Αμεσα περιμενουν την «πολιτικη λυση» για την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ τα Επιμελητηρια

Νίκος Αγγελίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου «Επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι, και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγο διάστημα τα πράγματα να είναι μη αναστρέψιμα, αποφασίσαμε να μιλήσουμε δια ζώσης στον Υπουργό»

Αίσθηση προκάλεσε η κάθοδος των 6 προέδρων των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ στην Αθήνα, και η συνάντησή τους με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που έγινε με αφορμή την επανεκκίνηση της αγοράς, όμως είχε κύριο «πιάτο», όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, την κατάσταση στον ενδιάμεσο φορέα ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.
 
Για αυτό άλλωστε επέλεξαν να κατεβούν, όλοι μαζί, δια ζώσης στην Αθήνα, για να καταδείξουν την σημασία που δίνουν στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Με αυτό τον τρόπο ζήτησαν την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου στο οποίο ανήκουν, για να μπορέσει να δοθεί μια πολίτική λύση, μιας και η συνδιοίκηση που έχουν με την Περιφέρεια θεωρούν πως έχει βρεθεί σε αδιέξοδο.
 
Ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ είναι ένας ενδιάμεσος φορέας που χαρακτηριζόταν από τις πολύ γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της ΑΜΘ, τη μεγάλη απορροφητικότητα και κυρίως την εντιμότητα όλα τα προηγούμενα 24 χρόνια, σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις τόσο των Νομαρχιών αρχικά, όσο και της Περιφέρειας στη συνέχεια.
 
Η προεδρία και η αντιπροεδρία μοιραζόταν, σημείωσε, όμως όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, η ουσία της διοίκησης βρισκόταν στα χέρια των Επιμελητηρίων.
 
Πριν από ένα χρόνο όμως, έλαβε χώρα μια «πραξικοπηματική», όπως την χαρακτήρισε, προσπάθεια της Διοίκησης της Περιφέρειας, για να οικειοποιηθεί την διοίκηση, χωρίς να δίνει λόγο στα Επιμελητήρια. Αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά μετά και τις δικαστικές διαμάχες που υπήρξαν, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, η κατάσταση ήρθε σε αδιέξοδο, με την ευθύνη να βρίσκεται καθαρά, σύμφωνα με τον ίδιο, στα χέρια της Περιφέρειας. «Έτσι είδαμε ένα φορέα που τον είχαμε για 24 χρόνια τον πρώτο στην Ελλάδα, να γίνεται ο τελευταίος» σημείωσε. Όμως δεν υπήρξε συνεννόηση, όσο και αν προσπάθησαν και πρότειναν συναινετικές λύσεις, επιθυμώντας να τρέξουν τα προγράμματα και να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Για αυτό και προσέφυγαν στο υψηλότερο επίπεδο, το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί μια πολιτική λύση και να επέλθει σε μια κανονικότητα στον συγκεκριμένο φορέα.
 

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

 
«Αυτό που μας εξόργισε, είναι ότι παρόλο που βλέπουμε μια φοβερή κωλυσιεργία λόγω της ανικανότητας που παρατηρείται, κάποιοι βγήκαν να μας ρίξουν και το φταίξιμο» σημείωσε ο κ. Αγγελίδης για να συμπληρώσει πως η εν λόγω μομφή είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν να αποδεχθούν, υπενθυμίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια, όταν η πραγματική διοίκηση βρισκόταν στα χέρια των επιμελητηρίων, φάνηκε αν είναι ικανοί ή όχι, και αν τους συμφέρει να υπάρχουν προβλήματα.
 
«Η πολιτεία μας έδωσε το δικαίωμα να διαχειριζόμαστε μέσω των επιμελητηρίων και του φορέα τα χρήματα που διοχετεύονται στις επιχειρήσεις. Θα κάνουμε εμείς, κακό στον εαυτό μας;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισημαίνοντας πως δεν μπορούν να αφήσουν «τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης να έρθουν και να “σκάσουν” επάνω μας». Για αυτό και ζήτησαν την πολιτική λύση, ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω εγκλωβισμός και προβλήματα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, γενικά τα επιμελητήρια δεν επιθυμούν να υπάρχει αυτή η έκταση  και αυτά τα προβλήματα σε ένα θέμα που αφορά φορείς της ίδιας περιφέρειας, για αυτό και δεν δημοσιοποιούν κάθε τους βήμα, όμως ο ίδιος έκανε μια παρατήρηση: Στα 4 χρόνια που ο κ. Μέτιος βρίσκεται στη διοίκηση της Περιφέρειας, παρά τα αιτήματά τους, δεν έχουν πραγματοποιήσει ποτέ συνάντηση οι 6 πρόεδροι των Επιμελητηρίων με αυτόν, κάτι πρωτόγνωρο για την Περιφέρεια μας αλλά και για κάθε περιφέρεια. «Σε άλλες περιφέρειες, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, οι Περιφερειάρχες έχουν συνεχείς συσκέψεις και επαφές με τα επιμελητήρια συνδιαμορφώνοντας πολιτικές» εξήγησε με νόημα, προσθέτοντας πως «επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι, και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγο διάστημα τα πράγματα να είναι μη αναστρέψιμα, αποφασίσαμε να μιλήσουμε δια ζώσης στον Υπουργό, για να δώσουμε και την έμφαση του πόσο σπουδαία είναι η φάση στην οποία βρισκόμαστε. Κάτι το οποίο κατάλαβε ο κ. Γεωργιάδης, και θα αναζητήσει λύση για το θέμα».
 
Όπως εξήγησε άλλωστε ο κ. Αγγελίδης, η πλειοψηφία που διαθέτει η Περιφέρεια στο μετοχικό κεφάλαιο, αποτελεί ιδιαιτερότητα της ΑΜΘ, μιας και στους ανάλογους φορείς σε άλλες Περιφέρειες την πλειοψηφία την έχουν τα Επιμελητήρια. Όσο υπήρχε ομοφωνία, δεν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα, όμως όταν δημιουργήθηκαν θέματα αυταρχισμών, όταν κοίταξαν τα ποσοστά, φάνηκε πως υπήρχε δυσαναλογία στα ποσοστά του καταβληθέντος και του ονομαστικού κεφαλαίου, και εκεί ξεκίνησε η αντιπαράθεση. Παρόλα αυτά, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως υποχώρησαν και συναίνεσαν σε αποφάσεις, ώστε να βγει ο φορέας από το αδιέξοδο, όμως αυτές δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και έτσι ήρθε η επίσκεψη στον Υπουργό.
 
Μάλιστα δείγμα της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί είναι τα όσα αποκάλυψε ο ίδιος πως δήλωσε προς τον υπουργό. «Δεν θα παραδώσουμε άλλη μια εταιρεία που ήταν διαμάντι και χρηματοδότησε για πάνω από 20 χρόνια με εκατομμύρια τις επιχειρήσεις, σε ένα ανίκανο και διεφθαρμένο δημόσιο φορέα» είπε συγκεκριμένα στον υπουργό ο κ. Αγγελίδης. Όσο για το πότε θα προχωρήσει αυτή η πολιτική λύση; Ελπίζουν σύντομα, μιας και αναμένεται να έρθουν ξανά σε επαφή με τον Υπουργό μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να βρεθεί φόρμουλα που θα εφαρμοστεί, ώστε να αρθεί το συντομότερο το αδιέξοδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.