Αντιδρασεις για την απολυση 6 συμβασιουχων του Δημου Αρριανων

Προσφυγή κατά της απόφασης, που θεωρεί παράνομη, μελετά ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Προσφυγή κατά της απόφασης για την απόλυση 6 εργαζομένων συμβασιούχων καθαριότητας από τον Δήμο Αρριανών προτίθεται να καταθέσει ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, μιας και οι επαφές που είχαν με τη δημοτική αρχή για την διευθέτηση του ζητήματος δεν έφεραν αποτέλεσμα.
 
Όπως είναι γνωστό, στον Δήμο Αρριανών υπηρετούσαν 18 συμβασιούχοι- παρατασιούχοι, που μέσω της τροπολογίας Σκουρλέτη, μπορούν να επαναπροσληφθούν μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί για τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Όμως με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος προχώρησε στην απόλυση 6 εργαζομένων συμβασιούχων καθαριότητας και στη σύναψη νέων συμβάσεων για 12 εργαζόμενους.
 
Παράλληλα υπάρχουν ενστάσεις και για το γεγονός ότι δεν έχει εξηγηθεί επακριβώς με ποιο τρόπο επιλέχτηκαν τα 6 άτομα των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και πως θα καλυφθούν τα κενά τους.
 
Συμβασιούχοι και μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης πραγματοποίησαν συνάντηση την Τετάρτη 2 Αυγούστου με τον Δήμαρχο, όμως δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια πρόοδος για το θέμα, για αυτό και ο Σύλλογος φαίνεται να προσανατολίζεται στην προσφυγή κατά της συγκεκριμένης απόφασης. 

Απόφαση μόνο για τους 12 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την υπ. αρίθμ. 76/2017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρριανών, με την οποία εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος, κ. Ριτβάν Αχμέτ, να εκδώσει διαπιστωτική πράξη νέας πρόσληψης μόνο για τους 12 από τους 18 εργαζομένους, με την αιτιολογία πως από «την βεβαίωση του Προϊστάμενου των Οικονομικών υπηρεσιών προκύπτει ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις για την κάλυψη όλων των προτεινόμενων θέσεων από τα ανταποδοτικά τέλη».
 
Από την πρώτη στιγμή η αντίδραση των συμβασιούχων που μένουν εκτός ήταν έντονη, μιας και θεωρούν πως υπάρχουν τόσο οι ανάγκες για την εργασία τους όσο και οι απαραίτητοι πόροι.
 
Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε πως τον Απρίλιο του 2017, όταν ακόμα οι συμβασιούχοι εργάζονταν στο Δήμο με συμβάσεις που είχαν παραταθεί μέχρι το τέλος του 2017, είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προγραμματισμός έκτακτων προσλήψεων για  24 νέες θέσεις συμβασιούχων καθαριότητας.
 
Ακόμα όμως και αν υπήρχε έλλειψη των πόρων για τους συμβασιούχους, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, επιτρέπεται η χρήση και άλλων κονδυλίων του προϋπολογισμού για τις ανάγκες πληρωμής των συγκεκριμένων συμβασιούχων, χωρίς να επιβαρύνονται με νέα δημοτικά τέλη οι δημότες.
 
Άλλωστε ο Δήμος Αρριανών είναι γνωστό ότι έχει χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης σε όλες τις υπηρεσίες του, με την επιπλέον δυσκολία ότι διαθέτει απομακρυσμένους οικισμούς με εκτεταμένο επαρχιακό οδικό δίκτυο.
 
Μάλιστα σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρριανών της 17 Ιανουαρίου 2017 σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού αναφέρονται οι δύο ειδικότητες,  Y. E. ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ και Δ.Ε. ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ για τις οποίες τονίζεται πως υπάρχει άμεση ανάγκη πρόσληψης ατόμων, γιατί οι ήδη απασχολούμενοι δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στους 57 οικισμούς του Δήμου Αρριανών, ενώ ο Δήμος διαθέτει φορτηγά και αυτοκίνητα αλλά όχι οδηγούς για την εκμετάλλευση τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.