Αντεχουν και ελπιζουν τα ξενοδοχεια στην Κομοτηνη

Είναι από τις ελάχιστες πόλεις που τα μη εποχικά ξενοδοχεία έμειναν όλα ανοιχτά

Γιώργος Χρυσοχοΐδης

«Από αισιοδοξία και μόνο, θέλω να πιστεύω ότι από το Μάιο και μετά, θα αρχίσουμε να βλέπουμε, αν όχι την άκρη του τούνελ, αλλά τουλάχιστον το φως»

Μία από τις λίγες πόλεις στις οποίες όλα τα μη εποχικά ξενοδοχεία παρέμειναν ανοιχτά, παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός τόσο στον τουρισμό, όσο και στις εκδηλώσεις, οι οποίες στήριξαν τα ξενοδοχεία τόσο τους θερινούς, όσο και τους χειμερινούς μήνες είναι η Κομοτηνή.

Άλλωστε παλιότερα τέτοιο καιρό μιλούσαμε για το καρναβάλι της Ξάνθης αλλά και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή, και πως αυτές προσέλκυαν επισκέπτες στην πόλη μας, κάτι το οποίο φέτος φαίνεται πως δεν θα γίνει καθόλου, ενώ και η χρονιά μέχρι το Πάσχα θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πάντως ελπίδα των ξενοδόχων είναι ότι θα μπορέσουν να βγουν αλώβητοι από αυτή την πρωτοφανή κρίση της οποίας ένα από τα κυριότερα κρούσματα είναι ο τουρισμός, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Γιώργο Χρυσοχοΐδη.

Προσπαθούν να αντέξουν τα τοπικά ξενοδοχεία

«Όλες οι προβλέψεις που κάναμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν και παραμένουν δύσκολες» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Αυτό φάνηκε και όταν, μετά την πρώτη καραντίνα της άνοιξης και έκλεισαν όλα, δόθηκε το δικαίωμα στους ξενοδόχους είτε να ανοίξουν, είτε να παραμείνουν κλειστοί, κρατώντας το προσωπικό σε αναστολή. Στην Ξάνθη για παράδειγμα, περίπου τα μισά ξενοδοχεία έμειναν κλειστά, όμως η Κομοτηνή είναι από τις ελάχιστες πόλεις που τα μη εποχικά ξενοδοχεία έμειναν ανοιχτά.

Το ίδιο βέβαια δεν συνέβη με τα εποχικά ξενοδοχεία της περιοχής, που είχαν να διαχειριστούν τόσο τις δύσκολες προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2020, όσο και το κλείσιμο της διάβασης της Νυμφαίας. Έτσι ενώ ξεκίνησαν με ελπίδες, το κλείσιμο έριξε κατακόρυφα την πληρότητα και τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να χαθεί η χρονιά για αυτούς. Η όλη κατάσταση φυσικά επηρέασε και την κατάσταση στην Κομοτηνή, τόσο από την έλλειψη διερχόμενου τουρισμού, που υπήρχε λόγω της λειτουργίας του κάθετου άξονα, αλλά και λόγω του περιορισμού των εκδηλώσεων, που έφερναν επισκέπτες στην πόλη.

Ως παράδειγμα, έφερε το γεγονός ότι δεν έγιναν πολλοί γάμοι, και όσο έγιναν δεν είχαν πολλούς καλεσμένους, κάτι το οποίο μείωσε γενικότερα την κίνηση, (δεν υπήρχαν ταξίδια και εκδρομές), με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μικρότερη κίνηση.

Δύσκολα τα επόμενα δύο χρόνια

Όσο για το καλοκαίρι του 2021, πρακτικά δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, μιας και τα δεδομένα αλλάζουν σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με τους αριθμούς. Πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να κινηθεί η χώρα λίγο πολύ στην σημερινή κατάσταση μέχρι το Πάσχα, και στη συνέχεια θα υπάρξουν και κριτήρια πέρα από τα υγειονομικά, τόσο γιατί θα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων, αλλά και γιατί θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της χώρας βασίζεται στον τουρισμό. Αν όμως ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός ή υπάρξει ζήτημα με τους εμβολιασμούς, τότε μπορεί και να ανατραπούν οι αποφάσεις και έτσι εντείνεται η αβεβαιότητα.

«Είμαστε στο 1/3 της πληρότητας, περιμένουμε πώς και πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Είμαστε σε κατάσταση αναμονής και το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουμε» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σπεύδοντας ωστόσο να εκφράσει την πεποίθησή του πως «τα ξενοδοχεία στην περιοχή μας θα αντέξουν, μιας και οι μονάδες στην περιοχή μας είναι κυρίως οικογενειακές, και δεν έχουν μεγάλα ανοίγματα».

Βέβαια τα ξενοδοχεία από τη φύση τους, λόγω κτιριακών υποδομών, έχουν και πάρα πολλά έξοδα, και με τα έσοδα να έχουν χαθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, τα συσσωρευμένα αυτά χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν αργότερα, γι’ αυτό και οι ξενοδόχοι της περιοχής προσπαθούν να τα μεταθέσουν όσο το δυνατόν πιο πίσω. «Από αισιοδοξία και μόνο, θέλω να πιστεύω ότι από το Μάιο και μετά, θα αρχίσουμε να βλέπουμε, αν όχι την άκρη του τούνελ, αλλά τουλάχιστον το φως» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης για να παραθέσει μερικά ενδιαφέρονται στοιχεία γύρω από τις προβλέψεις της κίνησης στον ξενοδοχειακό τομέα. Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις φέτος ο τζίρος και η πληρότητα θα κλείσει περίπου στο 40%  του 2019, 70-80% το 2022 και η κατάσταση να επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα το 2023, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως το 2018 και το 2019 ήταν κορυφαίες τουριστικά χρονιές στη χώρα μας.

Φάνηκε πόσο ευαίσθητος είναι ο τουρισμός

Όσο για την στήριξη του τομέα, σε αυτή την περίοδο, σημείωσε πως είναι σημαντική, τόσο με την αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους, αλλά και με την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία αποτέλεσε ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για να αποφύγουν τα ξενοδοχεία την προσφυγή στις τράπεζες, ιδιαίτερα όταν δεν προχώρησε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω των τραπεζών.

Η αλήθεια είναι πως ακόμα και στην αρχή της κρίσης, όταν ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις των καρναβαλιών, δεν περίμεναν η κρίση να είναι τόσο βαθιά και τόσο παρατεταμένη στον τομέα του τουρισμού, και πολλοί βρέθηκαν με επενδύσεις που ξεκίνησαν, βασιζόμενες στην τουριστική κίνηση του 2018-19, αρκετά μεγάλες, που μένουν ουσιαστικά ξεκρέμαστες.

Μάλιστα υπήρχαν τουριστικές επιχειρήσεις, σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, που είχαν να αντιμετωπίσουν τον τουρισμό όταν ήδη είχαν προβλήματα μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook, με αποτέλεσμα να έχουν δύο, και μπορεί και τρείς ανάλογα με την φετινή κίνηση, χρονιές με προβλήματα στην πληρότητά τους.

«Δυστυχώς ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητος τομέας, και δεν έχει αντοχές σε τέτοιες καταστάσεις» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.