Αυξημενη κατα 20-30% η τιμη στα αμνοεριφια στην αγορα της Κομοτηνης

Μείωση κατά 40-50% στις ποσότητες, αλλά και στροφή σε χοιρινό ή άλλο κρέας, βλέπει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Βασίλης Ιωαννίδης

Στα κρεοπωλεία της Κομοτηνής βρίσκονται πλέον αρνιά και κατσίκια, έτοιμα για να διατεθούν στους πολίτες για να γιορτάσουν παραδοσιακά το Πάσχα, αν και όπως φαίνεται, οι τιμές θα περιορίσουν σημαντικά τις ποσότητες που θα αγοραστούν.

Και αυτό γιατί η τιμή τους στη Ροδόπη είναι αυξημένη κατά 20 με 30% από πέρυσι, με το μόνο που να ανακόβει την άνοδο της να είναι το διαφαινόμενο χαμηλότερο αγοραστικό ενδιαφέρον, κάνοντας το Πασχαλιάτικο τραπέζι ζήτημα… ισορροπιών.

Σημαντική η αύξηση της τιμής, αλλά και η έλλειψη ενδιαφέροντος

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας κ. Βασίλης Ιωαννίδης, φέτος, με κάποιες αυξομειώσεις, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν στο 12-12,5 το αρνί, και 13-13,5 το κατσίκι, ανεβασμένες κατά 20-30% από πέρυσι, όταν είχαν φτάσει στα 9,5 με 10 ευρώ.

Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και σε μια σειρά άλλους παράγοντες. «Είναι ελεύθερη αγορά το αμνοερίφιο, δεν υπόκειται σε κανένα πλαφόν τιμής, για αυτό και κινήθηκε ανοδικά» σημείωσε, ενώ η αύξηση αυτή είναι πιο περιορισμένη από ό,τι περίμεναν την προηγούμενη περίοδο.

Πριν από μια εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, φαινόταν πως η τιμή θα φτάσει και τα 15 ευρώ το κιλό, επειδή όμως το ενδιαφέρον για παραγγελίες ήταν μειωμένο σταθεροποιήθηκε η τιμή στα επίπεδα αυτά.

Ο φόβος ότι το κοινό δεν θα μπορέσει να αγοράσει τα αμνοερίφια, και οι μειωμένες παραγγελίες λοιπόν, συγκράτησαν εν μέρει τις τιμές, παρόλο που και πάλι βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για αυτό και οι κρεοπώλες περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί το αγοραστικό κοινό, το οποίο έχει και αυτό να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του αυξημένου κόστους διαβίωσης, και όχι μόνο της ενέργειας.

Έτσι περιμένουν την καταβολή των δώρων, να καλύψουν τυχόν εκκρεμείς λογαριασμούς και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην αγορά. «Δεν υπάρχει φέτος ενδιαφέρον, ούτε για την τιμή, ούτε για να κλείσουν παραγγελιές. Οι καταναλωτές θα γεμίσουν το τραπέζι τους με ό,τι μπορούν» ανέφερε.

Στροφή στα άλλα κρεατικά

Για αυτό και περιμένουν να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κρεατικά πέρα από το αμνοερίφιο, όπου υπάρχουν μεν ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά όχι στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα η αύξηση στο κοτόπουλο είναι στα επίπεδα του 10%, και ακόμα χαμηλότερη στο χοιρινό. «Ακόμα απορροφούμε το ενεργειακό κόστος, τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι κρεοπώλες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Για αυτό και περιμένουν οι ποσότητες στα αμνοερίφια να είναι χαμηλότερες κατά 40-50% φέτος, και αναμένουν, ανάλογα και με την αγοραστική δυνατότητα των πελατών, μέρος τουλάχιστον αυτής της διαφοράς να μετακυληθεί στο χοιρινό.

Άλλωστε εδώ και μερικά χρόνια, και ακόμα περισσότερο φέτος, πολύ λίγοι αγοράζουν ολόκληρα αρνιά, με προτιμήσεις σε κομμάτια για ψήσιμο. Επίσης φέτος, αρκετό ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρχει στα αρνίσια σουβλάκια, που είναι πιο λίγα, και πιο εύκολα στο ψήσιμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.