Αναζητωντας τροπους να μεγιστοποιηθει η αποδοση του νεου ΕΣΠΑ για την ΠΑΜΘ

Ημερίδα για τις νέες χρηματοδοτήσεις στην Κομοτηνή παρουσία του Γενικού Διευθυντής Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της ΕΕ Nicola De Michelis

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Nicola De Michelis, ο οποίος επισκέφτηκε σημεία στα οποία έχουν γίνει έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, αλλά και συμμετείχε σε ημερίδα για την αποτίμηση της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, και τον καλύτερο σχεδιασμό της νέας.

Πάνω από 8 δις έχουν επενδυθεί στην περιοχή μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Η Ευρώπη έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην ΑΜΘ, σημείωσε ο κ. De Michelis, ο οποίος τόνισε πως άδραξε την ευκαιρία να επισκεφτεί την περιοχή μας για να δει πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα χρήματα, ποιες είναι οι προτεραιότητες και τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί.

Για πάνω από 20 χρόνια, πάνω από 8 δις ευρώ έχουν επενδυθεί στην περιοχή μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, σημείωσε, για αυτό και με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή θέλει να ακούσει τους παράγοντες της περιοχής για τον τρόπο που εφαρμόζονται οι πολιτικές της ΕΕ, αλλά και να επισκεφτεί έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από αυτή. «Είναι ευκαιρία να δούμε στις Περιφέρειες, πώς βοηθά η Ευρώπη» ανέφερε.

Έτσι επισκέφτηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής την Τετάρτη, και θα επισκεφτεί επιχειρήσεις σήμερα Πέμπτη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, βλέποντας από πρώτο χέρι απτά αποτελέσματα των πολιτικών της ΕΕ. Τέλος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα διατεθούν περίπου 600 εκ. ευρώ, με επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υποστήριξης επιχειρήσεων και των υποδομών.

Παρά τα ποσά που έχουν διατεθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Περιφέρεια ΑΜΘ υστερεί σημαντικά των ανάλογων της Ευρώπης, με τον κ. De Michelis να αναγνωρίζει πως παρά τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της, και τα ποσά που επενδύθηκαν, ακόμα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανάπτυξή της και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Για αυτό και θα συζητήσουν πώς οι πόροι που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ θα κατανεμηθούν πιο στοχευμένα προς όφελος της περιοχής.

Ανασκόπηση του προηγούμενου και σχεδιασμός του επόμενου ΕΣΠΑ

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος έκανε μια ανασκόπηση στα έργα που έγιναν τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, τα οποία θεωρεί πως αλλάζουν την Περιφέρεια ΑΜΘ, ξεπερνώντας τα 8 εκ. ευρώ.

Τόνισε δε την ανάγκη να κλείσει ομαλά η προγραμματική περίοδος 2013-2020, που ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο, και να προχωρήσει ο σχεδιασμός του επόμενου, ώστε να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι προς όφελος της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.