Αν. Βαφειαδης: Δεν αλλαζει τιποτα στην εστιαση

Στάση αναμονής για την εξειδίκευση των μέτρων από τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ

«Καμπανάκι» για τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών ώστε να μην μετακυλήσει το κόστος στους πελάτες

Από την εστίαση και την ψυχαγωγία ξεκινάει η άρση των περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους πολίτες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε δίνεται πλέον πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους πολίτες τόσο στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, με την παύση της απαγόρευσης μετάδοσης μουσικής αλλά και το γεγονός ότι μπορούν να είναι όρθιοι, ενώ οι υφιστάμενοι περιορισμοί παραμένουν για τους ανεμβολίαστους.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης δεν συνιστά καμία ουσιαστική αλλαγή για το κομμάτι της εστίασης, αλλά και της ψυχαγωγίας όπου η μοναδική αλλαγή αφορά στους όρθιους πελάτες.

Εν αναμονή της έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ για την εξειδίκευση των μέτρων που ενδεχομένως θα φέρει αλλαγές στα ποσοστά πληρότητας, στις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων κ.ο.κ. ο ίδιος υπογράμμισε πως ακόμα και αν αυτά αλλάξουν «και πάλι το 30% των πολιτών, οι ανεμβολίαστοι, αποκλείονται από το να διασκεδάσουν και να καταναλώσουν».

Ομαλοποίηση της κίνησης λόγω φοιτητών

Ερωτηθείς σε σχέση με την κίνηση στα καταστήματα της πόλης με την άφιξη των φοιτητών, ο κ. Βαφειάδης έκανε λόγο για ομαλοποίηση της κίνησης, μετά από έναν ικανοποιητικό Αύγουστο, τον οποίο όμως ακολούθησε μια μικρή «κοιλιά» εντός του Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας αισιόδοξος για τους επόμενους μήνες.

Η βοήθεια από πλευράς της πολιτείας ήταν αρκετή αλλά μη επαρκής για τον χώρο της εστίασης, τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την επιμονή των εκπροσώπων του κλάδου σε μέτρα όπως η αναστολή του προσωπικού αλλά και των ενοικίων.

Ο κ. Βαφειάδης επέμεινε στην αναγκαιότητα συνέχειας αυτών των μέτρων, αναφερόμενος στην ολοένα και αυξανόμενη πίεση των επαγγελματιών με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας, ειδικά για την περιοχή μας που παραδοσιακά έχει έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Απορρόφηση» των ανατιμήσεων μέχρι νεωτέρας

Ερωτηθείς σχετικά με την επιβάρυνση των επιχειρήσεων ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ εξήγησε πως οι αυξήσεις των τιμών έχουν ήδη γίνει εμφανής στις πρώτες ύλες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν κάνει μεγάλη διαφορά. «Αυτές που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να φανούν είναι στο κόστος της ενέργειας, καθώς το κομμάτι των επιχειρήσεών της εστίασης είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, καθιστώντας όπως καταλαβαίνετε απαγορευτική μια αύξηση της τάξεως 30-40%».

Ο κ. Βαφειάδης τόνισε πως μέχρι στιγμής οι επαγγελματίες του κλάδου κρατούν στάση αναμονής, απορροφώντας τις έως τώρα ανατιμήσεις, για να εξηγήσει ωστόσο πως «αν αυξηθούν σε ποσοστό άνω του 10% μοιραία θα οδηγηθούμε σε αύξηση των τιμών που θα μετακυλήσει στους πελάτες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.