Αμεσα μετρα για την κτηνοτροφια ζητουν οι κτηνοτροφοι απο Γεωργαντα

Με το υπόμνημα που παρέδωσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η ΠΕΚ, μέλος της οποίας είναι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ροδόπης

Την ανάγκη άμεσων μέτρων ώστε να επιβιώσει η κτηνοτροφία στη χώρα μας προέταξαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, μέλος της οποίας είναι και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ροδόπης, στο υπόμνημα που κατέθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Πρωταρχικό ζήτημα παραμένει το θέμα της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές, που δεν έχει ακόμα καταβληθεί, ενώ οι κτηνοτρόφοι τονίζουν την ανάγκη αναμόρφωσης του καθεστώτος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αλλά και του ΕΛΓΑ, ανανέωση του νόμου για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, φοροαπαλλαγές, αναμόρφωση της ΚΑΠ αλλά και επαναφορά της εξισωτικής σε όσους καλλιεργούν ή εκτρέφουν πραγματικά.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ η κτηνοτροφία στη χώρα μας δυστυχώς διέρχεται μια βαθιά κρίση την τελευταία 20ετία με αποτέλεσμα κοπάδια να υποσιτίζονται, να οδηγούνται στα σφαγεία και να μειώνεται δραστικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας λόγω και των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού από το κλείσιμο της εστίασης, την υπέρμετρη φορολόγηση, την ανοβρία που είχε προηγηθεί, τις αυξήσεις στην ενέργεια, τα καύσιμα, την έλλειψη ρευστότητας και κυρίως στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα τότε δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση και εσείς προσωπικά ως ΥΠΑΑΤ θα έχετε βάλει την ταφόπλακα στην κτηνοτροφία της χώρας που αποτελεί την Ατμομηχανή Εξόδου της χώρας απο την βαθιά κρίση.

Δώστε επιτέλους το πολυσυζητημένο έκτακτο βοήθημα των 100εκ. Ευρώ για αγορά ζωοτροφών με δίκαιες κατανομές σε όλους τους κτηνοτρόφους ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν ζωοτροφές από τα αλώνια και όχι από τους εμπόρους και μεσάζοντες.

ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύση εδώ και τώρα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και με τον ΕΛΓΑ, τους Κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς, τα Δασαρχεία, τις Οικολογικές οργανώσεις και να βρεθεί πάση θυσία λύση στη μείωση του πληθυσμού του λύκου και των αγριογούρουνων.

Να ανανεωθεί η ισχύς του νόμου (έληξε 30-06-2022) για τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς με απλοποίηση παράλληλα της διαδικασίας μετακλητών Εργατών κτηνοτροφίας (εργάτες γης) και ασφάλιση τους στον ΟΓΑ και όχι· στο ΙΚΑ.

Αυτονόμηση του ΕΛΟΓΑΚ απο τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς αυτοχρηματοδοτείται από κτηνοτρόφους γαλακτοβιομηχανίας τυροκόμους και λειτουργία επιτέλους του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ για την καταπολέμηση των Ελληνοποιήσεων και Έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εστίασης προϊόντων ΠΟΠ και επίσης περαιτέρω έλεγχος της Εσωτερικής αγοράς και των εξαγωγών ΠΟΠ προϊόντων όπως η ΦΕΤΑ που είναι η ναυαρχίδα των Ελληνικών Εξαγωγών και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παρανομούντες. ΕΛΓΑ: Προαιρετική ασφάλεια παραγωγής και κάλυψη περισσότερων ασφαλιστικών κινδύνων.

Να αποζημιώνονται τα ζώα άνω των 6 ετών στα Αιγοπρόβατα καθώς και αυτά είναι παραγωγικά και για αυτό πληρώνονται ασφάλιστρα Και ένα πάγιο αίτημα μας ο διαχωρισμός ΖΩΙΚΗΣ παραγωγής καθώς οι ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ συνεισφέρουν στον κουρβανά του ΕΛΓΑ και έχουν μηδενικές καλύψεις και αποζημιώσεις.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ και δικαίωμα των κτηνοτροφών να ενταχθούν στις ρυθμίσεις ως πληττόμενος κλάδος.

ΤΕΛΟΣ ζητάμε επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ με την ενεργοποίηση βοσκότοπου μόνο σε παραγωγούς με ζωικό κεφάλαιο και όχι βοσκότοπο χωρίς ζώα καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι νομή ή κατοχή. Υπολογισμός της συνδεδεμένης και για την ΚΑΠ της νέας περιόδου 2023-20271 Μ ΜΖ( μεγάλο ζώο)=6,66 αιγοπρόβατα. Αν δηλαδή μία ΜΜΖ145 ευρώ τότε κάθε αιγοπρόβατο 21,7.

Επαναφορά της εξισωτικής σε όσους καλλιεργούν ή εκτρέφουν πραγματικά και όχι εικονικά σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.