Αυξημενη η συμμετοχη κατα 20% των εργαζομενων στην 24ωρη απεργια στην Κομοτηνη

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε και στην πόλη μας η συμμετοχή στην προχθεσινή 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν και αυτή τη φορά σε δυο χωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες. Από το εργατικό κέντρο Κομοτηνής ξεκίνησε η πρώτη πορεία των εργαζόμενων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που κατευθύνθηκε προς την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το δημαρχείο, ενώ κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Την ίδια περίπου ώρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης από τα μέλη του ΠΑΜΕ. Άπαντες οι εργαζόμενοι, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, φώναξαν συνθήματα κατά του μνημονίου και της Τρόικα και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα ήδη ληφθέντα, αλλά και στα επιχειρούμενα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση και πλήττουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Δυναμική ήταν η παρουσία και των εκπαιδευτικών στην πορεία, που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που κοντά στα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου, κυρίαρχη θέση είχε το θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.

Αναλυτικά η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην προχθεσινή απεργία είναι η εξής: στους δάσκαλους και τους καθηγητές απήργησε το 23% την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της 48ωρης πανεκπαιδευτικής απεργίας, που είχε κηρύξει ο κλάδος, και 25% κατά τη δεύτερη μέρα, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου. Οι υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία είχαν ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά, με περισσότερο από το 60% αυτών να συμμετέχει στην απεργία της Τετάρτης. Μικρότερη ήταν η συμμετοχή στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, που κυμάνθηκε ανάμεσα στο 10-12%. Τα παραπάνω ποσοστά κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης 24ης πανελλαδικής απεργίας, στις 15 Δεκεμβρίου 2010. Τα συγκεντρωτικά ποσοστά εκείνης της απεργίας ανέρχονταν στο 12-13%, κάτι, που αυξήθηκε στην προχθεσινή κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Στα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρος του εργατικού κέντρου, κ. Μαγαλιό, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, με τους εργαζόμενους στα μεγαλύτερα εργοστάσια να απεργούν.

Ικανοποίηση σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία

Ικανοποιημένος από τα στοιχεία της συμμετοχής στην απεργία δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ νομού Ροδόπης, κ. Τσουκαλάς, σημειώνοντας ότι «κάθε απεργία αποτελεί και μια νέα αφετηρία». «Προσπαθούμε και θα είμαστε πάντα εδώ», συνέχισε, «ώστε να διαδηλώσουμε ενάντια στο μνημόνιο, στην περικοπή των μισθών, στην εξαθλίωση των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Καλό είναι να καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι ότι, αν θα έρθουν σήμερα, αλλά και στις επόμενες κινητοποιήσεις, οι συνθήκες της δουλειάς τους θα είναι σίγουρα καλύτερες από τις σημερινές».

Μια ενδιαφέρουσα γνώμη εξέφρασε και ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ νομού Ροδόπης, κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, που κάλεσε σε ενότητα όλους τους εργαζόμενους και σε συνεννόηση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Όπως τόνισε, «σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση δεν έχουμε τα περιθώρια να αγωνιζόμαστε χωριστά».

Ο κ. Μαγαλιός, εκτός από την ικανοποίησή του για τα ποσοστά των απεργούντων, εκτίμησε θετική και τη μεγαλύτερη από τις άλλες φορές συμμετοχή των δημόσιων υπάλληλων στη συγκεκριμένη απεργία. Περαιτέρω, υπογράμμισε τα αιτήματα των εργαζόμενων, που τους οδηγούν σε αυτές τις κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων σημαντικότερη θέση κατέχουν οι μειώσεις των μισθών και οι περικοπές των συντάξεων, η δυσβάσταχτη φορολογία στους εργαζόμενους, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση και οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Παναγιώτα Βενετοπούλου, «Αυξημένη η συμμετοχή, λόγω και του ζητήματος των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων»

Η κ. Παναγιώτα Βενετοπούλου, πρόεδρος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης, εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών της 48ωρης πανεκπαιδευτικής απεργίας. Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή αυτή των εκπαιδευτικών στην απεργία είναι σαφώς επηρεασμένη από το ζήτημα, που έχει προκύψει με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων. «Δεν είναι μόνο ότι θα κλείσουν κάποια σχολεία», τόνισε, «με αποτέλεσμα να ερημώσει και οικονομικά και εκπαιδευτικά η επαρχία». «Σημαίνει επίσης μείωση διορισμών», προσέθεσε, «ενώ έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που δεν είχαμε μέχρι τώρα».

Ηλίας Σαριανίδης, «Είναι χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας να διατρανώσουμε αυτήν την αντίθεση»

Ο κ. Ηλίας Σαριανίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και πρόεδρος των ιδιωτικών υπαλλήλων Κομοτηνής, τόνισε την ανάγκη «να διατρανώσουν οι εργαζόμενοι την αντίθεσή τους στα μέτρα, που έχει λάβει και που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση και στις απαιτήσεις της τρόικας και του ΔΝΤ». «Είναι χρέος μας», τόνισε, «απέναντι στη νέα γενιά και στα παιδιά μας, να διατρανώσουμε αυτήν την αντίθεση και να δώσουμε ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο, που έχει πάρει η κυβέρνηση με όλα αυτά τα μέτρα ενάντια στα συμφέροντά μας».

Περιφρούρηση της πορείας από το ΠΑΜΕ Δημήτρης Ανθούσης, «Η σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ είναι αγωνιστική και αισιόδοξη»

Από τις πέντε τα πρωί μέλη του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής και απέτρεψαν τους εργαζόμενους να πάνε στην εργασία τους. Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Ανθούσης, γραμματέας του ΠΑΜΕ νομού Ροδόπης, «σήμερα νεκρώνουν οι τόποι δουλειάς, βουλιάζουν οι δρόμοι από τις διαδηλώσεις και τις μαζικές αντιδράσεις, που είναι έκφραση της συσσωρευμένης αγανάκτησης του καταπονημένου ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης, που προσπαθεί η κυβέρνηση, μαζί με την τρόικα, που έφερε, να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της». «Σήμερα σε 72 πόλεις της χώρας, αλλά και στην Κομοτηνή», συνέχισε, «είναι μαζικότατες οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Σήμερα, εδώ στην πόλη μας, από τις πρώτες πρωινές ώρες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στη Βιομηχανική Περιοχή, που με τη μαζική και δυναμική περιφρούρησή τους, έδωσαν πολύτιμη συμβολή στην επιτυχία της σημερινής απεργίας. Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ είναι μια αγωνιστική και αισιόδοξη κινητοποίηση, που εμπεριέχει επαγρύπνηση και δίνει απάντηση στην κυβέρνηση, στην κεφαλαιοκρατία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κόμματα της πλουτοκρατίας. Σήμερα, εδώ μαζί, σφυρηλατώντας την ταξική ενότητα, αντιπαλεύουμε την κυρίαρχη πολιτική, που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας». Τέλος, στράφηκε και κατά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τονίζοντας ότι πρόκειται για τα δεκανίκια της κυρίαρχης πολιτικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.