Ακριβεια στα καυσιμα: Σταθερα πανω απο 2 ευρω η τιμη της βενζινης – Αυξημενο αναμενεται και το πετρελαιο θερμανσης

Σε συνεχή πτώση η κίνηση στα πρατήρια της Ροδόπης μετά από ένα καλό καλοκαίρι

Σταθμευμένα στις πυλωτές των σπιτιών τους αναμένονται να κρατήσουν τον φετινό χειμώνα οι Έλληνες οδηγοί τα οχήματά τους, καθώς η αυξητικές τιμές των καυσίμων δεν φαίνεται να έχουν τέλος.

Η τιμή της αμόλυβδης φαίνεται πως έχει «παγιωθεί» στην πλειοψηφία των περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ροδόπη, άνω των 2 ευρώ, ενώ όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών ν.Ροδόπηςκ.ΧρήστοςΤαπατζάς μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες οι αυξήσεις είναι συνεχείς, για να δώσει το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πετρελαίου η τιμή του οποίου από τον Ιούνιο έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 0,35 ευρώ.

Όπως τόνισε ο ίδια οι αυξήσεις είναι καθημερινές και μεγάλες, με αποκορύφωμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με την αμόλυβδη βενζίνη να τιμολογείται σχεδόν 0,05 ευρώ πάνω και το πετρέλαιο αντίστοιχα 0,08 ευρώ. Την ίδια ώρα οι πρατηριούχοι δίνουν «μάχη» να συγκρατήσουν τις τιμές αλλά και τις αυξήσεις σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά τους έξοδα, έχοντας «μετακυλήσει» αυξήσεις μόλις της τάξεως των 0,02 ευρώ στην βενζίνη και 0,04 στο πετρέλαιο. Μια πρακτική ωστόσο που όπως εξήγησε δεν μπορεί να ακολουθηθεί για πολύ καθώς οι τιμές αγοράς τους αυξάνονται μέρα με την μέρα όπως και τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους.

Ο κ.Ταπατζάς υπενθύμισε το μέτρο του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των πρατηρίων, κάνοντας λόγο για ένα άδικο για τον κλάδο μέτρο, καθώς όπως εξήγησε το ποσοστό κέρδος που αφήνει είναι με βάση τα δεδομένα του 2021, από όταν και έχουν αυξηθεί τα πάντα, από τις τιμές στην ενέργεια, τη μισθοδοσία, τις προμήθειες των τραπεζών κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό δια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και πρόσφατα έγινε προσπάθεια παρέμβασης προς την κεντρική πολιτεία η οποία και πάλι δεν εισακούστηκε.

«Τα πρατήρια λειτουργούν κάτω από μεγάλες και ασφυκτικές πιέσεις και δεν είμαστε εμείς αυτοί που φταίμε για την κατάντια των τιμών» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «εμείς αγοράζουμε ακριβά, είμαστε αναγκασμένοι να πουλάμε ακριβά. Αυτό θα πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος και πιστεύω ότι το κατανοεί. Είναι ένα πράγμα αυτή τη στιγμή παγκόσμιο. Οι τιμές ανεβαίνουν, απλά στην Ελλάδα ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο γιατί έχουμε τον υψηλό Ειδικό Φόρο. Εκεί θα έπρεπε να εστιάσουμε, στο να κατέβει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Μόνο έτσι θα πέσει η τιμή».

Απαραίτητη η κρατική επιδότηση για την «συγκράτηση» της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών έσπευσε να επισημάνει την ανάγκη παρέμβασης ειδικά με «φόντο» και την εκκίνηση του πετρελαίου θέρμανσης στα έξοδα προμήθειας του οποίου ο κόσμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί, για να τονίσει πως αν δεν δοθούν οι κρατικές επιδοτήσεις, αλλά και η επιδότηση των διυλιστηρίων, που κατέβαζε την περσινή χρονιά την τιμή κατά 0,32 ευρώ, ο κόσμος δεν θα μπορέσει να προμηθευτεί πετρέλαιο.

Κληθείς να εκτιμήσει την τιμή έναρξης της διάθεσης ο ίδιος εξήγησε πως αν αυτή ξεκινούσε σήμερα θα ήταν στα 1,65 ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται με την αδυναμία μιας πλειοψηφίας Ελλήνων να το προμηθευτούν. Ο κ.Ταπατζάς ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξουν τελικά κάποιες νέες επιδοτήσεις, αναμένοντας όπως είπε και τις σχετικές εξαγγελίες.

Ως προς την κίνηση που καταγράφηκε στα πρατήριά της Ροδόπης, επεσήμανε πως όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα εντός του Ιουλίου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η κίνηση ήταν πολύ καλή, ωστόσο από τις 15 Αυγούστου και έπειτα το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην, με την κίνηση να σημειώνει συνεχώς πτώση.  Η πτώση αυτή όπως τόνισε θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο τους χειμερινούς μήνες, δεδομένων και των αυξημένων εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «λόγω της ακρίβειας, πολλοί αφήνουν τα αμάξια  τους κάτω από τις πυλωτές, τις αυλές τους και μετακινούνται με τα πόδια, με μηχανάκια, με ποδήλατα, όσο ακόμα ο  καιρός το επιτρέπει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.