Ανησυχια για τη βιωσιμοτητα

Την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητας της Ανώνυμης Εταιρίας ΣΕΛΜΑΝ Α.Ε. εκφράζει το Δ. Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στην Κομοτηνή με επιστολή του στην οποία τονίζεται ότι «στον Όμιλο Εταιριών ΣΕΛΜΑΝ ανήκουν τρεις εργοστασιακές μονάδες (Χαλκίδας, Κομοτηνής, Χατζηλουκάς) καθώς και μια σειρά από μεγάλα ξυλεμπορικά όπως Δαρμάκ, Ξυλεμπορική Πατρών, Τζήλος. Τα τελευταία δύο χρόνια οι εργαζόμενοι στα τρία εργοστάσια έχουν μειωθεί δραματικά. Το εργοστάσιο της Χαλκίδας απασχολούσε περίπου 600 εργαζόμενους και τώρα απασχολεί περίπου 100 θεωρητικά γιατί σε λίγο θα απολυθούν και αυτοί, δεδομένου ότι υπάρχει οριστική απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλκίδας. Ο τζίρος του Ομίλου ΣΕΛΜΑΝ έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία τρία χρόνια. Στο εργοστάσιο της Κομοτηνής οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί από 182 σε 94 και στο εργοστάσιο της Χατζηλουκάς Α.Ε. οι εργαζόμενοι δεν έχουν μειωθεί πολύ (από 30 σε 25), αλλά δεδομένης της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων των υπολοίπων εργοστασίων, ο κύκλος εργασιών έχει πέσει στο ελάχιστο λόγω του ότι δεν πωλεί πλέον τα είδη που παράγει σε τρίτους αλλά αποκλειστικά στις εταιρίες του ομίλου (ΣΕΛΜΑΝ και ALFA WOOD) .

Για την εικόνα αυτή η οποία προκαλεί θλίψη και μελαγχολία, προφανώς σε κάποιο σημαντικό ποσοστό ευθύνεται η κρίση και η έλλειψη ρευστότητας που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία. Αλλά τη μεγαλύτερη και καθοριστική συμβολή για να φτάσουμε στην ιδιαίτερα αρνητική αυτή κατάσταση, σίγουρα την έχει η διαχείριση του Ομίλου η οποία με τραγικά σφάλματα και ερασιτεχνική νοοτροπία οδηγεί στην πλήρη απαξίωση και εν τέλει στην κατάρρευση. Αυτό βέβαια ήταν αναμενόμενο και το είχαμε τονίσει σε επιστολές που απευθύναμε πριν ένα χρόνο ακριβώς, στις οποίες αναφέραμε το εξής παράδοξο και εξωφρενικό: Πως μια μικρή εταιρία (ALFA WOOD) αγόρασε τον κολοσσό της ΣΕΛΜΑΝ χωρίς να διαθέτει ούτε τους ανθρώπους ούτε την εμπειρία για να μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης;

Οι φήμες δε, ότι ο διαχειριστής (πιθανώς καθοδηγούμενος) θέλει να εντάξει την εταιρία στο άρθρο 99 του ν. 3588/2007 του Πτωχευτικού Κώδικα δημιουργεί έντονο προβληματισμό και πολλά ερωτήματα με κυριότερο αν η εταιρία μπορεί να είναι βιώσιμη και να αποφύγει τον αργό και σίγουρο θάνατο του άρθρου 99. Το όνομα της ΣΕΛΜΑΝ παρόλο που έχει δεχθεί πλήγματα είναι συνώνυμο της ποιότητας στην παγκόσμια αγορά. Στα πλεονεκτήματά της μετρούν τα δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια (ΣΕΛΜΑΝ Κομοτηνής και Χατζηλουκάς), στα οποία παρά την αιματηρή μείωση προσωπικού έχει διατηρηθεί ο βασικός ιστός των εργαζομένων και είναι σε θέση, αν αποκτήσουν όραμα, να φτάσουν τα πολύ υψηλά παραγωγικά και ποιοτικά αποτελέσματα του πρόσφατου παρελθόντος. Για να αξιοποιηθούν τα θετικά στοιχεία της εταιρίας και να επανεκκινήσει προς θετική κατεύθυνση θα πρέπει σίγουρα να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης της εταιρίας. Είναι σαφές ότι τις αποφάσεις για το μέλλον της εταιρίας τις παίρνουν οι Τράπεζες με την εγγυήτρια τράπεζα να έχει τον πρώτο λόγο. Επειδή ο χρόνος πιέζει θα πρέπει να παρθεί και να υλοποιηθεί άμεσα μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση (σίγουρα όχι υπαγωγή στο άρθρο 99), και όχι να υπάρχει αδράνεια σε τέτοιας ή ανάλογης σοβαρότητας επισημάνσεις όπως αυτές που είχαν κυκλοφορήσει και πέρυσι στο διαδίκτυο για τις εταιρίες ΣΕΛΜΑΝ και ALFA WOOD που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Η πρόταση για την επίλυση του προβλήματος είναι η άμεση απομάκρυνση του τωρινού διαχειριστή γιατί η πορεία με την παρούσα κατάσταση όπως είπαμε απέχει ελάχιστα από την ολική καταστροφή. Αυτή την προοπτική θα πρέπει να εξετάσουν οι τράπεζες σύντομα και σοβαρά γιατί κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή η οποία είναι τεράστια και ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε μερικές πτυχές της:

Α) 600 εργαζόμενοι άνεργοι (Σέλμαν και Alfa wood)

Β) Απώλεια για τις τράπεζες πάνω από 200.000.000,00 ευρώ από κατάρρευση Σέλμαν και Alfa wood.

Γ) Απώλεια ανυπολόγιστη για τη βαριά τραυματισμένη ελληνική οικονομία.
Οι στιγμές είναι πλέον κρίσιμες και η πολυτέλεια για λάθη έχει μηδενιστεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.