Ακυρες κριθηκαν οι ομαδικες απολυσεις στα Λιπασματα Καβαλας

Δικαστική απόφαση υποχρεώνει την εταιρεία να καταβάλει μισθούς υπερημερίας και αποζημίωση σε 133 εργαζόμενους

Άκυρες κρίθηκαν από το πρωτοδικείο οι 133 απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην Ελλάδα με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη. Η προσφυγή του Σωματείου των εργαζομένων κατά των απολύσεων είχε γίνει το Μάιο.

Υποχρεούνται να καταβάλει μισθούς υπερημερίας και 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση που κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή, κρίνονται άκυρες όλες οι απολύσεις των εργαζομένων, υποχρεούται η εταιρεία να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη.

Ράπισμα για το Υπουργείο Εργασίας

Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας είχαν απολυθεί το 2016 με μηνύσεις εναντίον τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν αρχικά δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Δεν επέστρεψαν ωστόσο ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο. Και τον Αύγουστο του 2021, η εργοδοσία πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί ράπισμα για το Υπουργείο Εργασίας που ανέλαβε ρόλο συγκάλυψης και στήριξης των πρακτικών της εργοδοσίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Δ. Κουτσούμπα

Ο κ. Βογιατζίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με το γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή και τη στήριξη του ΚΚΕ και του ίδιου προσωπικά, στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας.

Μια απόφαση, η οποία, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, «τους δικαιώνει, αφού όλες οι απολύσεις κρίνονται παράνομες και η εταιρεία υποχρεώνεται να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους εργαζομένους μισθούς υπερημερίας καθώς και αποζημίωση».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε «τη στήριξη του κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων, ώστε να δικαιωθούν στο σύνολο των δίκαιων αιτημάτων τους», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.