Αναζητηση εργασιας με οδηγο το Ιντερνετ

Το Διαδίκτυο σηματοδοτεί νέα εποχή στην αγορά εργασίας, προσφέροντας στους νέους εκείνους που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους, αλλά και σε εργαζομένους με μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία την ευκαιρία να βρουν δουλειά που να ταιριάζει στις γνώσεις και στις φιλοδοξίες τους.

Και αυτό, γιατί αυξάνεται συνεχώς η προσφορά θέσεων εργασίας μέσω του Διαδικτύου, από εταιρείες που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό διαφορετικών ειδικοτήτων και για διάφορες βαθμίδες της ιεραρχίας. Η πρακτική αυτή ακολουθείται από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και από όλες σχεδόν τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, και αποτελεί τον κανόνα για τις περισσότερες εταιρείες στο εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, κάποιες πολυεθνικές εταιρείες ζητούν να προσλάβουν προσωπικό αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου. Και αυτό, γιατί ζητούν από τους υποψηφίους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα τους (ηλεκτρονική διεύθυνση), να εντοπίσουν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, να συμπληρώσουν αίτηση πρόσληψης μέσω του Ίντερνετ (on line) και να στείλουν το βιογραφικό τους στην εταιρεία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι υποψήφιοι που ψάχνουν τώρα να βρουν δουλειά έχουν διπλό όφελος από την πρακτική αυτή, την οποία ακολουθούν οι εταιρείες:

•Πρώτον, όταν επισκέπτονται την ηλεκτρονική σελίδα κάθε τέτοιας επιχείρησης, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν λεπτομέρειες για την εταιρεία, πράγμα που θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν την κατάλληλη θέση, που τους ταιριάζει και τους ενδιαφέρει. Εξάλλου, όταν κάποιος είναι ενημερωμένος για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και για λεπτομέρειες, όπως είναι οι ακριβείς δραστηριότητές της, το μερίδιο που κατέχει στην αγορά κ.λπ., έχει έναν πρόσθετο «άσο στο μανίκι» κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων.

•Δεύτερον, ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται μέσω του Διαδικτύου πολλές εταιρείες ταυτόχρονα, κερδίζοντας χρόνο και χωρίς κόπο, προκειμένου να υποβάλει την αίτηση πρόσληψης και το βιογραφικό σημείωμα.


Η όλο και περισσότερο αυξανόμενη ενασχόληση των Ελλήνων με το Διαδίκτυο οδηγεί τις εταιρείες στην απόφαση να επιλέγουν πλέον να προβάλλουν, μέσα από τις ιστοσελίδες τους, εκτός από τις δραστηριότητες και τα προϊόντα τους, κάθε είδους πρόσθετες πληροφορίες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το κατάλληλο προσωπικό.

Πρωτοπόροι στη δημοσιοποίηση θέσεων εργασίας μέσω του Ίντερνετ ήταν και παραμένουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, αλλά και της διοίκησης επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών επαγγελμάτων. Όλο και περισσότερες –ελληνικές και ξένες- επιχειρήσεις όμως, προστίθενται στον κατάλογο, καθώς εξετάζουν την περίπτωση ή κάνουν ήδη τα πρώτα τους βήματα στην αναζήτηση στελεχών μέσω του Διαδικτύου.

Οι εταιρείες αυτές ενδιαφέρονται, εξάλλου, να προσελκύσουν και Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για την επιστροφή τους και επιδιώκουν να κάνουν από τώρα τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Η αναζήτηση στελεχών μέσω του Διαδικτύου, όμως, ωφελεί και τις ίδιες τις εταιρείες. Η διαδικασία με την οποία ο υποψήφιος ερευνά τις ιστοσελίδες και στέλνει στην επιχείρηση που τον ενδιαφέρει το βιογραφικό του με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για τους υπεύθυνους στο τμήμα επιλογής προσωπικού ότι ο υποψήφιος έχει ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σημειώνεται ότι σήμερα όλες σχεδόν οι εταιρείες θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την πρόσληψη κάποιου νέου στελέχους τη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όπως επισημαίνουν σύμβουλοι επιχειρήσεων, η απόφαση των εταιρειών να προχωρήσουν στην ανακοίνωση νέων θέσεων εργασίας και στο Διαδίκτυο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την ανάπτυξη της πληροφορικής υποδομής τους. Αυτό, εκτός από τις εταιρείες που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την ανάπτυξη της πληροφορικής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών (οι οποίες είναι από τις πρωτοπόρους στον τομέα της αναζήτησης στελεχών μέσω Ίντερνετ), αφορά και άλλες εταιρείες και οργανισμούς, που θέλουν να παρέχουν σε κάθε χρήστη πρόσβαση στο προφίλ και στις δραστηριότητές τους.

Εξάλλου, το Διαδίκτυο παρέχει εύκολη πρόσβαση και στις αναγγελίες θέσεων εργασίας που δημοσιεύονται σε έντυπα τα οποία έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες για τους αναγνώστες τους. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος χρήστης του Ίντερνετ έχει εύκολη πρόσβαση σε αναγγελίες προσφοράς και ζήτησης εργασίας, αλλά και τη δυνατότητα να ενημερώνεται γενικότερα για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.