«Αν θελουμε το Αιγαιο να παραμεινει ‘Ελληνις Θαλασσα’ πρεπει να φροντισουμε τα αλιευτικα σκαφη να εχουν συνεχη παρουσια σε αυτο»

Την εξαίρεση από απαγορεύσεις των αλιευτικών σκαφών της Θράκης και του Αν. Αιγαίου ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης

Κατέθεσε τις προτάσεις του στη διαβούλευση της  Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο

Τις προτάσεις του στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) κατέθεσε παραρτήματος Θράκης του ΓΕΩΤΕΕ. Οι προτάσεις του επικεντρώνονται σε τρία σημεία, παραθέτοντας αναλυτικά και την ανάλογη επιχειρηματολογία.

Η πρώτη πρόταση έχει να κάνει με τα δημόσια ιχθυοτροφεία (λιμνοθάλασσες) της χώρας με το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης να προτείνει να παραμείνει η απαγόρευση αλιείας για 1.000 μέτρα ακτινοειδώς από κάθε εσοδευτικό στόμιο λιμνοθαλασσών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά το χρονικό διάστημα της κύριας εσόδευσης του ιχθυοτροφείου.

Δεύτερη πρόταση είναι η δημιουργία πυθμενικών τεχνητών υφάλων στις θαλάσσιες περιοχές εντός της προστατευτικής ζώνης των δημόσιων ιχθυοτροφείων, εξηγώντας πως η δημιουργία τεχνητών υφάλων εντός της προστατευτικής ζώνης των δημόσιων ιχθυοτροφείων προσδίδει περισσότερα οφέλη σε σύγκριση με  τα οφέλη των τεχνητών υφάλων που τοποθετούνται στην ανοιχτή θάλασσα.

«Τα τούρκικα αλιευτικά συστηματικά, πλέον, αλιεύουν κοντά στην οριογραμμή ή και μέσα από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα»

Αξίζει να σταθεί κανείς στην τρίτη πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ που έχει να κάνει με ένα θέμα που απασχολεί διαρκώς την επικαιρότητα και δεν είναι άλλο από την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα που ασκούν σε ελληνικά ύδατα κατά καιρούς τούρκικα αλιευτικά σκάφη.

Λαμβάνοντας λοιπόν αφορμή από την παράγραφο Δ7 της ΕΧΣΘΧ σχετικά με τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ) που αναφέρει ότι: «Στο πλαίσιο της αλιευτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης ……. έχουν ήδη θεσμοθετηθεί πληθώρα πρόσθετων εθνικών ρυθμιστικών μέτρων για την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας, με γνώμονα κυρίως την ορθολογική διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στον τομέα» το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης επισημαίνει πως «στην περίπτωση της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (από Καστελόριζο έως και Σαμοθράκη) θα πρέπει εκτός από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, να ληφθούν πολύ σοβαρά θέματα Εθνικού χαρακτήρα».

Αναπτύσσοντας αυτήν την πρόταση, το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης εξηγεί πως «πολυάριθμα Τούρκικα αλιευτικά σκάφη (μηχανότρατες και γρι-γρι) αλιεύουν συστηματικά με υπερεντατικούς ρυθμούς και αλιευτικές πρακτικές που απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία πέρα από τα έξι (6) ν. μίλια. (…) Συστηματικά, πλέον, αλιεύουν κοντά στην οριογραμμή με τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και όποτε τους δίνεται η ευκαιρία μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα όπου και παραμένουν για όσο δεν απωθούνται από Ελληνικό σκάφος. Είναι δε συνήθης  πρακτική των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, ορισμένες φορές, να συνοδεύει και να προστατεύει τα Τουρκικά αλιευτικά παρενοχλώντας τα Ελληνικά αλιευτικά τόσο σε διεθνή ύδατα όσο και σε Ελληνικά. Πρόκειται για χρόνιο ζήτημα το οποίο έχει σήμερα διογκωθεί και αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς δεν επαρκεί η παρέμβαση των τοπικών λιμεναρχείων, αλλά απαιτείται ουσιαστική πολιτική βούληση και κεντρική στρατηγική αντιμετώπισης.

Αν και γίνονται κατά καιρούς έντονα διαβήματα από την Ελλάδα, η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά εδώ και χρόνια».

Εξαίρεση των αλιευτικών σκαφών Θρακικού Πελάγους και Αν. Αιγαίου από τις απαγορεύσεις

Λαμβάνοντας δε υπόψη πως η εφαρμογή της ΕΧΣΘΧ αποβλέπει στη ρύθμιση των δραστηριοτήτων και της θέσπισης μέτρων προστασίας με σκοπό να αποκατασταθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, να ανακάμψουν τα ιχθυοαποθέματα με απώτερο στόχο τη διασφάλιση μιας βιώσιμης αλιείας και πως για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι πιθανόν να απαιτηθούν τοπικές ή/και χρονικές απαγορεύσεις στην άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας από επαγγελματικά ή/και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης ζητά την εξαίρεση τόσο των επαγγελματιών αλιέων, όσο και των ερασιτεχνών αλιέων, που αλιεύουν στο Θρακικό Πέλαγος και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από Καστελόριζο έως και Σαμοθράκη) από τους όποιους περιορισμούς και τις όποιες απαγορεύσεις που τυχόν θα εφαρμοστούν.

Όπως εξηγεί, «τόσο τα επαγγελματικά όσο και τα ερασιτεχνικά σκάφη αποτελούν έναν μικρό ‘στόλο’ που ‘περιπολεί’ νυχθημερόν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, στην οριογραμμή με τα διεθνή ύδατα και στα διεθνή ύδατα, με τα δικά του σκάφη, το δικό του ‘προσωπικό’ και τα δικά του έξοδα χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (πλωτά μέσα, καύσιμα, συντηρήσεις σκαφών, προσωπικό, κλπ). Τυχόν απομάκρυνση των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών από την οριογραμμή με τα διεθνή σύνορα θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη αποθράσυνση των Τούρκων οι οποίοι  θα βρεθούν ακόμα πιο κοντά σε μια άτυπη αλιευτική συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στη διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών, όσο και σε εθνικά θέματα.

Η αλιεία για την Τουρκία αποτελεί ενέργεια προβολής της στο Αιγαίο πέλαγος και μέσω της αλιείας προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Αιγαίο («Ελληνίς Θάλασσα» κατά τον Ηρόδοτο). Αν λοιπόν θέλουμε το Αιγαίο να παραμείνει ‘Ελληνίς Θάλασσα’ πρέπει να φροντίσουμε τόσο τα επαγγελματικά όσο και τα ερασιτεχνικά σκάφη να έχουν συνεχή παρουσία σε αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.