Αναγκαια η προσαρμογη καλλιεργειων και καλλιεργητων στις νεες συνθηκες λογω κλιματικης αλλαγης
Την ανάγκη υιοθέτησης ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης αλλά και διαχείρισης των παράγωγων του πρωτογενή τομέα, ώστε οι εκπρόσωποί του να καταφέρουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι παραγωγές τους, στα νέα δεδομένα που δημιουργική η κλιματική αλλαγή, τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο γεωπόνος κ.Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς.
Με την αφορμή των πολύ μειωμένων παραγωγών – το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης πρόσφατα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για μείωση που αναμένεται να αγγίξει ακόμα και το 30% – αποτέλεσμα τόσο του παρατεταμένου καύσωνα που μεγαλώνει τις απαιτήσεις της αγροτικής παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή η παρατεταμένη ξηρασία περιορίζει τη στάθμη στους ταμιευτήρες και στα αρδευτικά δίκτυα, ο ίδιος μίλησε για κλιμακούμενη τα τελευταία χρόνια άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και την ελλιπή προετοιμασία ως προς την αντιμετώπιση των νέων αυτών συνθηκών.
Το «κλειδί» κατά τον ίδιο αφορά στον όρο προσαρμοστικότητα, τόσο σε ό,τι αφορά τα φυτά και την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, όσο και στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Σε ό,τι αφορά τα πρώτα, ήτοι τα φυτά, απαιτείται όπως εξήγησε χρόνος ο οποίος άλλωστε είναι άμεσα συνδεδεμένος με την φυσιολογία του φυτού. Η οποία με την σειρά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τρόπο που ο παραγωγός καλλιεργεί τα φυτά του, αν τα ποτίζει επαρκώς, αν κάνει υπολίπανση κ.ο.κ.
Σε αυτό το σημείο, της προσαρμοστικότητας απαιτείται και η άμεση συνεργασία παραγωγών και εξειδικευμένων γεωπόνων, που παρακολουθούν τις εξελίξεις και ενημερώνονται. Γεγονός όχι εύκολο σύμφωνα με τον κ.Κουρουκεγαχιά, καθώς υπάρχει ελάχιστη έως μηδαμινή ενημέρωση στους γεωπόνους οι οποίοι πρέπει να στραφούν σε ξένα πανεπιστήμια και ινστιτούτα και να πληρώσουν με ιδία μέσα την μετεκπαίδευση τους.
Επικεντρώνοντας στις αλλαγές που παρατηρούνται ο ίδιος εξήγησε πως αυτές είναι σταδιακές και κλιμακούμενες. «Εγώ για παράδειγμα στο δικό μου κτήμα έχω εγκατεστημένο μετεωρολογικό σταθμό και μετράω σε ετήσια βάση τα mm της βροχόπτωσης» ανέφερε εξηγώντας πως «κάθε χρόνο που περνάει έχουμε και λιγότερη βροχή. Αν κάνετε μια βόλτα έξω στα χωράφια θα δείτε ότι η γη έχει “σκιστεί”, έχει ανοίξει. Έτσι και βρέξει αυτά τα ανοίγματα δρουν ως καταρράκτες, δηλαδή το νερό θα φύγει στα υπόγεια στρώματα και το φυτό πάλι δεν θα πάρει τίποτα».
Εμμένοντας στις αρνητικές επιπτώσεις, ο ίδιος εξήγησε πως ξεπερνούν κατά πολύ το θετικό της μειωμένης καύσης του πετρελαίου θέρμανσης τον Χειμώνα, υπογραμμίζοντας αρχικά τις κακές παραγωγές. «Τα φυτά δεν καρπόδεσαν. Μπερδεύτηκαν, δεν μπόρεσαν να πέσουν σε λήθαργο, έχουμε πολλές μειωμένες παραγωγές και παράλληλα τα έντομα και οι μύκητες απέκτησαν τεράστιες ανθεκτικότητες, την ώρα που με τη νέα ΚΑΠ αποσύρθηκαν πάρα πολλές δραστικές ουσίες, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν ικανές ουσίες να αντιμετωπίσουν όλα όσα συναντά ο παραγωγός». Ειδικά στον δενδροκομικό τομέα, ο ίδιος έκανε λόγο για έναν άνισο αγώνα που δίνουν οι παραγωγοί προσομοιάζοντας με έναν άνθρωπο που πολεμά έναν ελέφαντα με φτυάρι. Από την άλλη όπως εξήγησε τα φάρμακα δεν θα αποτελούσαν πανάκεια, καθώς η λύση κρύβεται σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαχείρισης.
