Αμεση ενισχυση για να μην σβησει η κτηνοτροφια ζητησε η ΠΕΚ
Θέματα που αφορούν και την κτηνοτροφία της Ροδόπης, τέθηκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) της οποίας μέλος είναι ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ροδόπης.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σάκης Κοσουτζής, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι πάρα πολλά και επιδεινώνονται συνεχώς, για αυτό και μέσω των συλλογικών τους οργάνων πιέζουν το αρμόδιο Υπουργείο να βρεθούν λύσεις.
Έτσι στο Υπόμνημα που συνέταξαν τα μέλη της ΠΕΚ στην Βέροια στις 7 Σεπτεμβρίου και υπέβαλλαν στον κ. Γεωργαντά το Σάββατο, τονίζεται πως η κτηνοτροφία στη χώρα μας δυστυχώς διέρχεται μια βαθιά κρίση την τελευταία 20ετία, με αποτέλεσμα κοπάδια να υποσιτίζονται, να οδηγούνται στα σφαγεία και να μειώνεται δραστικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
Αυτή η διαδικασία επιταχύνθηκε από την πανδημία, που έφερε το κλείσιμο της εστίασης, την υπέρμετρη φορολόγηση, την ανομβρία που είχε προηγηθεί, και στη συνέχεια τις αυξήσεις στην ενέργεια, τα καύσιμα, την έλλειψη ρευστότητας και κυρίως στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής.
Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, τονίζουν οι κτηνοτρόφοι, τότε δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά ως ΥΠΑΑΤ θα έχουν βάλει την ταφόπλακα στην κτηνοτροφία της χώρας που αποτελεί την ατμομηχανή Εξόδου της χώρας από την βαθιά κρίση.
Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Για τους λόγους αυτούς οι κτηνοτρόφοι ζητούν να δοθεί το πολυσυζητημένο έκτακτο βοήθημα των 100 εκ. ευρώ, για αγορά ζωοτροφών με δίκαιη κατανομή σε όλους τους κτηνοτρόφους ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν ζωοτροφές από τα αλώνια και όχι από τους εμπόρους και μεσάζοντες (κάτι που είχε ζητήσει και ο κ. Κοσουτζής από την Διακομματική την προηγούμενη εβδομάδα).
Ζητούν επίσης λύση εδώ και τώρα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον ΕΛΓΑ, τους Κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς, τα Δασαρχεία, τις οικολογικές οργανώσεις για τη μείωση του πληθυσμού των λύκων και των αγριογούρουνων.
Να ανανεωθεί η ισχύς του νόμου (έληξε 30-06-2022) για τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς με επλοποίηση της διαδικασίας μετακλητών Εργατών κτηνοτροφίας και μέριμνα για την ασφάλισή τους.
Αυτονόμηση του ΕΛΟΓΑΚ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς αυτοχρηματοδοτείται από τις εισφορές Κτηνοτρόφων, Γαλακτοβιο9μηχανίας και Τυροκόμους, και λειτουργία του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ για την καταπολέμηση των Ελληνοοιήσεων, με ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής μεταποίησης, εμπορίας και εστίασης, με περαιτέρω ελεγχο της Εσωτερικής αγοράς και των εξαγωγών όπως η φέτα.
Όσο για τον ΕΛΓΑ, ζητούν προαιρετική ασφάλεια παραγωγής και κάλυψη περισσότερων ασφαλιστικών κινδύνων, αποζημίωση των αιγοπροβάτων και άνω των 6 ετών, και ο διαχωρισμός Ζωικής παραγωγής.
Επιπλέον αιτούνται φοροαπαλλαγές και να δοθεί το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να ενταχθούν στις ρυθμίσεις ως πληττόμενος κλάδος.
Τέλος ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ με την ενεργοποίηση Βοσκότοπου μόνο σε παραγωγούς με ζωικό κεφαλαίο και όχι βοσκότοπο χωρίς ζώα καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι νομή ή κατοχή. Υπολογισμός της συνδεδεμένης και για την ΚΑΠ της νέας περιόδου 2023-2027 1 ΜΜΖ(μεγάλο ζώο)=6,66 αιγοπρόβατα. Αιτήθηκαν δε την επαναφορά της εξισωτικής σε όσους καλλιεργούν ή εκτρέφουν πραγματικά και όχι εικονικά σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.