Αναστασιος Ριζοπουλος, Προεδρος και Διευθυνων Συμβουλος Interplast Α.Ε.

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις των επαγγελματιών γενικότερα κατά τη διάρκεια του 2017, αλλά και στην περιοχή μας; 
Πιστεύω η χρονιά ήταν καλύτερη από αυτήν του 2016, όμως όχι ικανή στην κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση. Βέβαια η δική μας άποψη ίσως είναι και υποκειμενική, γιατί απευθυνόμαστε και στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος την περίοδο αυτή επενδύει σημαντικά ποσά στη χώρα μας. Η Eταιρεία μας κατέχει μερίδια πάνω από 50% στον ξενοδοχειακό κλάδο στις σωληνώσεις ύδρευσης και κλιματισμού, κάτι που αποτυπώνεται και στην ανάπτυξη των πωλήσεών μας τα τελευταία χρόνια.
 
Θεωρείτε ότι η πορεία τους ήταν ανοδική ή καθοδική; Και για ποιους λόγους; Υπάρχει ελπίδα το 2018 η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να εξέλθει από την μέγγενη της κρίσης ή αυτή διαρκώς θα μεγεθύνεται;
Θα έλεγα ότι η αγορά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα για την περιοχή της Θράκης. Εκτιμώ ότι εάν το τραπεζικό σύστημα δεν αρχίσει να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία, δε θα μπορέσει η επιχειρηματικότητα να δώσει διέξοδο στα προβλήματά της και η έξοδος από την κρίση θα έχει πολύ αργά χαρακτηριστικά. Η οικονομία της χώρας μας πέρασε ένα μεγάλο σοκ και χρειάζονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες εκ μέρους των τραπεζών οι οποίες πρέπει να είναι στην κατεύθυνση ανάληψης ρίσκων και μείωσης των επιτοκίων στα επίπεδα των χωρών της ζώνης του Ευρώ.
 
Πώς αξιολογείτε την προσωπική σας πορεία το 2017 και τι αναμένετε από το 2018;
Η πορεία της Επιχείρησής μας ήταν αυξητική και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό αύξησης. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στον τουριστικό κλάδο, οι οποίες αναμένουμε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2018. Θεωρώ το 2018 μία χρονιά κλειδί για την οικονομία και τον κλάδο μας. Ελπίζω ότι επενδύσεις όπως το Ελληνικό θα μπουν σε φάση υλοποίησης. Αυτό θα σημάνει ανάταση όλου του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος ήταν ο πρώτος κλάδος που δέχτηκε τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης. Παράλληλα ως Εταιρεία ετοιμάζουμε νέες καινοτομικές προτάσεις οι οποίες θα δώσουν λύσεις στον τεχνικό κόσμο τις οποίες θα παρουσιάσουμε στην Έκθεση Climatherm που πραγματοποιείται στην Αθήνα από 22-25 Φεβρουαρίου 2018. Το πρόσφατο βραβείο καινοτομίας που πήρε η Εταιρεία στον πρόσφατο διαγωνισμό Made in Greece μας δίνει δύναμη και παράγει νέες ιδέες εκ μέρους των στελεχών μας,  οι οποίες είναι ικανές να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις πωλήσεις μας εντός και εκτός Ελλάδας.
 
Αναφέρατε το γεγονός/ πρόσωπο του 2017 που ξεχωρίσατε.
Νομίζω τα γεγονότα εντός της Ευρώπης όπως η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα της ανεξαρτοποίησης της Καταλονίας, οι Γαλλικές και οι Γερμανικές εκλογές θα σημαδέψουν τα επόμενα χρόνια τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ελπίζω η Ευρώπη να γυρίσει σελίδα στην κατεύθυνση σύγκλισης των οικονομιών της ζώνης του Ευρώ κάτι που θα δώσει αναπτυξιακούς ρυθμούς και στην οικονομία της χώρας μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.