Ανεστης Βαφειαδης: Χρονια γεματη «σκαμπανεβασματα» το 2022 για τους επαγγελματιες

Στον «εκλογικό» χαρακτήρα του 2023 οι ελπίδες για κάτι καλύτερο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Ένας έτος γεμάτο «σκαμπανεβάσματα» ήταν το 2022 για τους Έλληνες επαγγελματίες, δεδομένου ότι κλήθηκαν να ισορροπήσουν ανάμεσα το αποτύπωμα της πανδημίας του κορωνοϊού και την επιστροφή στην «κανονικότητα», εν μέσω ωστόσο συνεχόμενων κρίσεων που διαδέχτηκαν την πανδημική.

Το πρώτο τετράμηνο του 2022 σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ.Ανέστη Βαφειάδη ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για να ακολουθήσει το Καλοκαίρι που η καθημερινότητα βελτιώθηκε αισθητά, ώστε να φτάσουμε ωστόσο τον Σεπτέμβριο που «χτύπησε» η ενεργειακή κρίση.

Στην λήξη της φετινής χρονιάς η ψυχολογία των επαγγελματιών αλλά και των καταναλωτών είναι «πεσμένη» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την μείωση του τζίρου των καταστημάτων, σε μια χρονιά που όπως ανέφερε τελειώνει δύσκολα για την μεσαία αγορά.

Ειδικά για την περιοχή της Ροδόπης που δεν είχε έσοδα από τον τουρισμό, το τέλος του 2022 βρήκε την αγορά να κινείται μόλις τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες και εκείνες στα εμπορικά καταστήματα και την εστίαση, γεγονός ωστόσο που δεν μπορεί να ισορροπήσει την «χασούρα» των προηγούμενων μηνών.

Το τέλος του μήνα συνεπάγεται και με επιπλέον υποχρεώσεις για τους επαγγελματίες, οι οποίοι μετρούν τον δωδέκατο χρόνο κρίσης με πολλά σκαμπανεβάσματα και εξελίξεις που μόνο αισιοδοξία δεν γεννούν για το νέο έτος.  Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ.Βαφειάδης το 2023 είναι έτος εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε ελπίδα για κάτι περισσότερο και μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ερωτηθείς σχετικά με το νέο έτος και τι αυτό αναμένεται να φέρει ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος, υπενθυμίζοντας μια σειρά αιτημάτων τόσο των επαγγελματιών όσο και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε είδη διατροφής και ειδικά στον χώρο της εστίασης, την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που όπως εξήγησε «είναι ένα χαράτσι το οποίο πληρώνουμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί», την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 100-120 δόσεις και σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορεία αλλά και σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αλλά και η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για τους επαγγελματίες.

«Υποσχέσεις θα λάβουμε πολλές από όλους και για όλα. Θα μας χαϊδέψουν όλοι την πλάτη για να κερδίσουν την ψήφο μας, είτε αφορά στις εθνικές είτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές» σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «καλό θα ήταν ο καθένας μόνος τους να σκεφτεί, να ομφαλοσκοπήσει και να δει ποιο είναι το συμφέρον του επαγγελματία για την επόμενη μέρα και τι μπορούμε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί».

Κλείνοντας ο ίδιος ευχήθηκε «Καλή χρονιά, με υγεία, προκοπή και πρόοδο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.