Αμαζευτα μενουν τα Τριανταφυλλα στη Χλοη

Οι τιμές κάτω του κόστους έχουν φέρει σε απόγνωση τους καλλιεργητές του δυναμικού, μέχρι την πανδημία, συνεταιρισμού

Άλλες χρονιές, τέτοια εποχή, οι καλλιεργητές τριαντάφυλλων στην ορεινή Ροδόπη, βρισκόταν προς το τέλος της συγκέντρωσης των προϊόντων τους, που ταξίδευαν μέχρι τη Βουλγαρία, για να μετατραπούν σε αιθέρια έλαια.

Φέτος όμως, τα τριαντάφυλλα αυτά δεν μαζευτήκαν καθόλου από του παραγωγούς, μιας και κατακόρυφη πτώση της τιμής που δίνουν οι αγοραστές τους, σημαίνει πως η διαδικασία συγκομιδής και αποστολής, θα κόστιζε πολύ περισσότερο από ό,τι θα λάμβαναν για τα προϊόντα τους.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, λόγω της πανδημίας, είναι ο αγροτικός συνεταιρισμός αρωματικών φυτών νομού Ροδόπης, ο οποίος είχε αναπτύξει σημαντική δυναμική την προηγούμενη δεκαετία, να βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την πορεία του κορωνοϊού.

Δεν άξιζε το κόστος της συγκομιδής η τιμή

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Μπεκίρ Ουστά Χασάν, που τόνισε πως ενώ φέτος υπήρχε η πρόθεση να αγοράσουν το προϊόν τους από τη Βουλγαρία, η τιμή ήταν πολύ χαμηλή, για αυτό και αποφάσισαν να μην κάνουν συγκομιδή, γιατί το κόστος αυτής, της συντήρησης σε ψυγεία και της μεταφοράς, στο τέλος ήταν μεγαλύτερο, από την προσφερόμενη τιμή. Έτσι έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση, περιμένοντας να «ξεπαγώσει» η αγορά.

Την ίδια στιγμή, δυστυχώς, δεν είδαν κάποια ενίσχυση από την πολιτεία, ούτε στα τριαντάφυλλα, ούτε στη λεβάντα, που επίσης καλλιεργούν. Ιδιαίτερα στη λεβάντα, που ανήκει στα αρωματικά φυτά, έχουν κάνει προσπάθειες, σε συνεργασία με άλλες ομάδες παραγωγών από όλη τη βόρεια Ελλάδα, για να βρεθεί μια λύση, αποστέλλοντας κοινές επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μάλιστα δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε επιστρεπτέα προκαταβολή, μιας τα τιμολόγια που κόβουν αφορούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ για την επιστρεπτέα ελέγχθηκαν τιμολόγια μετά το Σεπτέμβριο, όταν είχαν πουληθεί όλα.

Περιμένουν να τελειώσει η πανδημία

«Προς το παρόν είμαστε στην αναμονή, θα περιμένουμε αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η πανδημία» σημείωσε, γιατί η πτώση που προκάλεσε στη ζήτηση των καλλυντικών και των αρωμάτων, όπου κατευθύνονται τα προϊόντα τους ως πρώτες ύλες, ακόμα δεν φαίνεται να έχει ανακάμψει. Για αυτό και ενώ δεν έχουν ξηλώσει τα τριαντάφυλλα, ελπίζοντας πως του χρόνου θα ανοίξει η αγορά, θα ανέβει λίγο η τιμή και θα μπορέσουν να επανέλθουν.

Προς το παρόν τα τριαντάφυλλά τους θα παραμείνουν αμάζευτα, εκτός και αν κάποιος, σημειώνει σκωπτικά ο κ. Ουστά Χασάν, αποφασίσει να πάρει το αυτοκίνητο, να ανέβει στη Χλόη, για να τα μαζέψει και… να τα κάνει γλυκό.

Στάση αναμονής και για τη λεβάντα

Όσο για τη λεβάντα, η συγκομιδή της οποία γίνεται τον Ιούλιο, και φέτος, λόγω καιρού, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του μήνα, θα τη μαζέψουν, γιατί τα αιθέρια έλαια της μπορούν να κρατηθούν από τους αγρότες για μεγαλύτερο διάστημα. Παρόλα αυτά πλέον έχουν αποθέματα δύο ετών, αλλά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ρισκάρουν να μειωθεί η ποιότητά τους, και να μειωθεί ανάλογα και η τιμή, λόγω της παρόδου του χρόνου τη στιγμή που το μόνο που αυξάνεται, είναι το άγχος των καλλιεργητών ότι δεν θα πουληθεί το προϊόν τους.

«Ενώ είχαμε ξεκινήσει με πολύ όρεξη και μεράκι, απότομα μας ήρθε ο κορωνοϊός και δεν ξέρουμε πότε θα στρώσει η αγορά, μιας και όταν ο κόσμος δεν βγαίνει έξω, ούτε ζήτηση για καλλυντικά υπάρχει, ούτε για αρώματα, από την οποία όμως εξαρτόμαστε ιδιαίτερα» τόνισε κλείνοντας ο κ. Ουστά Χασάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.