Αυξηση παρατυπιων στα ευρωπαικα κονδυλια

Αυξανόμενη κακοδιαχείριση, λάθη και παρατυπίες στα κονδύλια που διαθέτει η Ε.Ε. στις χώρες-μέλη διαπιστώνει η χρηματοοικονομική εποπτική αρχή του μπλοκ

Αυξανόμενη κακοδιαχείριση, λάθη και παρατυπίες στα κονδύλια που διαθέτει η Ε.Ε. στις χώρες-μέλη διαπιστώνει η χρηματοοικονομική εποπτική αρχή του μπλοκ. Οι χώρες βρίσκονται υπό πίεση να ξοδέψουν τα χρήματα γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένες χώρες της Ε.Ε. να μην είναι σε θέση να ξοδέψουν το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην ιστορία της, καθώς αγωνίζονται να τηρήσουν τις προθεσμίες.

Οι έρευνες σε κονδύλια ύψους 196 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. το 2022 «έδειξαν» παρατυπίες στο 4,2%, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το 3% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA). «Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών βρίσκονται υπό πολύ μεγαλύτερη πίεση να ξοδέψουν τα χρήματα γρήγορα. Το θέμα αυτή τη φορά είναι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα, που πρέπει να δαπανηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για σφάλματα, ατελή έργα και στη χειρότερη περίπτωση απάτες, δήλωσε στο Politico ο πρόεδρος του ECA, Τόνι Μέρφι. Οι χώρες, σημειωτέον, μπορούν να διεκδικήσουν πληρωμές βάσει του προηγούμενου κύκλου προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία πρέπει να δαπανηθούν έως το 2026.

Οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης προβλήματα σε 11 από τις 13 επιχορηγήσεις ανάκαμψης μετά την πανδημία που εκταμιεύθηκαν το 2022, συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ. Τα σφάλματα που καταγράφηκαν σε τακτικά προγράμματα της Ε.Ε. κυμαίνονταν από τη διεκδίκηση μη επιλέξιμων δαπανών έως την κακή συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε. και τους εθνικούς κανόνες περί προμηθειών και κρατικών ενισχύσεων, καθώς και 14 περιπτώσεις φερόμενης απάτης. Σε μια περίπτωση, αγρότης στην Ιταλία ζήτησε γεωργικές επιδοτήσεις για ένα οικόπεδο με λεμονιές, όπου έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν δέντρα.

Οσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι 15 από τους 281 στόχους για τους οποίους καταβλήθηκαν επιχορηγήσεις ανάκαμψης δεν εκπληρώθηκαν ικανοποιητικά ή δεν ήταν επιλέξιμοι για χρηματοδότηση ή το μέτρο είχε στη συνέχεια αντιστραφεί, κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε. «Υποστηρίζουμε ότι όλες οι πληρωμές το 2022 έγιναν σωστά», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι ελεγκτές ανησυχούν πως η Ιταλία και η Ισπανία, δύο από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δίνουν μάχη για να δαπανήσουν τα τακτικά κονδύλια της Ε.Ε. Η Ιταλία έχει δαπανήσει το 67% και η Ισπανία το 57% των πόρων από το Ταμείο Συνοχής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά τους να δαπανούν τα ευρωπαϊκά χρήματα εγκαίρως και κατάλληλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.