Ακομα ενα βημα προς την πτωχευση για τη ΣΕΚΑΠ

Υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας από το ΔΣ της εταιρείας - Μαρία Σπυράκη, «Όχι στην διαγραφή, ναι στην τμηματική καταβολή του προστίμου από τη ΝΔ»

Την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας αποφάσισε το ΔΣ της ΣΕΚΑΠ το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου
 
Το ΔΣ συνεδρίασε μετά την έκδοση της απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία, κατά την εταιρεία, κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά. Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας.
 
Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό – Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.
 
Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου-Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης. 

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης για τη ΣΕΚΑΠ 

Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, που συνεδρίασε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, εξέδωσε ψήφισμα για το θέμα προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, απευθύνοντας έκκληση για άμεση λύση ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση.
 
Στο ψήφισμα επισημάνθηκε ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό “πνεύμονα” για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».
 
Στο κείμενο του ψηφίσματος, ο δήμαρχος Ξάνθης και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το μέλλον της ιστορικής καπνοβιομηχανίας.
 
«Μια ιστορική εταιρεία, που διεσώθη μόλις χτες και μετετράπη από προβληματική και υπερχρεωμένη σε κερδοφόρα με αναπτυξιακή τροχιά, δυστυχώς βρίσκεται και πάλι στο σημείο “μηδέν”, φορτωμένη από την περίοδο του 2009 με ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατ. ευρώ (…) Η εταιρεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας και η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει άμεσα ή έμμεσα θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 200 οικογένειες» υπογραμμίστηκε.
 
Σε  δηλώσεις του χθες, Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως «στόχος μας είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία» για να προσθέσει πως «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».
 
Συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση – η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων». 

Μαρία Σπυράκη «Η διαγραφή του προστίμoυ εγείρει ζητήματα έμμεσων κρατικών ενισχύσεων» 

Σε δηλώσεις της στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η εκπρόσωπος τύπου και Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη, επεσήμανε  εκ νέου την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τίθεται κατά της όποιας διαγραφής του προστίμου, για να τονίσει ωστόσο στον αντίποδα και στην βάση της λογικής της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και της λειτουργίας της εταιρείας «προτείνουμε
να έρθει η εταιρεία σε επαφή με τις αρχές ώστε να καταστεί δυνατή η τμηματική, με δόσεις δηλαδή, καταβολή του προστίμου, ούτως ώστε και η εταιρεία να διατηρηθεί ζωντανή και οι θέσεις εργασίας, ενώ δευτερευόντως οι τοπικοί παραγωγοί θα μπορούν να δίνουν στην εταιρεία ένα μέρος της παραγωγής τους και το δημόσιο συμφέρον δεν θα θιγεί».
 
«Είναι σαφές ότι η διαγραφή ενός προστίμου, πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στο εθνικό συμφέρον, εγείρει ζητήματα έμμεσων κρατικών ενισχύσεων, δηλαδή ενίσχυσης μιας εταιρείας έναντι μιας άλλης στον ίδιο κλάδο, πράγμα που απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια για να επισημάνει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να ζημιώσει πολλαπλά την χώρα.
 
«Είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και συμπεριφερόμαστε με ευθύνη, δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε διαγραφή προστίμου που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, διαγραφή προστίμου που δημιουργεί προηγούμενο, διαγραφή προστίμου που εμπεριέχει προφανή κίνδυνο για έμμεσες κρατικές ενισχύσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα και για το κόστος που ζητείται να καταβάλει» συνέχισε για να επισημάνει τέλος πως απαραίτητη προϋπόθεση κάθε συμφωνίας είναι να μην υπάρχει βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, αλλά όφελος για τους πολίτες, την περιοχή και τους εργαζόμενους. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσε η εταιρεία «για προσωρινή διαταγή άμεσης άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» σε βάρος της.
 
Παρότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου για περιοριστικά μέτρα αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, η εταιρεία ζητά την άμεση άρση των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει, προκειμένου έστω στο μεσοδιάστημα τα προϊόντα της να διακινούνται, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης, που εστάλη από τις τελωνειακές αρχές για την πληρωμή του προστίμου των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.