Αλαλουμ με τις ειδικες πινακιδες για τα POS

Η καθυστέρηση του υπουργείου δημιούργησε σύγχυση την πρώτη μέρα εφαρμογής

Ειδικές πινακίδες, σε εμφανές σημείο στις βιτρίνες των καταστημάτων τους και κοντά στο ταμείο, ήταν υποχρεωμένοι από χθες, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, βάσει της νέα νομοθεσίας για το πλαστικό χρήμα, να βάλουν οι καταστηματάρχες προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές για το αν αποδέχονται πληρωμές μέσω POS.
 
Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα  «οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο».
 
Παρόλο που στη θεωρία ακούγεται απλό, όμως στην πράξη φαίνεται πως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, μιας και η εγκύκλιος που ρύθμιζε το θέμα, βγήκε την ίδια μέρα, και επιφύλασσε και εκπλήξεις στους καταστηματάρχες.
 
Πολλοί φορείς, μεταξύ αυτών και φορείς της Ροδόπης, ένας εκ των οποίων η ΟΕΒΕΣ, προσπαθώντας να βοηθήσουν τα μέλη τους ώστε να μην έχουν προβλήματα στην πρώτη μέρα εφαρμογής της διάταξης, είχαν δώσει παραδείγματα διαφόρων μορφών  πινακίδων για τοποθέτηση, που θα δηλώνουν αν η επιχείρηση έχει, ή δεν έχει μηχάνημα πληρωμής με κάρτα.
 
Όμως λογάριαζαν χωρίς το Υπουργείο, μιας και με την εγκύκλιο, όλα αυτά φεύγουν από το παράθυρο, καθώς οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη στα Ελληνικά και τα Αγγλικά ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ Η’ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΈΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD».
 

Επιπλέον, στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Στην εγκύκλιο, δεν διευκρινίζεται τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν μηχάνημα, όμως όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, προτείνουν στις επιχειρήσεις να τοποθετήσουν σήματα, ώστε να αποφύγουν τυχόν κυρώσεις, μιας και το πρόστιμο φτάνει τα 1,000 ευρώ.
 
Όπως σημείωσε, επειδή το Υπουργείο άργησε πολύ να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να αναγράφεται, αυτοί δημοσιοποίησαν ενδεικτικά τι πρέπει να βάλουν οι καταστηματάρχες, που όμως τώρα θα πρέπει να φροντίσουν να αναγράφονται αυτά που ορίζει η εγκύκλιος.
 
Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις ακόμα και μέσα στην ημέρα να μην έχουν αναρτήσει αυτές τις πινακίδες, όμως από τις επόμενες μέρες, και όσο η εγκύκλιος θα «διαχέεται» στα μέσα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες. 

Όχι υποχρεωτικότητα χωρίς ακατάσχετο 

Αυτό όμως είναι μόνο το πρώτο βήμα για την διάδοση των μηχανημάτων αυτών, μιας και αναμένεται άλλη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της οποίας θα περιγράφονται τα επαγγέλματα και οι κατηγορίες παροχής υπηρεσιών, οι οποίες υποχρεωτικά θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS για τη διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.
 
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών η υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017 και η τρίτη φάση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018.
 
Να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί για ποιες επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή, όμως αναμένεται σε πρώτη φάση να βγει για 200.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων καφετέριες και εστίαση, παρόλο που όλα παραμένουν ρευστά.
 
Βέβαια όπως υπενθύμισε ο κ. Βαφειάδης, οι επαγγελματίες συνδέουν την υποχρεωτικότητα της  εγκατάστασης μηχανήματος με την θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού, γιατί διαφορετικά θα οδηγήσει τάχιστα σε περεταίρω λουκέτα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.