Αναψε πρασινο φως για νεες προκηρυξεις

Οι τελικές ρυθμίσεις του νόμου πλέον- ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή- για τις προσλήψεις θα ισχύουν σε όλες τις νέες προκηρύξεις. Αναβάθμιση των μονάδων για πτυχία και μεταπτυχιακά ή διδακτορικά περιλαμβάνονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τέλος σε μία σειρά από κριτήρια της προηγούμενης κυβέρνησης: η προφορική συνέντευξη και η αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας δεν θα προβλέπονται.

Ανοίγει ο δρόμος για τις προσλήψεις όσων προκηρύξεων είχαν παγώσει, όπως αυτές του νοσηλευτικού προσωπικού που έχει στα χέρια του το ΑΣΕΠ ή για έκτακτο προσωπικό μετά τη θεσμοθέτηση του νέου νόμου. Με δεδομένο ότι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν θα γίνουν παρά μόνο στους τομείς παιδείας, υγείας και ασφάλειας, οι υπόλοιποι φορείς καλούνται σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών να υποβάλουν τα αιτήματά τους για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου και για σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου που «θα αφορούν όλο το 2010, ανεξαρτήτως αν ήδη υφίστανται συμβάσεις, οι οποίες όμως λήγουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή εντός του 2010».

Τέλη Ιανουαρίου

οι εγκρίσεις

Η καταληκτική ημερομηνία είναι αυτή της 15ης Ιανουαρίου 2010. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι «αιτήματα τα οποία αποστέλλονται πέραν της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας δεν θα προωθούνται για έγκριση» από την αρμόδια υπουργική τριμελή επιτροπή.

Ειδικά για τις συμβάσεις έργου, οι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά αιτήματά τους και στο ΑΣΕΠ το αργότερο μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2010. Το ΑΣΕΠ οφείλει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου να εγκρίνει ή μη τη σύναψη συμβάσεων και να στείλει σχετική βεβαίωση, ενώ για φορείς που ζητούν συμβασιούχους έργου και διαθέτουν κενές οργανικές θέσεις απαιτείται μετά την έγκριση από την ανεξάρτητη αρχή να εκδοθεί υπουργική απόφαση, αλλιώς δεν θα μπορούν να προχωρήσουν οι προσλήψεις.

Έτσι, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, από τις αρχές Φεβρουαρίου θα μπορούν οι φορείς να τρέξουν νέες προκηρύξεις για προσλήψεις. Αυτές θα γίνουν με το νέο καθεστώς και σύμφωνα με το τελικό κείμενο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα κριτήρια πρόσληψης, όπως αυτά διαμορφώθηκαν.

Οι αλλαγές στα κριτήρια

Για το μόνιμο προσωπικό αλλάζει πρώτον, η βαθμολόγηση του τίτλου σπουδών, όπου πλέον οι μονάδες του βαθμού θα πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή 110. Παράλληλα, δεν θα μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ για την παρακολούθηση προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Τελικά διατηρείται η συνάφεια ή μη των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ. Συγκεκριμένα, μεταπτυχιακός τίτλος στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης δίνει 200 μονάδες και μεταπτυχιακός τίτλος σε άλλο γνωστικό αντικείμενο 100 μονάδες, ενώ διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης προσφέρει 400 μονάδες και διδακτορικό δίπλωμα σε άλλο γνωστικό αντικείμενο 200 μονάδες. Σε περίπτωση δεύτερου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου προβλέπεται μοριοδότηση με το 30% των μορίων που δίνονται για τον αντίστοιχο πρώτο τίτλο. Τέλος, όσον αφορά την εμπειρία οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν πλέον 7 μονάδες ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι 60 μήνες.

Για το προσωπικό ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου οι μονάδες του βαθμού του βασικού τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή 40 για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ και με τον συντελεστή 20 για την κατηγορία ΔΕ, ενώ παράλληλα καταργείται η μοριοδότηση της ηλικίας. Για τον χρόνο ανεργίας, οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν 200 μονάδες για τέσσερις μήνες ανεργίας και 75 μονάδες ανά μήνα ανεργίας άνω των τεσσάρων και με ανώτατο όριο τους δώδεκα μήνες. Για την εμπειρία προβλέπονται 7 μονάδες ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι 60 μήνες. Καθιερώνεται επίσης μοριοδότηση των μονογονεϊκών οικογενειών με 50 μονάδες για κάθε τέκνο, προκειμένου για υποψήφιο που έχει την ιδιότητα γονέα μονογονεϊκής οικογένειας και με τις ίδιες μονάδες για κάθε μέλος προκειμένου για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.