Ανησυχια για τα φαινομενα φυτοπλαγκτου στη Βιστωνιδα

Ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές από το Συνεταιρισμό Αλιέων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γιώργο Γκίλη

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους, όμως το φαινόμενο στο παρελθόν έχει προκαλέσει μαζική θανάτωση ψαριών από την έλλειψη οξυγόνου στο νερό

Την ανησυχία των μελών του Συνεταιρισμού Αλιέων της Λίμνης Βιστωνίδας έχει προκαλέσει το φαινόμενο αυξημένης παρουσίας φυτοπλαγκτόν στην επιφάνεια της λίμνης.

Το φαινόμενο, που παρουσιάζεται σαν να έχει πέσει λαδομπογιά στην επιφάνεια της λίμνης, δεν ενέχει κινδύνους για τον άνθρωπο, όμως μπορεί να αποτελέσει προάγγελο προβλημάτων, σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Λίμνης Βιστωνίδας, καθώς και του Πανελληνίου Συνδέσμου Μισθωτών Λιμνοθαλασσών κ. Γιώργος Γκίλης.

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος κάνει προσπάθειες για την βελτίωση τόσο των εγκαταστάσεων του, όσο και της επαναλειτουργίας της θέσης Λαγός, βελτιώνοντας το εισόδημα για τα μέλη του.

Ενημέρωση των αρχών

Το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί την τελευταία εβδομάδα, για αυτό και ειδοποίησαν την αρμόδια διεύθυνση Αλιείας, που συγκέντρωσε δείγματα ώστε να στείλει για ανάλυση. Το φυτοπλαγκτόν αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, όμως μια σημαντική του αύξηση, αν αυτό πεθάνει ξαφνικά, θα δημιουργήσει έλλειψη οξυγόνου, τινάζοντας κυριολεκτικά την παραγωγή στον αέρα.

Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το 2014, με μαζικό θάνατο ψαριών. Μάλιστα εξελίχθηκε τόσο γρήγορα, που ακόμα και τα χέλια, τα οποία συνήθως μπορούν σε άλλες περιπτώσεις να βγουν στη στεριά για να επιβιώσουν, δεν πρόλαβαν και πέθαναν όλα.

Ελπίδα τους είναι πως δεν θα έχουν επανάληψη του φαινομένου το επόμενο διάστημα, κυρίως γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικές. Το φαινόμενο συνήθως παρατηρείται τέλη της άνοιξης και αρχές καλοκαιριού, όταν έχουμε ευτροφισμό του φυτοπλαγκτόν.

Από την πλευρά τους οι αλιείς κάνουν το μόνο που μπορούν, να ανοίγουν τις «πόρτες» για να μπορεί να κυκλοφορεί το νερό, και να αδειάσει όσο γίνεται ο χώρος. Πέρα από αυτό όμως μπορούν μόνο να ελπίζουν να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, γιατί αυτή την περίοδο περιμένουν να έχουν σημαντική παραγωγή, και αν χαθούν οι επόμενοι μήνες θα περάσουν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα.

Ένταξη σε πρόγραμμα για την αξιοποίηση της θέσης Λαγός

Ο Σύλλογος της Βιστωνίδας κάνει συνεχώς προσπάθειες για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών του, προς όφελος των μελών του. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα ΕΠ Αλιείας Θάλασσας, για να σκεπάζουν τα χειμαδιά τους, με προστατευτικό δίκτυ, ενώ μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αλιείας κ. Ανδρέα Καραγιώργη, έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια για να ενταχθούν σε νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο αφορά μόνο την ιχθυοκαλλιέργεια στις λιμνοθάλασσες.

Μέσω του προγράμματος θα γίνει παρέμβαση στην τοποθεσία Λαγός, που βρίσκεται από την πλευρά του οικισμού του Φαναρίου, που είναι ξεχωριστό σύστημα όμως από το 2017 έχει βουλώσει η είσοδος του, και δεν μπορεί να γίνει εισόδευση των ψαριών, με αποτέλεσμα να μην παράγει τίποτα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το σημείο μπορεί να προσθέσει τζίρο 150 με 250 χιλιάδες ευρώ παραγωγής το χρόνο. Μέσα από το πρόγραμμα θα ανοίξει η μπούκα, θα γίνουν καινούριες ιχθυοσυλλεκτικές εγκαταστάσεις μπροστά, και θα σκαφτεί το χειμαδιό. Την ίδια ώρα θα γίνει ανάλογη παρέμβαση και σε μια δεύτερη θέση, καθώς και η επισκευή των εγκαταστάσεων ενός εκχειλιστήρα που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας.

