Αυξημενη η ζητηση για καυσοξυλα στη Ροδοπη

Ψηλά την τιμή κρατά η έλλειψη εισαγωγών από τη Βουλγαρία

Μεγάλη είναι η ζήτηση για καυσόξυλα στην περιοχή μας για ακόμα μια φορά, κυρίως λόγω της ανησυχίας πολλών συμπολιτών μας για την απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, που σημαίνει και αύξηση του κόστους θέρμανσης.

Ήδη πολλοί συμπολίτες μας έχουν σπεύσει για την προμήθειά τους, ενώ η κίνηση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, μιας και πολλοί, είτε λόγω έλλειψης χώρου, είτε λόγω οικονομικών περιορισμών, θα αγοράσουν τμηματικά όσα ξύλα χρειάζονται.

Αυτό τόνισε ο κ. Νίκος Φωτιάδης, η επιχείρηση καυσόξυλων του οποίου βρίσκεται όπισθεν του οικισμού Ηφαίστου, που σημείωσε πως φέτος την τιμή επηρεάζει και η μικρή διαθεσιμότητα ξυλείας από τη Βουλγαρία, που πιέζει προς τα πάνω τις τιμές.

Αυτή την περίοδο τα ξύλα πλέον έρχονται με το σταγονόμετρο, και η τιμή, ενώ ξεκίνησε από τα 60 λεπτά ανά κυβικό μέτρο, έχει φτάσει στα 65 λεπτά ανά κυβικό μέτρο

Και αυτό γιατί οι ποσότητες της ελληνικής ξυλείας, που φέρνει ο ίδιος, είναι σχετικά μικρό, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τη γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα υπάρχει σε κάποιους ο φόβος για αυξήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα, και από αυτούς αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον για την προμήθεια συγκεκριμένων ποσοτήτων, εν αναμονή του χειμώνα.

Φυσικά πλέον, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, όσοι έχουν περάσει σε εναλλακτική χρήση θέρμανσης, δύσκολα θα αλλάξουν καύσιμη ύλη, μιας και δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή.

Συνήθως οι ποσότητες είναι μικρές, με τους πελάτες να επανέρχονται τμηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρόλο που θεωρεί πως είναι καλύτερο, αν  κάποιος έχει το χώρο, να τα πάρει όλα μαζί, ώστε να είναι πιο σίγουρος πως θα είναι στεγνή η ξυλεία.

Η πελατεία τους βρίσκεται τόσο τους οικισμούς, όσο και στην πόλη της Κομοτηνής, ενώ δεν γνωρίζουν πως θα επηρεαστεί η ζήτηση από την εγκατάσταση φυσικού αερίου, που έχει ήδη ξεκινήσει. Φέτος δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή, γιατί το έργο μόλις έχει ξεκινήσει, όμως τα επόμενα χρόνια θα φανεί, ανάλογα και με το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του φυσικού αερίου, πώς θα επηρεαστούν όσοι προς το παρόν αγοράζουν καυσόξυλα μέσα στην πόλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.