5 ευρώ έναντι 22 ευρώ των Βουλγάρων κτηνοτρόφων.

«Ο πρωτογενής τομέας είναι η σπονδυλική στήλη της χώρας. Αν πάθουμε δισκοπάθεια εμείς θα πέσουμε όλοι κάτω» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, για να τονίσει πως «υπάρχουν λύσεις και για την στήριξη του καταναλωτή και για την στήριξη του πρωτογενή τομέα» αρκεί να υπάρχει η θέληση.

Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν και τις μεθόδους των ελληνοποιήσεων με εισαγωγές αμνοεριφίων, τονίζοντας πως η τιμή γίνεται ασυναγώνιστη για τους ίδιους, καθώς δεν αποδίδεται ΦΠΑ στην Ελλάδα. Επίσης όπως τονίζουν απουσιάζει και η πλήρης καταγραφή των εισαγωγών, με αποτέλεσμα τα αρνιά να πωλούνται με την ένδειξη «ελληνικής σφαγής» και όχι ελληνικής εκτροφής.

Κλείνοντας ο ίδιος ευχήθηκε καλό Πάσχα στο σύνολο των συμπολιτών, αλλά και υπομονή προς τους συναδέλφους του, που, όπως τόνισε, «θα κληθούμε να αντέξουμε ακόμα ένα φορτίο χρέους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.