Αναζητωντας το κλειδι της «Αυτοδιαχειρισης» στη Ροδοπη

Την εναλλακτική της ΑΕΠΙ, φέρνοντας και περισσότερους δημιουργούς κάτω από τη σκεπή της φιλοδοξεί να αποτελέσει η Αυτοδιαχείριση

Τις νέες ευκαιρίες που δίνει η συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» γνώρισαν οι επαγγελματίες της Ροδόπης που βρέθηκαν στην ημερίδα που οργάνωσε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης την Πέμπτη 20 Ιουλίου.
 
Για αυτό και η ΚΕΕΕ, μέσω των επιμελητηρίων, έχει επιδοθεί σε μια καμπάνια ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων για τη συμφωνία, που υπογράφηκε στα μέσα του Ιουνίου, που φιλοδοξεί να επιφέρει ηρεμία στον ταραγμένο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, και μια εναλλακτική στην ΑΕΠΙ, η οποία βρίσκεται σε περιδίνηση το τελευταίο διάστημα λόγω των διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας, και των αποκαλύψεων για τον ρόλο των μετόχων της.
 
 

Στέλιος Μωραΐτης «Πρώτιστος σκοπός μας ήταν να συμβάλλουμε στα μέλη μας, αφετέρου να βοηθήσουμε στον πολιτισμό και τους πραγματικούς ανθρώπους που παράγουν» 

Αυτό τόνισε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στυλιανός Μωραΐτης, ο οποίος είναι και Συντονιστής της ΚΕΕΕ για την τροποποίηση του Νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της ημερίδας,
 
«Είναι μια συμφωνία ελπίδας, μια συμφέρουσα συμφωνία, με μια από τις δύο νόμιμες εταιρείες διαχείρισης στη χώρα μας, την Αυτοδιαχείριση, η οποία παρόλο που είχε τα ίδια δικαιώματα με την ΑΕΠΙ, δεν παρενέβη ποτέ για να τιμωρήσει συναδέρφους» σημείωσε, τονίζοντας πως η συμφωνία αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης, έχοντας διαμορφώσει ένα αμοιβολόγιο το οποίο ο κ. Μωραΐτης χαρακτήρισε «λύτρωση» για τους επαγγελματίες.
 
Άλλωστε θεωρεί την Αυτοδιαχείριση τον πιο υγιή οργανισμό πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα, χωρίς προβλήματα, να αποτελέσει ένα πόλο έλξης και για τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και τους δικαιούχους, τους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό.
 
Η Αυτοδιαχείριση προς το παρόν έχει περίπου 200 μέλη, και κυρίως ελληνικό ρεπερτόριο, όμως οι εμπλεκόμενοι σε αυτή ελπίζουν, ιδιαίτερα και μετά τις αλλαγές που επέρχονται στην ΑΕΠΙ, πως σύντομα θα γίνει ο μεγαλύτερος οργανισμός από πλευράς ρεπερτορίου και μελών.
 
Για αυτό και πρότεινε στα μέλη του επιμελητηρίου να εφοδιαστούν άμεσα με άδειες από την Αυτοδιαχείριση, με ποσά που πλέον μπορούν να πληρωθούν, ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τις άδειες και τους πελάτες τους. 

Διαφωνία για την αρμοδιότητα των επιμελητηρίων να παρέμβουν 

Για την συμφωνία βέβαια ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις, με το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων-Καφετεριών-Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων, μέσω ανακοίνωσής του, να χαρακτηρίζει μη νόμιμη τη συμφωνία, μιας και θεωρεί αναρμόδια τα επιμελητήρια να τη συνάψουν.
 
Σε αυτό ο κ. Μωραΐτης απάντησε πως τα επιμελητήρια αποτελούν τον μεγαλύτερο φορές, που εκπροσωπεί το σύνολο των επαγγελματιών της χώρας, συμβουλεύοντας τα μέλη τους και τις κυβερνήσεις.
 
«Αν λοιπόν τα Επιμελητήρια, που είναι σύμβουλοι των εκάστοτε κυβερνήσεων και των μελών τους, δεν μπορούν να συμβάλλουν για να λυθούν χρόνια προβλήματα, τότε ποιος μπορεί;» διερωτήθηκε, για να συμπληρώσει πως δεν λειτουργούν με συνδικαλιστικά πρότυπα, αλλά με γνώμονα το συμφέρον όλων των πλευρών, εξ ου και πέτυχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχουν όφελος όλες οι πλευρές.
 
Άλλωστε τα ποσά στο αμοιβολόγιο, είναι αρκετά μικρά, ξεκινώντας από 25 ευρώ συν ΦΠΑ και φτάνουν τα 200-300 το χρόνο, κάτι που απέδωσε στην σύγκλιση που υπήρξε μεταξύ της ΚΕΕΕ και της Αυτοδιαχείρισης, την ώρα που οι επαγγελματίες πλήρωναν ανάλογα ποσά το μήνα στην ΑΕΠΙ, τα οποία μάλιστα δεν κατέληγαν στους δημιουργούς, αλλά χάνονταν σε υπόγειες διαδρομές.
 
Πάντως ο κ. Μωραΐτης ανέφερε πως όποιος επιλέξει να κάνει σύμβαση με την Αυτοδιαχείριση θα παίζει το ρεπερτόριό της, αλλά όποιον δεν καλύπτει το ρεπερτόριο, θα κάνει σύμβαση αναγκαστικά με την ΑΕΠΙ, όμως προειδοποίησε πως αυτή τη στιγμή, με τα προβλήματα που έχει η ΑΕΠΙ, μπορεί να ρίχνουν χρήματα σε άδειο κουβά, όπως έγινε πρόσφατα. «Πρώτιστος σκοπός μας ήταν αν συμβάλλουμε στα μέλη μας, αφετέρου να βοηθήσουμε στον πολιτισμό και τους πραγματικούς ανθρώπους που παράγουν» εξήγησε κλείνοντας.
 
