Αναζητει αναδοχο (ξανα) η ΕΤΑΔ για το Ξενια Κομοτηνης

Δέκα χρόνια μετά το κλείσιμό του, γίνεται για τρίτη φορά προσπάθεια μίσθωσής του, με αντίτιμο 35.000 ευρώ το χρόνο

Ο ανάδοχος θα πρέπει να αναλάβει όλες τις δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή, ανακαίνιση και λειτουργία του

Ακόμα μια προσπάθεια για την εκμίσθωση του Ξενία Κομοτηνής, με το ίδιο όμως μίσθωμα με το προηγούμενο, όταν ο διαγωνισμός ήταν άγονος, κάνει η ΕΤΑΔ, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024.

Το ξενοδοχείο, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, θα εκμισθωθεί ως έχει, με την διάρκεια της παραχώρησης να είναι τα 40 έτη, ενώ η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος, ορίζεται στο ποσό των 35.000 ευρώ.

Το Ξενία Κομοτηνής είναι δυναμικότητας 40 δωματίων, συνολικού εμβαδού κτισμάτων 4135τ.μ., εντός έκτασης 7.900τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ναός, κολυμβητική δεξαμενή, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης, ενώ το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης.

Το ξενοδοχείο σταμάτησε τη λειτουργία του το 2013, όταν παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του. Το Ταμείο το ενέταξε σε «πακέτο» των 14 ακινήτων -Ξενία και άλλων δημοσίων ακινήτων ανά την Ελλάδα- με στόχο τη δημιουργία τουριστικών μονάδων ιδιαίτερης αισθητικής, (boutique hotel), όμως το ενδιαφέρον για τις μονάδες ήταν ελάχιστο ως μηδαμινό και τελικά ο διαγωνισμός εγκαταλείφθηκε.

Μια δεκαετία μετά, το ξενοδοχείο πλέον βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, με όλα τα κουφώματα να έχουν λεηλατηθεί και το εσωτερικό του να είναι εγκαταλελειμμένο στη φθορά των καιρικών συνθηκών και του χρόνου. Το τελευταίο διάστημα βέβαια, ο χώρος του πάρκινγκ είναι κλειστός, ενώ ο χώρος βρίσκεται υπό φύλαξη, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με πυρκαγιές ή παραβατικές συμπεριφορές εντός του κτιρίου.

Η ΕΤΑΔ προσπάθησε ακόμα μια φορά να προχωρήσει στην Δημοπράτησή του, στα τέλη του 2020 εν μέσω πανδημίας, όμως τελικά δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος για να υποβάλλει δεσμευτική πρόταση.

Αυτή τη φορά δοκιμάζει ξανά, με το ίδιο ποσό μίσθωσης, ενώ παράλληλα έχουν προκηρυχθεί το Ξενία Ξάνθης, το Ξενία Καρτερού και το Ξενία Τσαγκαράδας.

Δυνατότητα διαφόρων χρήσεων

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η παραχώρηση θα γίνει για την λειτουργία επιχείρησης για τις εξής από τις επιτρεπόμενες χρήσεις του ακινήτου: 1.Κατοικία, 2. Ξενώνες, Ξενοδοχεία και Λοιπές Τουριστικές Εγκαταστάσεις, 3. Εμπορικά Καταστήματα, 4. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς Οργανισμοί, 5. Διοίκηση (στα κέντρα γειτονιάς επιτρέπονται μόνο κτίρια διοίκησης επιπέδου γειτονίας), 6. Εστιατόρια, 7. Αναψυκτήρια, 8. Κτίρια Εκπαίδευσης, 9. Κτίρια, γήπεδα στάθμευσης, 10. Αθλητικές Εγκαταστάσεις, 11. Εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων – εκθεσιακά κέντρα.

Οι δαπάνες για την πλήρη ανακατασκευή, ανακαίνιση και λειτουργία του ακινήτου, με δικαίωμα χρήσης του υπολειπόμενου συντελεστή (για συνολική δομημένη επιφάνεια έως 3.600 τ.μ.), βαρύνουν τον μισθωτή και δεν συμψηφίζονται με μισθώματα.

Ο μισθωτής μπορεί να δομήσει με δαπάνες του κάνοντας χρήση του υπολειπόμενου συντελεστή υπό την προϋπόθεση ότι θα του χορηγηθούν οι σύμφωνα με την νομοθεσία απαραίτητες άδειες και κατόπιν σύναψης συμφωνίας με την ΕΤΑΔ και επανεκτιμήσεως του ετησίου καταβλητέου μισθώματος από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή, επιλογής της ΕΤΑΔ, αποκλειόμενης σε κάθε περίπτωση της μείωσής του σε σχέση με το ποσό στο οποίο θα έχει διαμορφωθεί με τις συμβατικές αναπροσαρμογές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.