Αιτημα εκτακτης συγκλισης του ΠΣ απο τη Λαικη Συσπειρωση

Φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα με το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» για τους κτηνοτρόφους

Την έκτακτη σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου ζητά με αίτημά της προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ».

Αφορμή για την κατάθεση του αιτήματος αποτέλεσε το νέο πρόγραμμα 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» που σύμφωνα με την περιφερειακή παράταξη «πετάει εκτός σχεδόν όλους τους νέους κτηνοτρόφους» απόρροια «των πολιτικών επιλογών που έχει κάνει η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ».

Επικεντρώνοντας στις προϋποθέσεις ένταξης των κτηνοτρόφων στο νέο πρόγραμμα η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ εξηγεί πως «το ζωικό κεφάλαιο που απαιτείται να κατέχει στην υφιστάμενη κατάσταση, για να έχει ελπίδες ένταξης με βάση την μοριοδότηση είναι 210 αιγοπρόβατα ή 20 αγελάδες κρεατοπαραγωγής. Δηλαδή να διαθέσει ένα κεφάλαιο 20.000 με 30.000 ευρώ για να αποκτήσει το παραπάνω ζωικό κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα για να πάρει τον κωδικό εκμετάλλευσης από το κτηνιατρείο, απαιτείται να έχει σταυλικές εγκαταστάσεις( κόστος 40.000 έως 50.000 ευρώ) και ταυτόχρονα να έχει ήδη εκδοθεί η άδεια ίδρυσης της κτηνοτροφικής μονάδας. Κατά τα άλλα η κτηνοτροφία είναι στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ».

«Είναι ανάγκη άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο να παρέμβει στο ΥΠAΑΤ»

Παράλληλα η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ παραθέτει αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για να υπογραμμίσει πως «είναι ανάγκη  ΑΜΕΣΑ το Περιφερειακό Συμβούλιο να παρέμβει στο ΥΠAΑΤ ώστε: να ακυρώσει τις διευκρινήσεις προς τα κτηνιατρεία και να δοθεί η δυνατότητα να πάρουν κωδικούς εκμετάλλευσης  οι κτηνοτρόφοι που θα τους μεταβιβαστεί ζωικό κεφάλαιο, ώστε να μπορέσουν οι νέοι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν δήλωση καλλιέργειας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υποβολής Αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα των νέων αγροτών».

Επίσης προβάλει ως αίτημα «να μην υποστούν κυρώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν καταφέρει να αδειοδοτηθούν μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει την διαδικασία αδειοδότησης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.