Αναταξη του πρωτογενους τομεα μεσα απο τη συνεργασια με το ΔΠΘ θελει η Περιφερεια ΑΜΘ

Μέσα από το πρόγραμμα ύψους 300.000 ευρώ που θα υλοποιηθεί από το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Για έλλειψη σχεδίου και στήριξης για τους κατοίκους της Ορεινής Ροδόπης κατηγορεί την ΠΑΜΘ ο Ιρφάν Χατζηγκενέ

Τις ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί ή γίνονται από την Περιφέρεια ΑΜΘ, για την στήριξη του πληθυσμού της οροσειράς της Ροδόπης, που, όπως τόνισε βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, ζήτησε να μάθει, μέσω επερώτησης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η οροσειρά της Ροδόπης, σημείωσε, αποτελεί τόπο μόνιμης κατοικίας δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, και αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα σε όλη την έκτασή της.

Κάποια από αυτά είναι η συνεχόμενη μείωση των εισοδημάτων, η έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών και η συνεχής μετανάστευση των κατοίκων της.

Συνεργασία 300 χιλιάδων ευρώ με το ΔΠΘ

Απαντώντας ο Αντιπεριφεριεάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Γιώργος Ζιμπίδης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες στήριξης του πρωτογενούς τομέα τόσο γενικότερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όσο και ειδικότερα στην ορεινή Ροδόπη.

Ιδιαίτερα σημαντικό, σημείωσε, είναι η ένταξη στο πρόγραμμα της Περιφέρειας της σύναψης τριετούς δράσης με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του ΔΠΘ, ύψους 300.000 ευρώ.

Μέσα από το πρόγραμμα, το οποίο έχει προαναγγελθεί από τον Οκτώβριο, θα γίνει καταγραφή των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, θα εφαρμοστούν πιλοτικά νέες τεχνικές καλλιέργειας σε αγροτικά τεμάχια σε κάθε ΠΕ, ενώ θα γίνουν προτάσεις για την αναδιάρθρωση των ντόπιων καλλιεργειών,

Παράλληλα θα αξιοποιηθούν εργαλεία για την προώθηση τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές. Μέσω του προγράμματος, τόνισε ο κ. Ζιμπίδης, θεωρούν πως ξεκινούν μια μακρά συνεργασία με το ΔΠΘ, για να φέρουν την πανεπιστημιακή κοινότητα κοντά στους παραγωγούς, και να διευκολύνουν την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στον πρωτογενή τομέα.

Όσο για την οροσειρά της Ροδόπης, είναι πρωτοπόροι, έχοντας εξασφαλίσει μελέτη μέσα από την οποία θα προταθούν δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα για να ενταχθούν στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 140.000 ευρώ.

Αφορά την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής σε όλο τον ορεινό όγκο, και αναμένεται να συμβασιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Επίσης για τις ειδικές παρεμβάσεις, έχει προχωρήσει, με μεγάλη επιτυχία, το μέτρο 6.3 για εφάπαξ ενίσχυση μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ έχουν συζητήσει για την νέα προγραμματική περίοδο τόσο με τους αγροτικούς συλλόγους, συγκεντρώνοντας προτάσεις προς κατάθεση, με παρεμβάσεις για τα σχέδια βελτίωσης, και για τους νέους γεωργούς. Ενώ, όσο αφορά τα μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους, σημείωσε πως δεν είναι ευχαριστημένοι, και πιέζουν, σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες από όλη την Ελλάδα, για επιπλέον αποζημίωση.

Την ίδια ώρα έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για αποζημιώσεις σε μια σειρά από παραγωγές, ενώ  θεωρεί θετικό το γεγονός ότι θα επανασυστηθεί η επιτροπή για τα καπνά Ροδόπης.

Λήθαργο της Περιφέρειας βλέπει ο Ιρφάν Χατζηγκενέ

Η απάντηση δεν ικανοποίησε τον Περιφερειακό Σύμβουλο, που σημείωσε πως δυστυχώς δεν αφήνει καμία ελπίδα στους κατοίκους που έχουν απομείνει, θεωρώντας υποκριτικό ότι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων παραπέμφηκε σε μία συνεργασία με το Πανεπιστήμιο χωρίς χρονοδιάγραμμα.

«Ελπίζουμε να διορθωθεί και μία περιοχή με τεράστιο πλούτο να βρει το δρόμο της. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε «οι ενοχλητικοί» προς τη διοίκηση μήπως και την ξυπνήσουμε από το λήθαργο της. Το οφείλει στους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.