Αλλαγες στο ωραριο των δημοσιων υπαλληλων

Νέο μέτωπο άνοιξε η κυβέρνηση από προχθές με τους δημόσιους υπαλλήλους, που μετά το ενιαίο μισθολόγιο και τις λοιπές ρυθμίσεις στα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά τους, έρχεται πλέον να προτείνει δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, κ. Γιάννη Ραγκούση, αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 2,5 ώρες εβδομαδιαίως. Αυτό σημαίνει ότι από 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα, που περιλαμβάνει το σημερινό ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων, πλέον θα ανέλθει σε 40 ώρες, με πρόβλεψη ορισμένες από τις υπηρεσίες αιχμής, όπως η εφορία, το ΙΚΑ και η πολεοδομία, να λειτουργούν και απογευματινές ώρες. Σκοπός αυτής της αλλαγής, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, κάτι, που θα καταστήσει και πιο ανταγωνιστικό το δημόσιο. Από τη μεριά των δημοσίων υπαλλήλων εκφράζονται αντιρρήσεις στο νέο αυτό μέτρο, με τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ νομού Ροδόπης, κ. Γιώργο Ιωαννίδη, να κάνει λόγο για απουσία μελέτης, επιπλέον επιβάρυνση των δημοσίων υπαλλήλων και ανάγκη κινητοποίησης του συνόλου των εργαζομένων.

Γιώργος Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ νομού Ροδόπης «Επιφορτιζόμαστε με επιπλέον εργασία, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα»

Στο πρώτο του σχόλιο ο κ. Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι «ενώ το προηγούμενο διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι στοχοποιούνται για μη παραγωγικότητα και για διαφθορά, ενώ υπάρχει μείωση μισθών και δικαιωμάτων, βλέπουμε το υπουργείο Εσωτερικών να τους επιφορτίζει με επιπλέον εργασία, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα». «Σε αυτήν την περίπτωση», συνέχισε, «θα έπρεπε οι συνάδελφοι, που προσφέρουν επιπλέον υπηρεσία, να αμείβονται αναλόγως». Δεν παρέλειψε δε να χαρακτηρίσει θετικό το γεγονός ότι θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες, που προσφέρονται στο κοινό, ωστόσο επισήμανε τα προβλήματα, που θα προκύψουν με την εφαρμογή αυτού του ωραρίου.

«Αυτή τη στιγμή προτείνονται ημίμετρα, που δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχουν»

Καταρχήν εστίασε στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, όπου απαιτείται να υπάρξουν ανάλογες τροποποιήσεις στο ωράριό τους, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζόμενων, που θα καλούνται να δουλεύουν περισσότερο ή να προσέρχονται και τα απογεύματα στις υπηρεσίες τους. Από την άλλη μεριά αναρωτήθηκε αν, προκειμένου για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις, που θα επιφέρει, όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών, που θα κληθούν να ανοίξουν και τα απογεύματα. Βάσει των παραπάνω όρισε ως προαπαιτούμενο της πιθανής εφαρμογής του μέτρου, την πιλοτική έναρξή του προκειμένου για την μελέτη των επιπτώσεων του. Εν κατακλείδι, υποστήριξε την ανάγκη «να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μελέτη γύρω από το ζήτημα, που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των εμπλεκομένων φορέων, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν παρενέργειες. Γιατί, αυτή τη στιγμή προτείνονται ημίμετρα, που δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχουν».

«Τα επιβαλλόμενα μέτρα είναι πάντοτε εις βάρος αυτών, που δε φταίνε για την κατάντια της χώρας»

Από την άλλη μεριά, δε θα μπορούσε να μη σχολιάσει στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και την εφαρμογή, καθ’ υπαγόρευση της Τρόικας, μέτρων, που θίγουν τα εργασιακά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, αντιπαραβάλλοντας τα με τις ρυθμίσεις, που αφορούν τις αποδοχές των ιδίων των βουλευτών. «Αυτό, που μας ξενίζει και μας αγανακτεί», τόνισε, «είναι τα μέτρα, που λαμβάνουν για τον εαυτό τους οι βουλευτές μας». «αυτά είναι πραγματικά εγκλήματα», συνέχισε, «τη στιγμή, που θέλουμε να περιορίσουμε το χρέος, με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Βλέπουμε ότι τα επιβαλλόμενα μέτρα να είναι πάντοτε εις βάρος αυτών, που δε φταίνε για την κατάντια της χώρας». «Η επιβολή του μέτρου για τις απογευματινές βάρδιες», κατέληξε, «αποσκοπεί περισσότερο, για να χρυσώσει το χάπι στους πολίτες, για να φανεί ότι τους διευκολύνουν, όσον αφορά τη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους».

«Επικριτική στάση έναντι του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρου Παπασπύρου»

Επικριτικός στάθηκε επίσης και έναντι του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρου Παπασπύρου, για τη στάση του έναντι της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ραγκούση. «Δεν είδαμε» παρατήρησε, «την αντίδραση του προέδρου μας, από τις δηλώσεις, που έκανε». «Εδώ έχουμε ζητήματα, που είναι ανοιχτά και προκηρύσσουμε απεργίες», συνέχισε, «και αποδέχτηκε τα μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς καμία αντίδραση».

«Έχουμε αποδεχτεί μοιρολατρικά τα όποια μέτρα λαμβάνονται εις βάρος μας»

Τέλος, αναφέρθηκε στις επερχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου έχει ορισθεί 4ωρη στάση εργασίας, ενώ για τις 23 του ίδιου μήνα έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ 24ωρη πανελλαδική απεργία, με τη συμμετοχή και της ΓΣΕΕ. Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε τα δυσμενή μέτρα, που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ εστίασε και στη μικρή συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στις γενικές απεργίες. «Υπάρχει ένα μούδιασμα των δημόσιων υπαλλήλων», παρατήρησε, «αφού μοιρολατρικά έχουμε αποδεχτεί τα όποια μέτρα λαμβάνονται εις βάρος μας, χωρίς να αντιδρούμε». «Θεωρούμε», συνέχισε, «ότι η όποια αντίδραση δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Εκείνο, όμως, που χρειάζεται, είναι να υπάρξει μια σθεναρή αντίσταση έναντι αυτών των μέτρων, γιατί διαφορετικά χάνουμε τα πάντα. Θα πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση, άσχετα με το πού ανήκει καθένας κομματικά ή συνδικαλιστικά, αφού εδώ θίγονται ακέραια, όχι μόνο ατομικά συμφέροντα, αλλά έχουμε να κάνουμε με τις επόμενες γενεές». «Υπάρχει η ατομική ευθύνη του καθενός», κατέληξε, «δεν πρέπει να προσμένουμε το συλλογικό αποτέλεσμα, που θα επέλθει, χωρίς οι ίδιοι να συμμετέχουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.