Αλλαγες στον αριθμο ανεμογεννητριων σε αιολικο παρκο βορεια του οικισμου Νυμφαιας

Από 7 θα γίνουν 4 οι ανεμογεννήτριες, παρόλο που η συνολική ισχύς θα μείνει ίδια

Στην έγκριση της ΜΠΕ για την αλλαγή των στοιχείων κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή βόρεια του οικισμού της Νυμφαίας στη Ροδόπη, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, προχώρησε η αρμόδια επιτροπή της ΠΑΜΘ.

Έτσι στο πάρκο, αντί για τις 7 ανεμογεννήτριες που θα κατασκευαζόταν, με ισχύ 14 MW, τελικά θα έχει ισχύ 14,4 MW, που θα παράγεται όμως με τέσσερις ανεμογεννήτριες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη θέση είναι εκτός των οριοθετημένων περιοχών που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA, καθώς και των λοιπών προγραμμάτων προστασίας (αισθητικά δάση, μνημεία της φύσης κλπ), ενώ απέχει από τον κοντινότερο οικισμό -Άνω Μύτικας περίπου 1200 μέτρα, και από τον οικισμό της Νυμφαίας 3,2 χιλιόμετρα.

Το αρχικά αδειοδοτημένο αιολικό πάρκο στη θέση ”ΦΡΟΥΡΟΣ” είναι συνολικής ονομαστικής ισχύος 14,0MW θα αποτελούνταν από επτά ανεμογεννήτριες του οίκου Gamesa, τύπου G114 ονομαστικής ισχύος 2,0MW.

Οι αλλαγές στο Αιολικό Πάρκο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θα φτάσει σε ισχύ 14,4MW αφορούν τις ανεμογεννήτριες, με τις θέσεις τους να μειώνονται από επτά σε τέσσερις, ο τύπος των ανεμογεννητριών αλλάζει από GAMESA G114 /2,0MW σε VESTAS V112/3,6MW χωρίς να αλλάζει το συνολικό ύψος της μηχανής (94+112/2=150μ) και η οδική πρόσβαση παραμένει η ίδια, όπως στο υφιστάμενο εγκεκριμένο έργο.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, η συγκεκριμένη θέση βρίσκεται σε δημόσια χορτολιβαδική – δασική έκταση, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη καλλιεργειών και χρησιμοποιείται περιστασιακά από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών ως βοσκότοπος. Η αυτοφυής βλάστηση αποτελείται κυρίως από δένδρα δρυός με συστάδες κωνοφόρων. Η περιοχή του έργου βρίσκεται μακριά από οικισμούς και η πρόσβαση σ΄ αυτήν πραγματοποιείται μέσω χωματόδρομου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την μεταφορά των ανεμογεννητριών αλλά και των μηχανημάτων για την τοποθέτησή τους θα γίνουν εργασίες στους υφιστάμενους δρόμους για την βελτίωσή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.