Αναβαθμιση για το λιμανι Αποστολος Παυλος της Καβαλας

Aπό Transit σε Contingency Port, ενώ γίνονται προσπάθειες για περεταίρω παροχές και δυνατότητες υποδοχής

Τουλάχιστον 32 κρουαζιερόπλοια έχει επιβεβαιωθεί πως θα καταπλεύσουν σε αυτό το 2022

Αναβαθμίζεται από Transit Port σε Contingency Port το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί πως λιμάνι έκτακτης ανάγκης (Contingency Port) είναι αυτό με το οποίο έχει εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των σχεδίων έκτακτης ανάγκης του λιμένα και του πλοίου και μεταξύ των οποίων υπάρχει συμφωνία για τη διαχείριση εξάρσεων κρουσμάτων Covid-19 συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εκκένωσης του πλοίου, της καραντίνας και απομόνωσης των επαφών/κρουσμάτων εφόσον αυτό χρειαστεί.

Ως λιμάνι Transit ορίζεται, δε, αυτό το οποίο αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στο δρομολόγιο του πλοίου, στο οποίο οι επιβάτες θα αποβιβαστούν για εκδρομή.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, με δεδομένο ότι οι μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας μάς εμπιστεύονται για τη διαχείριση μιας κρίσης. Το επόμενο βήμα είναι το λιμάνι της Καβάλας να γίνει Inter Port, κάτι εφικτό, με δεδομένο ότι απαιτείται η διαχείριση 50-100 επιβατών (διαβατηριακός και τελωνειακός έλεγχος)», αναφέρει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΟΛΚ ΑΕ, Άννυ Θυσιάδου, σημειώνοντας ότι η αναβάθμιση του λιμανιού της Καβάλας σε Contingency Port απαίτησε χρόνο και δουλειά, προκειμένου να πειστούν οι εταιρίες κρουαζιέρας για την αξιοπιστία του λιμανιού της Καβάλας.

Τουλάχιστον 32 επιβεβαιωμένα κρουαζιερόπλοια για το 2022

Επιβεβαιώθηκε ο κατάπλους 32 κρουαζιερόπλοιων για το 2022 στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», ένας αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εκκρεμούν ακόμη απαντήσεις από εταιρίες κρουαζιέρας.

Και αυτή η εξέλιξη, όμως, απαίτησε δουλειά ετών, καθώς όπως διευκρινίζει η κ. Θυσιάδου, οι συμφωνίες για τον κατάπλου των κρουαζιερόπλοιων κλείνονται τουλάχιστον 2 χρόνια πριν, ήτοι εν προκειμένω το 2020, ενώ ο αριθμός 32 και πλέον κρουαζιερόπλοιων εν μέσω πανδημίας αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική και καθόλου τυχαία εξέλιξη για την πόλη της Καβάλας.

Ο «χάρτης» των λιμανιών κρουαζιέρας της χώρας

Τέσσερα λιμάνια της χώρας θα λειτουργήσουν ως Home Ports (επιβίβαση-αποβίβαση) για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας τη φετινή τουριστική περίοδο, όπως καταγράφεται σε σχετικό πίνακα ο οποίος δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, πρόκειται για τον Πειραιά, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και το Λαύριο, ενώ από το Ηράκλειο ξεκίνησαν και επίσημα τα ταξίδια κρουαζιέρας με το Mein Schiff 5 της TUI Cruises. Παράλληλα, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα «δέσουν» φέτος αρκετά κρουαζιερόπλοια, ενώ το Λαύριο θα αξιοποιήσει ως έδρα η Celestyal Cruises. Φυσικά, Home Port θα είναι και η Κέρκυρα, παραδοσιακή δύναμη στην κρουαζιέρα.

Σημειώνεται ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του “homeporting” στη χώρα μας έχει αναδειχτεί σε προτεραιότητα για τους επαΐοντες της κρουαζιέρας, καθώς εκτιμάται ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες.

Τα υπόλοιπα λιμάνια διακρίνονται σε έκτακτης ανάγκης (Contingency) και ενδιάμεσων προορισμών (Transit), ενώ τα Home Ports λειτουργούν παράλληλα και ως Contingency.

Πηγή: KavalaPost

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.