Ανεβαζει το «θερμομετρο» ο ορατος κινδυνος πτωσης διακοπτων

Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και τις επακόλουθες διακοπές ηλεκτροδότησης θα απαντήσει η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού (ΓενΟΠ) της Δ.Ε.Η. στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περαιτέρω μετοχοποίηση και αποκρατικοποίηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Σε συνεδρίαση της ΓενΟΠ, το συνδικάτο αποφάσισε την έγκαιρη έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, πολλές μέρες πριν η κυβέρνηση πάει τον σχετικό νόμο στη βουλή. Για χθες ήταν προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο Νίκο Φωτόπουλο και μέλη του προεδρείου της ομοσπονδίας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων και επιχειρηματολογώντας ως προς τη θέση των συνδικαλιστών για την παραμονή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού υπό το 51% του κράτους.

Επίσης, στη συνέντευξη αναμενόταν να δοθούν απαντήσεις και σε όσα έφερε στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, αναφορικά με τις επιδοτήσεις που εισέπραττε τα τελευταία δώδεκα χρόνια το συνδικάτο από τις διοικήσεις της Δ.Ε.Η. και την κατασπατάλησή τους σε ταξίδια αναψυχής και πολυτελή γεύματα. Ένα ζήτημα για το οποίο ο κ. Φωτόπουλος εκτιμά ότι έχει ως στόχο να πληγεί η ομοσπονδία και να απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών ο αγώνας των εργαζομένων για τη μη περαιτέρω αποκρατικοποίηση. Ο ίδιος μάλιστα διεμήνυσε: «Ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε αγωγές εναντίον της πολιτείας, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωμένα στα πάγια της Δ.Ε.Η. δώδεκα δις ευρώ από τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα». Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει από τον εισαγγελέα να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των στελεχών της ΓενΟΠ που έχουν περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του συνδικάτου, από το 1999 έως σήμερα. «Και πρωτίστως θα ζητήσω το άνοιγμα των λογαριασμών και η εξέταση του πόθεν έσχες να ξεκινήσει από µένα», σημείωσε.

Γεγονός είναι ότι το «θερμόμετρο» ανεβαίνει, με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓενΟΠ Κώστα Κουτσοδήμα να λέει χαρακτηριστικά ότι «θα γίνουν απεργίες από αυτές που η ΓενΟΠ ξέρει να κάνει». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, η ΓενΟΠ επιδιώκει επαφές µε όλους τους υπουργούς και τους κοινωνικούς φορείς, «ώστε ο καθένας να πάρει θέση για το αν συμφωνεί ή όχι στην περαιτέρω µμετοχοποίηση της Δ.Ε.Η. και να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας της επιχείρησης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε επ’ αυτού: «Ακόμη και τον αρχιεπίσκοπο αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επιδιώξουμε να συναντήσουμε για να τους ενημερώσουμε σχετικά µε τη λαθεμένη απόφαση της κυβέρνησης».

«Ψυχολογικός πόλεμος και μάχες χαρακωμάτων»

Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε αν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην περιοχή μας από το ορατό ενδεχόμενο της απεργιακής κινητοποίησης, συνομιλήσαμε με τον διευθυντή της Δ.Ε.Η. Ξάνθης Βασίλειο Σαρρή.

«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση» είπε ο κ. Σαρρής και πρόσθεσε: «Ας μην το θεωρούμε και πολύ σίγουρο, καθώς έχει αναγγελθεί πολλές φορές… Άλλωστε αυτά παίζουν και τον ρόλο του ψυχολογικού πολέμου σε “μάχες χαρακωμάτων”. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν απεργίες, απλώς έχουν προαναγγελθεί και προφανώς κάπου στοχεύει αυτό».

Ο κ. Σαρρής έδωσε την οδό των ενεργειών που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, λέγοντας: «Η διαδικασία σ’ αυτές τις περιπτώσεις ξεκινά με την αναγγελία της απεργίας. Στη συνέχεια εκτιμούν από τη ΓενΟΠ και τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. (σσ. πρόκειται για τον υπό κρατικό έλεγχο Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) πόσα φορτία θα απορριφθούν, δηλαδή πόσα εργοστάσια θα σταματήσουν, αν σταματήσουν. Και αν είναι λίγα αυτά, δεν γίνονται καθόλου προγραμματισμένες περικοπές. Αν όμως οι απορρίψεις φορτίων -δηλαδή οι διακοπές σε εργοστάσια- είναι πολλές, τότε αναγκαστικά βγαίνει ένα πρόγραμμα διακοπών ανά νομό. Αυτό όμως είναι ακόμα πολύ μακριά…». Και έκλεισε τη συνομιλία μας λέγοντας: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Όταν θα έχουμε νεότερα ή αν υπάρξει ενημέρωση ότι σκληραίνουν τα πράγματα και πάμε οριστικά σε απεργία, θα το δούμε».
Νεότερα για το ζήτημα θα υπάρξουν εντός των προσεχών ημερών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.