Αντεχει, παρα τις δυσκολιες, το σκορδο της Ξυλαγανης

Γενετικό υλικό αποστάλθηκε στον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την επεξεργασία και καταγραφή των ιδιοτήτων της ποικιλίας

Συνεχίζει τις προσπάθειες για την επιβίωση της τοπικής ποικιλίας σκόρδου της Ξυλαγανής, και την ανάταξη της καλλιέργειάς του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής.

Ο Σύλλογος, αν και προϋπήρχε άτυπα, ιδρύθηκε το 2017, ενώ τον Ιανουάριο του 2018, αναγνωρίστηκε η Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος του ΑΣ , η πρώτη αναγνωρισμένη ομάδα στη Ροδόπη που αριθμεί 52 κοινά μέλη με τον συνεταιρισμό. Οι δύο οντότητες λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση, με στρατηγικό στόχο την ενδυνάμωση της θέσης τους στην αγορά, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και την ευημερία.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Στογιαντσάκης, η καλλιέργεια του σκόρδου ξεκίνησε δειλά, από τρία με τέσσερα άτομα, σε συγκεκριμένα στρέμματα, όμως από την αρχή είχαν δυσκολίες με πλημμύρες και άλλα καλλιεργητικά θέματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορούν να δώσουν, αλλά να κρατάνε την παραγωγή για σπόρο για την επόμενη χρονιά.

Για αυτό και έχει παραμείνει χαμηλός ο αριθμός των καλλιεργητών, όμως φέτος επιθυμούν να αυξήσουν τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν, ελπίζοντας καλύτερη παραγωγή.

Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις να γίνει ξεχωριστή Ομάδα Παραγωγών Σκόρδου μέσα στο συνεταιρισμό, που θα μπορέσει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του συνεταιρισμού

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι καλλιεργητές για εμπορικούς σκοπούς είναι λίγοι, πολλοί είναι αυτοί γύρω από την Ξυλαγανή που φυτεύουν μικρές ποσότητες σκόρδων, για ιδία χρήση, διατηρώντας ζωντανή την τοπική ποικιλία, που στο παρελθόν αποτελούσε σήμα κατατεθέν του οικισμού.

Για να μείνει αυτή η ποικιλία ζωντανή κάνουν και άλλες κινήσεις, στέλνοντας στον ΕΛΓΟ Δήμητρα γενετικό υλικό για να το επεξεργαστούν, με στόχο την καταγραφή των τοπικών ποικιλιών, και τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, με τα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιες δράσεις, για να αναδείξουν την ποιότητα του προϊόντος τους.

Την ίδια ώρα πραγματοποιούν και ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα μέλη τους, και για την ομάδα των βαμβακοπαραγωγών, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα την Τρίτη 21 Μαρτίου, με θέμα τις εφαρμογές ψεκασμού, που αφορά όλες τις καλλιέργειες.

Άλλωστε ο Σύλλογος κάνει συνεχώς κινήσεις, με τις αποθήκες και άλλες υποδομές, για να αποτελέσει μέσο στήριξης των παραγωγών της Ξυλαγανής, στη νέα αυτή πραγματικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.