Αναμονη για τις αυξησεις στα αλευρα απο τους αρτοποιους

Εκτιμούν πως υπάρχει επάρκεια στην αγορά και ζητούν παρέμβαση της κυβέρνησης για να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας

Αχρείαστη και μη δικαιολογημένη θεωρούν οι αρτοποιοί την συζήτηση για αύξηση των τιμών των αλεύρων, που φέρεται να επίκειται, και απειλεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον κλάδο, που ήδη πιέζεται από το κόστος την ενέργειας και των άλλων πρώτων υλών.

Αυτό τόνισε ο κ. Γιώργος Δαλθανάσης, ο οποίος επισήμανε πως από τα στοιχεία που έχουν δοθεί στο αρμόδιο υπουργείο για την διαθεσιμότητα των σιτηρών, τα αποθέματα αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Προς το παρόν οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί, τόνισε, όμως αν δεν υπάρξει σωστός και αυστηρός έλεγχος από την πλευρά της κυβέρνησης, φοβάται πως θα βρεθεί χώρος για συμφέροντα να εκμεταλλευτούν το κενό που δημιουργείται.

Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις

Όπως τόνισε, οι αλευροβιομηχανίες δηλώνουν στην πλατφόρμα του αρμόδιου υπουργείο τα αποθέματά τους, και όταν αυτές είναι γεμάτες με στάρια και υπάρχουν αποθέματα για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για όλο το χρόνο, τότε δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για ανατιμήσεις στα άλευρα.

Ο κ. Γιώργος Δαλθανάσης

Θύμισε δε πως όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρόλο που οι εισαγωγές στην χώρα μας ήταν κυρίως από τη Λατινική Αμερική, οι τιμές ανέβηκαν στα ύψη, ενώ σήμερα η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή, τονίζοντας πως το τελευταίο διάστημα, με δικαιολογία τον πόλεμο στην Ουκρανία, βλέπουμε αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται.

Απαραίτητη η παρέμβαση του κράτους

Με την αύξηση των τιμών σε όλα τα αγαθά, τις αυξήσεις σε ρεύμα αλλά και το πετρέλαιο κίνησης, πολλοί θα είναι οι αρτοποιοί που θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν τυχόν αύξηση στα άλευρα στους καταναλωτές. Για αυτό και για να μπορέσουν να κρατήσουν τις τιμές σταθερές, πιέζουν το κράτος, για να προχωρήσει σε ελέγχους ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

«Θα είναι κοροϊδία να πουλήσω το κουλούρι Θεσσαλονίκης ένα ευρώ» σημείωσε, επισημαίνοντας πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση λόγω της αδιαφορίας για έλεγχο της αγοράς από την πλευρά των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η Ομοσπονδία αρτοποιών Ελλάδας, σημείωσε, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο για να υπάρξει μια ορθή λειτουργία της αγοράς, και να μην παίζονται παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών, που οφείλονται στον διαχρονικά μη επαρκή έλεγχο από τον κρατικό μηχανισμό, γιατί μόνοι τους οι αρτοποιοί δεν μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση. «Μόνο αν έχουμε αρωγό την πολιτεία θα μπορέσουμε να ανασχέσουμε τις αυξήσεις στα άλευρα, μιας και δεν υπάρχουν οι λόγοι για αυτές» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.