Αγωνας δρομου για να ανοιξουν τα καταστηματα στις 3 Μαιου

Σπύρος Θυμικιώτης, πρόεδρος Καφεποτοπωλών «Δεν είναι τόσο απλό να λειτουργήσει ξανά ένα μαγαζί, δεν βάζουμε απλά το κλειδί και ανοίγουμε»

Σε ένα ιδιότυπο αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθούν τα μπαρ και τα καφέ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για να είναι έτοιμοι να ανοίξουν τις 3 Μαΐου, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Καφεποτοπωλών κ. Σπύρο Θυμικιώτη.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, δεν θα είναι εύκολο να ξεκινήσουν ξανά, ιδιαίτερα τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί και οι πόροι για την επανεκκίνησή τους. Μάλιστα σημείωσε πως τα σωματεία της ΑΜΘ υπολογίζουν πως η ενίσχυση που θα τους δοθεί μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ, θα λάβουν μόλις 4 στους 10 επαγγελματίες, κάνοντας την όλη προσπάθεια πιο δύσκολη.

Πρόβλημα ο χρόνος του ανοίγματος

«Καλώς ανοίγουμε, όμως η ημερομηνία είναι λίγο άτοπη» ανέφερε ο κ. Θυμικιώτης, ο οποίος σημείωσε πως είναι μετά την Κυριακή του Πάσχα, που οι περισσότεροι προμηθευτές είναι κλειστοί, όποτε υπάρχει μια αμφιβολία για το αν θα είμαστε 100% έτοιμοι για να ανοίξουμε.

«Δεν είναι τόσο απλό να λειτουργήσει ξανά ένα μαγαζί, βάζουμε το κλειδί και ανοίγουμε», υποστήριξε ο ίδιος εξηγώντας πως «τα μαγαζιά είναι έξι μήνες κλειστά, θέλουν συντηρήσεις, καθαριότητα, παραγγελίες, οι προμηθευτές μας υπολειτουργούν».

Φυσικά υπάρχει και η ανησυχία τους για το γεγονός πως υπάρχουν σίγουρα κάποια καταστήματα που δεν θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν. Άλλωστε οι ώρες θα είναι πιο λίγες, όμως ελπίζουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, και κυρίως, να μην κλείσουν ξανά.

Σημείωσε δε πως οι περιορισμοί που υπάρχουν, και στην κυκλοφορία και στις αποστάσεις, μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα από μια μεγάλη πόλη. Με το κλείσιμο στις 11, τα μαγαζιά θα προσπαθήσουν να κλείνουν στην ώρα τους. Θεωρεί όμως πως η εμπειρία του προηγούμενου καλοκαιριού δείχνει πως το κλείσιμο νωρίς δεν πιάνει, γιατί ο κόσμος μένει έξω και μετά από εκείνη την ώρα, και συνωστίζεται σε πλατείες και άλλους χώρους, και πιστεύει πως συνεχίζεται ανώφελα.

Επίσης ο μεγάλος προβληματισμός τους είναι ότι με τα μέτρα και τις αποστάσεις που θα έχουν, δεν θα μπορέσουν να συντηρήσουν το προσωπικό τους, μιας και η μείωση των χώρων μειώνει και τους πελάτες.

«Ο κλάδος της εστίασης απασχολεί πάρα πολύ προσωπικό, και προβληματιζόμαστε, δεν ξέρουμε πως θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλους τους συναδέρφους που ζουν από αυτά» ανέφερε.

Αβεβαιότητα για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας

Βέβαια ακόμα το μόνο που ξέρουν για την επαναλειτουργία τους, είναι μόνο οι ανακοινώσεις, και περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για να δουν τις λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να είναι και καθοριστικές για το άνοιγμα.

Γιατί ακόμα δεν γνωρίζουν αν θα δοθεί παραπάνω χώρος για τα τραπεζοκαθίσματα όπως πέρυσι, παρά τις διαβεβαιώσεις, πως θα βγάλουν νέες άδειες για τραπεζοκαθίσματα, για αυτό έχει ακόμα αγώνα και δρόμο το δεκαπενθήμερο που μεσολαβεί.

Όσο για τα δημοτικά τέλη, θεωρεί πως θα βρουν την χρυσή τομή για να μπορέσουν να συνεχίσουν.

«Θέλουμε να ανοίξουμε, να μπούμε στην κανονικότητα, να πληρώσουμε όποιον χρωστάμε αυτό το εξάμηνο. Είναι δύσκολα τα πράγματά σε όλο τον κλάδο» υποστήριξε κλείνοντας ο κ. Θυμικιώτης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.