Ακατασχετο να γινει το προγραμμα ενισχυσης επιχειρησεων της περιφερειας

Αλλαγή προϋποθέσεων ζητούν οι πρόεδροι των ΟΕΒΕΣ ΑΜΘ

Τροποποίηση των προϋποθέσεων του προγράμματος ενίσχυσης της περιφέρειας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη οι ΟΕΒΕΣ ΑΜΘ.

Στην επιστολή τους αναγνωρίζουν πως «τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που  προκηρύχθηκαν το προηγούμενο φθινόπωρο από τις Περιφέρειες, με την μορφή της επιδότησης  προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, αποτέλεσαν μια θετική εξέλιξη». Ωστόσο σπεύδουν να σημειώσουν πως «όπως προκύπτει κατά το στάδιο υλοποίησης, τα σχετικά προγράμματα συνοδεύονται από  όρους που δεν συνάδουν με το βασικό σκοπό τους, δηλαδή τη διάσωση των επιχειρήσεων,  δημιουργώντας προϋποθέσεις αποτυχίας αυτών και διόγκωσης των ήδη σοβαρών προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις». 

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι ΟΕΒΕΣ ΑΜΘ, προβλέπεται ότι το ύψος των ενισχύσεων δεν είναι ούτε ακατάσχετο, ούτε  αφορολόγητο, όπως είχαν άλλωστε επισημάνει ήδη από το καλοκαίρι. Ειδικότερα, όπως ορίστηκε με την παρ. 2 του άρθρου 63 του Ν. 4712/2020 η  επιχορήγηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ των Περιφερειών θα φορολογηθεί κανονικά, ενώ και για το  ακατάσχετο ισχύουν προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα στην ως άνω παράγραφο αναφέρεται: «…Οι  τελικές πληρωμές των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, να  υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται, με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το  Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση  αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται,  παρακρατείται ή συμψηφίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το  30% του ποσού της τελικής πληρωμής…». Τέλος, η υποχρέωση χορήγησης ασφαλιστικής και  φορολογικής ενημερότητας αποτελεί όρο που δεν λαμβάνει υπόψη τις πρωτοφανείς συνθήκες  που βιώνουν οι επιχειρήσεις και ως εκ τούτου οι ΟΕΒΕΣ ΑΜΘ επισημαίνουν πως θα πρέπει να απαλειφτεί.

Με βάση αυτά και προκειμένου τα προγράμματα των περιφερειών να επιτελέσουν το σκοπό τους  και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται για την διάσωση των επιχειρήσεων, που  αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά covid-19  περίοδο, οι ΟΕΒΕΣ ΑΜΘ στην επιστολή τους ζητούν από τον περιφερειάρχη «να μεριμνήσετε άμεσα για την τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων στο πρόγραμμα της περιφέρειάς μας,  ώστε οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και χωρίς  υποχρέωση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και να μη γίνει πρόγραμμα επιδότησης των ΔΟΥ , ΕΦΚΑ τελικά».

Μάλιστα προτείνουν ως πρότυπο να αξιοποιηθεί η σχετική ρύθμιση που έχει νομοθετηθεί για το  πρόγραμμα ΕΣΠΑ της εστίασης, και συγκεκριμένα στο άρθρο 76 – Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και  ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιδότηση κεφαλαίου  κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών»- του Ν. 4796/2021.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.