Ελπίδα για καταβολή των αποζημιώσεων covid

Αυτή την περίοδο όμως περιμένουν και να καταβληθεί ενίσχυση, λόγω κορωνοϊού, σε όλες τις λιμνοθάλασσες. Και αυτό γιατί αρχικά οι περισσότερες λιμνοθάλασσες είχαν μείνει εκτός αποζημίωσης.

Μάλιστα η Βιστωνίδα, επειδή δείχνει αύξηση 85% στον τζίρο, έμενε εκτός, όμως όπως εξήγησε ο κ. Γκίλης στο Υπουργείο, οι ιχθυοκαλλιεργητές έριξαν πολύ τις τιμές, με τα Κεφάλια να πωλούνται από δύο ευρώ το κιλό στα  80 λεπτά του ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα τα υλικά συσκευασίας και μεταφοράς, παρέμειναν στις ίδιες τιμές, που σημαίνει πως δυσκολευόταν να καλύψουν τα έξοδα. «Στην ουσία τα δίναμε για να μην ψοφήσουν μέσα στα χειμαδιά μας» ανέφερε, ενώ και το γεγονός ότι η αθερίνα πήγε καλύτερα φέτος, ανέβασαν τον τζίρο χωρίς όμως να αποφέρουν κανένα κέρδος στον συνεταιρισμό.

Την ίδια ώρα έκαναν και πιστωτικά σε εμπόρους, που δεν μπορούσαν να πουλήσουν. Το ίδιο φαινόμενο, με προβλήματα στην αγορά και δυσκολίες πώλησης ενός ιδιαίτερα ευπαθούς προϊόντος όπως το ψάρι, επαναλαμβανόταν σε όλες τις λιμνοθάλασσες που είναι μέλη τους.

Για αυτό και τελικά πέτυχαν λύση, με 450.000 ευρώ να περιμένουν την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις, με το ΥΠΑΑΤ να εισηγείται να αποζημιωθούν μισό ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί στις εκθέσεις των εποπτών αλιείας.

Στην περιοχή μας, σημείωσε ο κ. Γκίλης, από την ιχθυοκαλλιέργεια εξαρτώνται 37 οικογένειες, που τα βγάζουν δύσκολα πέρα γιατί παρά τους μεγάλους τζίρους, τα κέρδη που μένουν είναι μικρά. «Το βρήκαμε από τους παππούδες μας και τους μπαμπάδες μας, και θέλουμε να το κρατήσουμε» ανέφερε.

Προσφορά σε πολλές περιοχές από το Σύλλογο

Πρόσφατα ο Σύλλογος πραγματοποίησε μια δωρεά 100 κιλών ψαριών στο Δήμο Κομοτηνής, που μοιράζονται σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας.

Ο Σύλλογος βέβαια, πάντα προσέφερε σε συμπολίτες μας που το είχαν ανάγκη ψάρια, όμως πριν από μερικά χρόνια, το Υπουργείο υιοθέτησε κάποιες από τις πάγιες προτάσεις τους, ανάμεσα στις οποίες ήταν να περιλαμβάνεται στις συμβάσεις που υπογράφονται με το κράτος για την εκμετάλλευση των λιμνοθαλασσών, κάποια ψάρια να δίνονται δωρεάν σε κοινωνικές ομάδες.

Πέρυσι είχαν μοιράσει αρκετά κιλά γαύρου, σε συμπολίτες μας, όμως υπήρξαν επικρίσεις από διάφορες πλευρές για τον τρόπο που έγινε, από φορείς αλλά και καταστήματα, για αυτό και αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική μέθοδο, να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν χρειάζεται, ώστε να δοθούν τα αλιεύματα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Θέλοντας να δώσουν λίγο έμφαση στην Κομοτηνή, ήρθαν σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες και προχώρησε αυτή η προσπάθεια.

Ο κ. Γκίλης υπενθύμισε πάντως πως σε εποχές προ κορωνοϊού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διοργάνωνε μια εκδήλωση, για την προσφορά αλιευμάτων από όλες τις λιμνοθάλασσες της χώρας, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη στην Αττική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.