Με γνώμονα την ανθεκτικότητα οι νέες φυτεύσεις
Ανάμεσα σε αυτά και οι ανθεκτικές ποικιλίες στις οποίες σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να στραφούν οι νέες φυτεύσεις, με γνώμονα την ανθεκτικότητά τους στην ξηρασία, την αλατότητα, την θερμική καταπόνηση του φυτού κ.α. Άλλωστε όπως έσπευσε να επισημάνει «τα φυτά θέλουν ειδική διαχείριση. Όσον αφορά την πυκνότητα, δηλαδή το πόσο πυκνά θα φυτεύονται, πόσο αραιά θα φυτεύονται, τι προσανατολισμό θα έχουν ώστε να αερίζονται καλύτερα, σε τι χώματα καλλιεργείται τι κ.ο.κ. και φυσικά τον τρόπο ποτίσματος».
Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Κουρουκεχαγιάς, χαρακτήρισε την «στάγδην άρδευση» ως «μονόδρομο» εξηγώντας πως «όλοι αυτοί οι πύραυλοι που ψεκάζουνε και ποτίζουνε θεωρώ ότι θα έρθει πολύ γρήγορα η ώρα που θα καταργηθούνε, γιατί δεν θα έχουμε νερό και θα πρέπει να γίνεται με διαφορετικό τρόπο η άρδευση και όλα αυτά είναι ένα τεράστιο project, το οποίο πρέπει όλοι μας να το βάλουμε μέσα στο μυαλό μας. Για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε ωφέλιμους μικροοργανισμούς οι οποίοι θα μετατρέπουνε την υγρασία σε θρέψη». Προτάσεις ωστόσο που η πλειοψηφία των παραγωγών δεν είναι σήμερα έτοιμοι να ακούσουν, πολύ δε περισσότερο να δοκιμάσουν.
«Κλειδί» για το μέλλον η εκπαίδευση
Ο ίδιος εξειδικεύεται να τελευταία χρόνια στους ενεργοποιητές, η ορθή χρήση των οποίων μπορεί όπως εξήγησε να μειώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Νομίζω ότι το κομμάτι της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, θα παίξει τεράστιο ρόλο στο μέλλον για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό που συμβαίνει» σημείωσε προτάσσοντας ως πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό για την βιωσιμότητα μιας καλλιέργειας την αντοχή της σε βάθος χρόνου, εις βάρος του πρόσκαιρου κέρδους.
Από τη λάθος διαχείριση των ερασιτεχνικών λαχανόκηπων ξεκινά η διατροφική κρίση
Ερωτηθείς για την διατροφική κρίση ο κ.Κουρουκεχαγιάς εξήγησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ξεκινά από τους ερασιτεχνικούς λαχανόκηπους και την λάθος διαχείρισή τους. «Ως γεωπόνος 27 χρόνια στο κατάστημά μου, παρατηρώ ότι τα μεγαλύτερα λάθη στους λαχανόκηπους τα κάνουν οι ερασιτέχνες. Για παράδειγμα πιάνουν τα λάχανα κάμπια, ρίχνουν ένα φυτοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιούν πιθανότατα στα χωράφια τους, γιατί ξέρουν ότι πιάνει το σκουλήκι, ψεκάζουν, δεν σκοτώνεται η κάμπια, χάνουν το φυτό, το παίρνουνε με υπολειμματικότητα φαρμάκου και το δίνουν στις κότες. Όλο εκείνο το δηλητήριο έχει περάσει και στο κρέας του πτηνού και στο αυγό του» ανέφερε εξηγώντας πως δυστυχώς αυτή είναι η πρακτική της πλειοψηφίας, τασσόμενος υπέρ της απαγόρευσης βάσει νόμου της χρήσης φυτοφαρμάκων από ερασιτέχνες. Ακολούθως ο ίδιος αναφέρθηκε και στην «έκρηξη» των αυτοάνοσων νοσημάτων που εμφανίζονται στην ελληνική οικογένεια, αναφερόμενος σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυτά σχετίζονται με την κακή διατροφή, η οποία είναι αποτέλεσμα αυτού που την παράγει, για να υπογραμμίσει για ακόμα μια φορά την σημασία αλλαγής νοοτροπίας συνολικά.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.