 

Γιάννης Γλέζος «Κανονικά ένας συνθέτης πρέπει να ζει από τα πνευματικά του δικαιώματα, να έχει εάν στοιχειώδες μίνιμουμ ποσό μηνιαίως για να μπορεί να ζει» 

Για το μοντέλο που ακολουθεί η Αυτοδιαχείριση, και γιατί αυτό θεωρούν πως είναι προς όφελος των επαγγελματιών μίλησε ο εδώ και 10 χρόνια πρόεδρος της, μουσικοσυνθέτης, κ. Γιάννης Γλέζος, σημειώνοντας πως η Αυτοδιαχείρηση είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με Γενική Συνέλευση και ΔΣ αποτελούμενο από δημιουργούς, συνθέτες και στιχουργούς, που επιλέγουν πρόεδρο ανά τριετία.
 
Αυτό αντιπαρέθεσε με την ΑΕΠΙ, η οποία είναι μια κερδοσκοπική ΑΕ, οικογενειακή που διοικείται από πέντε μέτοχους της ίδια οικογένειας. Ο κ. Γλέζος θεωρεί πως η κερδοσκοπική εταιρεία προσπαθεί να απομυζήσει από τους χρήστες όσο περισσότερα χρήματα μπορεί, δίνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα στα μέλη της, ενώ μια μη κερδοσκοπική κοιτά να έχει φιλικές σχέσεις με τους χρήστες, να κρατάει κάποια χρήματα για τα λειτουργικά της έσοδα και τα υπόλοιπα να μοιράζει στους δημιουργούς.
 
Μάλιστα και οι ίδιοι, ως Αυτοδιοίκηση, είχαν προειδοποιήσει πολύ πριν το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, για τα προβλήματα που υπάρχουν με την ΑΕΠΙ, θεωρώντας πως ο τρόπος που έδρασε ήταν καταστροφικός για το πνευματικό δικαίωμα, με τους χρήστες να φτάνουν στο σημείο να μισούν την έννοια του πνευματικού δικαιώματος, όταν η ιδιωτική εταιρεία έμπαινε με αστυνομικό στο χώρο.
 
Άλλωστε ο οργανισμός τους αποτελείται από πρώην μέλη της ΑΕΠΙ, που αποχώρησαν το 2007 μην αντέχοντας «τη βαρβαρότητα όχι μόνο απέναντι στους χρήστες, που τους θεωρούσαμε φίλους και συνεργάτες μας, αλλά και τη βαρβαρότητα απέναντι στα μέλη» με τον ίδιο να είναι συνθέτης με πολύ μεγάλες επιτυχίες και να λαμβάνει από την ΑΕΠΙ μόλις 2-2.500 ευρώ το χρόνο.
 
«Κανονικά ένας συνθέτης πρέπει να ζει από τα πνευματικά του δικαιώματα, να έχει ένα στοιχειώδες μίνιμουμ ποσό μηνιαίως για να μπορεί να ζει» σημείωσε, για αυτό και αποχώρησαν, ενεργοποίησαν την Αυτοδιαχείριση, που είχε δημιουργηθεί από την ΕΜΣΕ αλλά δεν είχε δράση, και σήμερα έχουν αποκτήσει μερίδιο της αγοράς και τώρα που η ΑΕΠΙ οδηγείται, όπως φαίνεται, σε πτώχευση, αποτελούν την μόνο εναλλακτική λύση για τα μέλη της, δηλώνοντας πως είναι έτοιμοι να αποτελέσουν την διάδοχη κατάσταση. 

Παναγιώτης Μαργαρίτης «Οι επαγγελματίες μόνο όταν είναι ενωμένοι και με συλλογική προσπάθεια μπορούν να δείξουν τη δύναμή τους» 

Τέλος εκ μέρους του ΕΒΕ Ροδόπης ο αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Μαργαρίτης, επεσήμανε πως μετά από αρκετό καιρό προσπάθειας και οργάνωσης πραγματοποίησαν αυτή την ημερίδα, θέλοντας να παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες της Ροδόπης θα έχουν ένα πιο φιλικό αμοιβολόγιο, πιο προσιτό, χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος με τις άδειες λειτουργίας.
 
«Οι επαγγελματίες μόνο όταν είναι ενωμένοι και με συλλογική προσπάθεια μπορούν να δείξουν τη δύναμή τους, να διεκδικήσουν και να καταφέρουν» παρατήρησε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως η δύναμη αυτή κρίνεται από την επιτυχία της συμφωνίας με την Αυτοδιαχείριση, αλλά και είναι ένα καλό παράδειγμα ώστε να πετύχουν και άλλες διεκδικήσεις σε συλλογικό επίπεδο.
 
Προέτρεψε λοιπόν όλους τους συναδέρφους επαγγελματίες να δουν το αμοιβολόγιο, να το μελετήσουν και να αποφασίσουν αν πραγματικά μπορούν να συνεργαστούν με την Αυτοδιαχείριση. Η ΑΕΠΙ, που «καταδυνάστευε», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τα πνευματικά δικαιώματα, βρίσκεται σε μια πολύ άσχημη κατάσταση, και για αυτό θεωρεί και είναι καιρός να απεμπλακούν από αυτό το καθεστώς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.