Αναπτυξη η ψευδαισθηση η αυξηση επιχειρησεων στη Ροδοπη το 2021;

Αυξήθηκε το αφύσικα υψηλό θετικό ισοζύγιο στις εγγραφές-διαγραφές επιχειρήσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου

Σταθερές παραμένουν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων, μειώθηκαν δραματικά οι διαγραφές, που σε πολλές περιπτώσεις αποδίδεται σε αδυναμία τακτοποίησης οφειλών

Τα χρόνια της κρίσης, τα στοιχεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, απεικόνιζαν την στασιμότητα της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας, με τις επιχειρήσεις που ξεκινούν την λειτουργία τους να είναι περίπου ίσες σε αριθμό με αυτές που κλείνουν.

Πάντα καταγράφοντας τα στοιχεία, επισημαίναμε πως υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που μπορεί να μην λειτουργούν πια, αλλά λόγω αδυναμίας τακτοποίησης των φορολογικών τους οφειλών, αδυνατούσαν να διαγραφούν.

Και ενώ στην έξοδο της οικονομικής κρίσης ήρθε να «κουμπώσει» η κρίση του κορωνοϊού, οι αριθμοί του ΕΒΕΡ άρχισαν να δείχνουν μια απόκλιση, όχι στον αριθμό των επιχειρήσεων που ιδρύονται, που παραμένουν κοντά στις 200 κάθε χρονιά για πολλά χρόνια, αλλά σε αυτές που κλείνουν.

Αυτή η τάση ξεκίνησε το 2020, πρώτο χρόνο της πανδημίας, και επιταχύνθηκε κατά τον δεύτερο, με το 2021 να έχει εξαιρετικά μικρό αριθμό επιχειρήσεων που παύουν την λειτουργία τους.

Έτσι το 2020, καταγράφηκαν 182 εγγραφές νέων επιχειρήσεων, με 70 διαγραφές, μια διαφορά 112 επιχειρήσεων. Το 2021, ο αριθμός των εγγραφών παρέμεινε αμετάβλητος, στις 182, ενώ ο αριθμός των διαγραφών μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στις 50.

Πού οφείλεται η μείωση των διαγραφών

Αυτό σημαίνει πως το 2021, βρήκε το μητρώο του ΕΒΕΡ με 132 επιχειρήσεις περισσότερες, από ό,τι στην αρχή της προηγούμενης χρονιάς.

Αυτό που δείχνουν σίγουρα τα στοιχεία είναι πως παρά την αβεβαιότητα του κορωνοϊού, οι συμπολίτες μας συνέχισαν να ξεκινούν επιχειρήσεις, θέλοντας να κάνουν το δικό τους βήμα στην επιχειρηματικότητα.

Τα χαμηλά νούμερα διαγραφών είναι πιο δύσκολο να εξηγηθούν, σε αυτό το ομολογουμένως δύσκολο οικονομικό κλίμα, ιδιαίτερα όταν ο παράγοντας των αναστολών, ο οποίος είχε εκτιμηθεί ότι είχε επηρεάσει τις διαγραφές πέρυσι, έπαψε να υπάρχει περίπου από τα μέσα του έτους.

Το πιθανότερο είναι πως το πάγιο ζήτημα των επιχειρήσεων που αδυνατούν να διαγραφούν από το μητρώο, γιατί δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, έχει οξυνθεί, και απλώς δεν φαίνεται στις διαγραφές των μητρώων.

Πέρυσι υπήρχαν εκτιμήσεις πως εταιρείες είχαν ξεκινήσει τη διαγραφή τους το 2020 και απλά αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί, η πραγματικότητα των αριθμών όμως δείχνει πως μάλλον αλλού βρίσκονται τα αίτια.

Τα ακριβή στοιχεία του Επιμελητηρίου

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, είχαμε 182 εγγραφές και 50 διαγραφές, οι οποίες αποτυπώνονται ανά κατηγορία ως εξής: 1 εγγραφή και καμία διαγραφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ), 123 εγγραφές και 44 διαγραφές Ατομικών Επιχειρήσεων, 19 εγγραφές και 1 διαγραφή Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), 20 εγγραφές και μία διαγραφή Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), 6 εγγραφές και καμία διαγραφή Κοινοπραξιών και 12 εγγραφές και 4 διαγραφές στις Ομόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ).

Για ακόμα μια χρονιά η μερίδα του λέοντος των νέων επιχειρήσεων ανήκει στις Ατομικές, όπου οι διαγραφές συνέχισαν την μεγάλη πτώση τους από πέρυσι, ενώ σταθερά δημοφιλείς μένουν οι ΙΚΕ, με τις υπόλοιπες εταιρείες να κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.