Ανοιχτο το ενδεχομενο διευρυνσης της παγιας ρυθμισης των 12 μηνιαιων δοσεων για χρεη στην εφορια

Σχέδιο για διπλάσιες δόσεις αποπληρωμής

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης της πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων για χρέη προς την εφορία. Οι συζητήσεις για την αλλαγή της ισχύουσας ρύθμισης έχουν ήδη ξεκινήσει με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα.
 
Οι εμπειρογνώμονες των θεσμών άκουσαν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τα σχέδια αύξησης του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης και ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με το πώς πηγαίνει η πάγια ρύθμιση. 

Η αύξηση δόσεων για χρέη 

Με τη σημερινή της μορφή η ρύθμιση επιτρέπει έως 12 μηνιαίες δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές και έως 24 δόσεις για έκτακτες οφειλές, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά πρόστιμα και ο φόρος κληρονομιάς.
 
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τον διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων προκειμένου για τακτικές οφειλές να αυξηθεί στις 24 και για έκτακτες οφειλές στις 48. Ωστόσο, η δυνατότητα για περισσότερες από τις υφιστάμενες δόσεις θα δίνεται μόνο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Θα πρέπει δηλαδή ο οφειλέτης να αποδεικνύει ότι πράγματι δεν μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε έως 12 ή 24 δόσεις. 

Οι 120 δόσεις 

Στο τραπέζι κυβέρνησης και θεσμών έπεσαν και τα στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης που αφορά στις  120 δόσεις.
 
Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει απώλεια εσόδων της τάξης των περίπου 200 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επιχειρηματολογεί υπέρ της ρύθμισης εκτιμώντας ότι θα φέρει μια καθαρή βελτίωση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου το ίδιο ποσό.
 
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου.
 
Η αυξημένη προσέλευση των φορολογούμενων για ένταξη στη ρύθμιση από τη μια και η ύπαρξη λιγότερων από 15 ημέρες από την άλλη για την εκπνοή της προθεσμίας, αποτελούν δυο χαρακτηριστικά που καθιστούν, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, την παράταση μονόδρομο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.