Αντιδρουν γιατι χανουν τον βοσκοτοπο τους κτηνοτροφοι της Αιγειρου

Ζητούν από την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης να μην προχωρήσει στην παραχώρηση χώρου 100 στρεμμάτων κοντά στην Μονή Βαθυρρύακος

Να μην παραχωρηθεί ακίνητη έκταση 100 στρεμμάτων, που αποτελεί τον μοναδικό βοσκότοπο που έχουν οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή νοτιοδυτικά της Αιγείρου, ζητούν τόσο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, όσο και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κομοτηνής.

Η έκταση βρίσκεται παράλληλα της εθνικής οδού Κομοτηνής-Ξάνθης, λίγο πριν την ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, και χρησιμοποιείται από περίπου 6 κτηνοτρόφους της περιοχής ως βοσκότοπος, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Αθανάσιος Κοσουτζής.

Όμως πρόσφατα περιήλθε εν γνώση τους, ένα αίτημα παραχώρησης της έκτασης, που κατατέθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ροδόπης τον Απρίλιο του 2020, για την παραχώρηση κατά χρήση, τμήματος του τεμαχίου 344 (98.000 τ.μ.) του Αναδασμού ΑΙΓΕΙΡΟΥ (Κάμπος) έτους 1998. Σκοπός του αιτούντα, σύμφωνα με την αίτηση είναι η δενδροκαλλιέργεια – παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης.

Ο κτηνοτροφικός σύλλογος καλείται να ενημερώσει την υπηρεσία αν η παραχώρηση δημιουργεί πρόβλημα στην κτηνοτροφία της περιοχής, κάτι που ο κ. Κοσουτζής τονίζει πως ισχύει, και μάλιστα σημαντικά.

Άλλωστε ο χώρος, όπως ανέφερε, παρόλο που περιλαμβανόταν στο σχέδιο του αναδασμού, βγήκε εκτός, με την ΕΕ να τον χαρακτηρίζει ως βοσκότοπο. Σημείωσε δε πως τη δεκαετία του ’60 η Μητρόπολη είχε ζητήσει το χώρο από την κοινότητα, που όμως παραχώρησε τον διπλανό χώρο όπου βρίσκονται τα Φατήριακα.

Αν προχωρήσει η παραχώρηση της έκτασης, ουσιαστικά θα χάσουν, σύμφωνα με τον κ. Πρόεδρο, κάθε δυνατότητα συνέχισης της δραστηριοποίησής τους οι 6 κτηνοτρόφοι της Αιγείρου. Για αυτό και η γνωμοδότηση τους θα είναι αρνητική, ενώ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν και διαμαρτυρία στον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, ζητώντας να παραμείνει η έκταση ως βοσκότοπος.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοσουτζής, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με τον αιτούντα, αλλά θεωρούν πως η έκταση πρέπει να παραμείνει, όπως ήταν έως τώρα, βοσκότοπος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.