Αντιδρα στην αλλαγη ωραριου ο Εμπορικος κοσμος της Κομοτηνης

Θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο

Την αντίδραση του εμπορικού κόσμου, για ακόμα μία φορά, φέρνουν τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το ξημέρωμα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου, και αφορούν στην αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 5401 Δ1α/Γ.Π.οικ.72486 που εκδόθηκε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων από πλευράς του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη το πρωί της Παρασκευής, το νέο ωράριο έχει υποχρεωτική ισχύ για τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και μια σειρά μικρότερων Δήμων μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κομοτηνής, με τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του να ανοίγουν πλέον στις 10 το πρωί.

Δεδομένης της βασικής αιτιολόγησης του μέτρου από πλευράς και του Υπουργείου για την αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι επαγγελματίες της πόλης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την υποχρεωτικότητα του μέτρου, με τον ίδιο τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής σε ανακοίνωσή του το Σάββατο να υπογραμμίζει την μη λειτουργικότητα αλλά και την δύσκολη εφαρμογή του.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, προανήγγειλε την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο σε σχέση πρωτίστως με την επιλογή συγκεκριμένων επαρχιακών πόλεων, όπως η Κομοτηνή, για την υποχρεωτική εφαρμογή του νέου ωραρίου λειτουργίας, την ώρα που δεν συνίσταται κίνδυνο συνωστισμού από μαζική μεταφορά των πολιτών προς τις θέσεις εργασίας τους.

Η ίδια θέλησε να κάνει σαφές πως η διαφωνία δεν έγκειται στην διαμόρφωση του ωραρίου στα μεγάλα αστικά κέντρα, για να υπογραμμίσει όμως την αναιτιολόγητη συμπερίληψη πόλεων όπως η Κομοτηνή στην σχετική λίστα. Όπως μάλιστα εξήγησε η αλλαγή αυτή θα επιφέρει μεγαλύτερο αρνητισμό στην αγορά και περισσότερη ανασφάλεια στους καταναλωτές, γεγονός πολλαπλά επιβαρυντικό σε μία ήδη επιβαρυμένη τα μέγιστα λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος αγορά και του αισθήματος ανασφάλειας που επικρατεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Εμείς δεν αρνούμαστε ότι η Κομοτηνή έχει αρκετά κρούσματα. Έχουμε αρκετά κρούσματα. Ωστόσο, δεν νοείται να τα πληρώσει πάλι η αγορά τα κρούσματα αυτά» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως πολλάκις η αγορά έχει αποδείξει ότι τηρεί ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ενισχύεται το κλίμα ανασφάλειας σε καταναλωτές και επαγγελματίες

Η κ. Κωνσταντινίδου στάθηκε ιδιαίτερα στο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στους καταναλωτές υπογραμμίζοντας πως μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, επανήλθε τόσο η ανασφάλεια στους καταναλωτές όσο και το αρνητικό κλίμα στους επαγγελματίες, τονίζοντας πως το νέο ωράριο θα «κόψει» ακόμα περισσότερο την κίνηση στην αγορά.

Μάλιστα η επιβολή των νέων μέτρων συμπίπτει χρονικά και με την εβδομάδα της Black Friday κατά την οποία οι καταστηματάρχες ευελπιστούν να κερδίσουν λίγο από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών, γεγονός ωστόσο που όπως εξήγησε η ίδια κρίνεται αμφίβολο από την εφαρμογή του νέου ωραρίου.

Τα καταστήματα της πόλης είναι έτοιμα για την προσεχή Παρασκευή με τις προσφορές να έχουν ήδη ξεκινήσει και «τρέχουν» καθ’ ολη τη διάρκεια της εβδομάδας. «Υπάρχουν γενναίες εκπτώσεις και πιστεύω προς το τέλος της εβδομάδας ορισμένοι καταστηματάρχες θα αυξήσουν ακόμη λίγο τις προσφορές τους» ανέφερε.

Εκτός εφαρμογής και πάλι τα super market

Η αλλαγή του ωραρίου δεν επηρεάζει την λειτουργία των super market γεγονός που για ακόμα μία φορά δημιουργεί όπως τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου αθέμιτο ανταγωνισμό. Πάνω σε αυτό το σημείο όπως εξήγησε η ίδια θα στηριχθεί και η επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο καθώς όπως επεσήμανε «δεν μπορείς να βάζει το μικρό κατάστημα της Κομοτηνής που είναι με τον καταστηματάρχη ή με έναν υπάλληλο, να ανοίγει στις 10:00 και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να κρατάνε κανονικά το ωράριό τους 8:00-21:00. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, λίγο πριν τις γιορτές, με τα περισσότερα καταναλωτικά είδη να είναι συναφή, γιατί τα σούπερ μάρκετ πλέον πουλάνε τα πάντα. Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για μια ακόμη φορά».

Τι ισχύει για το λιανεμπόριο στην Κομοτηνή

Η κ. Κωνσταντινίδου έσπευσε να διευκρινίσει τα όσα ισχύουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας για την λειτουργία του λιανεμπορίου, αρχής γενομένης από την ύπαρξη ενός ατόμου ανά δύο τετραγωνικά μέτρα ή απόσταση ενάμιση μέτρου εντός του καταστήματος. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική ενώ υποχρεωτική είναι και η  ανάρτηση με έντυπο ή ψηφιακό τρόπο του αριθμού των ατόμων που επιτρέπονται εντός των καταστημάτων.

Ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, απαραιτήτως με ταυτοπροσωπία είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση ενώ ως προς την επίδειξη rapid ή pcr test η ισχύς τους θα πρέπει να είναι 48 ωρών ενώ για τα παιδιά έως 17 ετών η είσοδος στα καταστήματα λιανεμπορίου γίνεται με την επίδειξη του self test 24 ωρών.

Το ωράριο λειτουργίας αφορά μόνο το λιανεμπόριο και όχι το χονδρικό εμπόριο και διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ

10:00-15:00      

ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

10:00-15:00          17:30- 21:00

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.