Ακομα ενα δυσκολο χειμωνα θα περασουν οι σχολικες καθαριστριες στη Ροδοπη

Παρόλο που τα ωράρια βελτιώθηκαν κάπως στο Δήμο Κομοτηνής, η προσέγγιση του ΥΠΕΣ σημαίνει συμπίεση των αποδοχών τους

Καλύτερο από πέρυσι σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς όμως να ικανοποιεί τις ανάγκες που έχουν οι οικογένειές τους, είναι το καθεστώς στο οποίο θα κληθούν να δουλέψουν οι σχολικές καθαρίστριες στους Δήμους της Ροδόπης, στην επόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Νομού Ροδόπης κ. Γεωργία Ευαγγελοπούλου.

Οι καθαρίστριες θα τοποθετηθούν τη Δευτέρα, όμως η κ. Ευαγγελοπούλου τονίζει πως, παρόλο που εισακούστηκαν κάποιες από τις παρεμβάσεις τους, βιώνουν ακόμα μια μεγάλη αδικία, γιατί από τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 713 ευρώ, που ήδη δεν επαρκεί λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, το να δουλεύουν με δίωρα, τρίωρα, πεντάωρα και εξάωρα, έχει ως αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Πρέπει όλες να δουλεύουμε πλήρες ωράριο, να λαμβάνουμε κανονικό μισθό, από τη στιγμή που έχουμε αυτή την ακρίβεια» ανέφερε, σημειώνοντας πως μια καθαρίστρια με τρίωρο χωρίς παιδιά λαμβάνει 380 ευρώ, ενώ με δύο παιδιά λαμβάνει 480 ευρώ.

Οι οικογένειες, τόνισε, δεν μπορούν να ζήσουν με αυτά τα ποσά, και το επιχείρημα πως δίνουν δουλειά σε περισσότερους ανθρώπους, θεωρεί πως δεν στέκει, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η ζωή έχει ακριβύνει σε όλα τα είδη, με τις σχολικές καθαρίστριες να παίρνουν ψίχουλα για μια ιδιαίτερα επίπονη εργασία.

Ιδιαίτερα δε όταν οι περισσότερες στη Ροδόπη, και ιδιαίτερα στον Δήμο Κομοτηνής, εργάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια, με μερικές από αυτές να δουλεύουν και μια εικοσαετία στα σχολεία. «Είναι ντροπή να μας κοροϊδεύουν, υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση» τόνισε, ενώ οι μεγαλύτερες σε ηλικία ανησυχούν για την συνταξιοδότησή τους, και το τελικό ύψος της σύνταξης λόγω της μειωμένης εργασίας τους.

Πώς κατανέμονται οι θέσεις στους Δήμους της Ροδόπης

Όσο για τις θέσεις, στο Δήμο Κομοτηνής θα απασχοληθούν 69 άτομα συνολικά, 22 με 6ωρα και 47 με πεντάωρα. Σε συνάντησή τους με τη δημοτική αρχή είχαν ζητήσει να είναι περισσότερα τα 6ωρα (ενώ φυσικά προτιμούσαν να υπάρχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης), ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι ώρες που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Κομοτηνής μειώθηκαν από 360 σε 357, «αφαιρώντας» τρεις ώρες χωρίς, σύμφωνα με την πρόεδρο των καθαριστριών να υπάρχει μείωση των τμημάτων.

Οχλήσεις προς το Υπουργείο για το λόγο, από θεσμικούς παράγοντες, δεν έλυσαν την απορία, σύμφωνα με την κ. Ευαγγελοπούλου.

Όσο για το Δήμο Μαρωνείας Σαπών, που είδε αύξηση 4 ωρών για τις καθαρίστριες, λόγω της λειτουργία των Λυκειακών τάξεων στην Ξυλαγανή, θα απασχοληθούν 20 καθαρίστριες, όλες με τρίωρες συμβάσεις, κάτι που, παρόλη τη φαινομενική ισότητα στα ωράρια, σύμφωνα με την κ. Ευαγγελοπούλου δημιουργεί αδικίες και ανισότητες. Και αυτό γιατί κάποιες θα τοποθετηθούν σε μικρά σχολεία, με δύο ή τρεις αίθουσες, ενώ άλλες θα πρέπει, με το ίδιο ωράριο, να αναλάβουν τον καθαρισμό δομών με 12-13 αίθουσες, όπως είχε γίνει και πέρυσι.

Τέλος ο Δήμος Ιάσμου, που έχει 44 ώρες όπως και πέρυσι, θα απασχολήσει 15 άτομα, 12 με τρίωρη απασχόληση, μια καθαρίστρια με 4ωρη και 2 με δίωρη απασχόληση, κάτι το οποίο οφείλεται στην τοποθέτηση κάποιων εξ αυτών σε πολύ μικρά σχολεία.

Καθημερινά πιο δύσκολη η ζωή τους

Όλα αυτά σημαίνουν, σημείωσε, ότι θα έχουν ακόμα μια δύσκολη χρονιά μιας και βλέπουν πως όσα κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες τους, όπως η αποκατάσταση των βαρέων και ανθυγιεινών και οι αυξήσεις το 2017 και 2019, να πηγαίνουν πάλι πίσω, με την μείωση των ωρών, κάνοντας όλες τις καθαρίστριες μερικής απασχόλησης.

Στο Δήμο Κομοτηνής η διεκδίκηση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια εξάωρα (πέρυσι όλες οι καθαρίστριες εργαζόταν με πεντάωρα) όμως δεν είναι ικανοποιημένες από την γενικότερη προσέγγιση που υπάρχει στις ώρες που δίνει το Υπουργείο. Και αυτό γιατί η ζωή γίνεται καθημερινά πιο δύσκολη, αλλά και πιστεύουν ότι το δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια εργασίας, όπως φυσικά όλοι οι εργαζόμενοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.