«Αιχμη» του δορατος το Ασφαλιστικο, η «σφικτη» εισοδηματικη πολιτικη

Ρήγας Λεμονής, μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ:

«Η ΑΔΕΔΥ αγωνίζεται για ένα ενιαίο μισθολόγιο»

Κατά τον κ. Ρήγα Λεμονή «οι εποχές είναι ιδιαίτερα δύσκολες, οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Είναι θυμωμένοι με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι θυμωμένοι και με την πολιτική που προαναγγέλλεται, γιατί ακόμη επισήμως δεν έχει αναγγελθεί, σε σχέση με τα εισοδήματά τους, σε σχέση με την παροχή του κράτους απέναντι σε κοινωνικά θέματα, είτε συντάξεις, πρόνοια, παιδεία. Επειδή πραγματικές αυξήσεις δεν υπάρχουν τα τρία τελευταία χρόνια και φέτος για πρώτη φορά μεταπολεμικά θα έχουμε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους σε συστράτευση και κοινό αγώνα για να αντιδράσουμε σε αυτά τα μέτρα».
Σύμφωνα με το Σύνταγμα απαγορεύεται η μείωση μισθών για αυτό κατά τον κ. Λεμονή το κράτος στρέφεται προς τα επιδόματα «τα οποία παραχωρούσαν έναντι αυξήσεων στους μισθούς. Εμείς ως εργαζόμενοι διεκδικούσαμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Δεν μας έδιναν και κάθε ομοσπονδία προσπαθούσε να ενισχύσει το μισθό του εργαζόμενου, και αυτό δίνονταν με μορφή επιδόματος. Το κράτος προτιμούσε να δίνει επιδόματα σε άλλους μικρά σε άλλους μεγάλα, κάνοντας με αυτό τον τρόπο μικροπολιτική, διχάζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους και από την άλλη είχε το άμεσο κέρδος, δεν λογαριάζονται στο δώρο αλλά ούτε και στον υπολογισμό της σύνταξης. Η πολιτική των επιδομάτων δεν ήταν των εργαζομένων ούτε των Ομοσπονδιών τους αλλά ούτε και της ΑΔΕΔΥ» η οποία αγωνίζεται για ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο όπου οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με βάση τα τυπικά τους προσόντα και τη θέση στην οποία υπηρετούν».
Ο κ. Ρήγας Λεμονής ξεκαθάρισε ότι δεν νομοθετεί και δεν αποφασίζει η ΑΔΕΔΥ στο θέμα του ενιαίου μισθολογίου, αλλά οι πολιτικοί τονίζοντας «ότι πολλές φορές αγωνιζόμαστε για να περισώσουμε. Αν νομοθετούσαν τα συνδικάτα, τότε πραγματικά ο καταλογισμός της ευθύνης για τη μη ύπαρξη ενιαίου μισθολογίου θα ήταν των συνδικάτων».
Μίλησε για τομείς του δημοσίου που αμείβονται καλά λόγω των επιδομάτων που κέρδισαν ως κλάδοι με αποτέλεσμα μεγάλοι κλάδοι όπως της υγείας, της παιδείας της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν μείνει πίσω μισθολογικά οι οποίοι και να έπαιρναν ένα ευρώ αύξηση την ημέρα, επειδή είναι πολλοί, αριθμητικά δεν θα φαινόταν. Χαρακτηριστικά είπε ότι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάζονται εκατόν περίπου χιλιάδες εργαζόμενοι και στο υπουργείο Οικονομικών δέκα χιλιάδες, «οπότε είναι ευκολότερο να δώσεις αυξήσεις και μεγάλες σε ένα μικρό κλάδο δημοσίων υπαλλήλων παρά στους άλλους. Αυτό οδήγησε στην κατάσταση που η ΑΔΕΔΥ ονομάζει άναρχη εισοδηματική και επιδοματική πολιτική την οποία και καταδικάζουμε».

Κώστας Τσικρικάς, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΑΔΕΔΥ:

«Για την κρίση δεν ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι»

Για κρίσιμη περίοδο προκήρυξης της απεργίας έκανε λόγο ο Κώστας Τσικρικάς μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ «γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η χώρα μας περνά μια κρίση οικονομική. Τα βάρη της κρίσης θέλουν να τα ρίξουν στις πλάτες των εργαζομένων του δημοσίου οι οποίοι και δεν ευθύνονται για αυτή ούτε κατ’ ελάχιστο».
Ο κ. Τσικρικάς αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται η χώρα μας από διεθνείς οίκους αλλά και αρχηγούς κρατών την οποία χαρακτήρισε «κερδοσκοπική λές και η χώρα μας είναι το μαύρο πρόβατο όταν γνωρίζουμε ότι και η Γερμανία έχει μεγάλο έλλειμμα αλλά και η Γαλλία, στην οποία κάθε μήνα προστίθενται 25000 άνεργοι, η Ισπανία και η Πορτογαλλία εναντίον των οποίων είδαμε να στρέφονται τελευταίως. Πιστεύω ότι αυτή η επίθεση δεν είναι τυχαία, γιατί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θέλησε με βάση το πρόγραμμα που εξήγγειλε στο λαό και πήρε και την ρητή εντολή να εφαρμόσει ένα άλλο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που προσιδιάζει περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος και να ρίξει τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες. Όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 400% και πέρσι με την επιχορήγηση του κράτους με 28 δισ έπαιρναν δάνειο με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δάνειζαν το κράτος με 4%, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα. Τώρα μιλάνε ότι δεν έχουν ταμειακά αποθέματα και το ερώτημα είναι πού πήγαν τα λεφτά. Τα πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους μισθούς πείνας; Οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γερμανία και στη Γαλλία έχουν διπλάσιους μισθούς από αυτούς των Ελλήνων. Τους χαλάει να εφαρμοσθεί μια άλλη πολιτική, γιατί ίσως οι λαοί ξεσηκωθούν και διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».
Όσον αφορά στον μεγάλο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και στον περιορισμό τους ο κ. Τσικρικάς είπε πως πρέπει να γίνει κάτι, σημειώνοντας όμως ότι και στο θέμα αυτό γίνεται μια δυσφήμιση του υπαλληλικού κόσμου, «εφόσον στην Αγγλία δεν περιλαμβάνονται στους δημοσίους υπαλλήλους οι εκπαιδευτικοί. Όταν εμείς αναφερόμαστε σε δημοσίους υπαλλήλους αναφερόμαστε σε όλους», ανέφερε.

Άννα Πατρωνίδου

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.